Katastrofický scenár ju môže celú pochovať: Cyklistika je chudobný šport, prežili by len tri tímy

Rigoberto UranRigoberto Uran Zdroj: TASR/AP

BRATISLAVA - Cyklistika je veľmi špecifický šport. Hlavne v otázke financovania. Na taký hokej či futbal si kúpite lístok a idete na štadión. Tímy majú slušné peniaze zo vstupného či reklamy na štadióne. V cyklistike niečo také neexistuje. Alfou a omegou sú peniaze od sponzorov, a to nie malé. V čase krízy však marketing a teda aj sponzoring ide na vedľajšiu koľaj. Práve tieto výdavky sa škrtajú prvé. To by mohlo pochovať cyklistiku ako ju poznáme. Hlavne, ak by sa nekonala vlajková loď v podobe Tour de France.

Momentálnu situáciu komentoval 33-ročný skúsený pretekár Rigoberto Uran, ktorý si už v cyklistike odjazdil svoje. Podľa neho by bolo zrušenie TdF pre cyklistiku likvidačné: "Cyklistika je chudobný šport, pretože žije iba zo sponzorov. Ak sa Tour nebude konať, bola by to katastrofa. Z 18 tímov na úrovni WorldTour by prežili iba tri. Ostatné by mali veľmi komplikovanú budúcnosť. Momentálne sú ekonomicky silné iba tri tímy. Vo svete sa v týchto časoch darí iba málo firmám. Ak to takto pôjde ďalej, nastane kríza. A keď spoločnosti potrebujú ušetriť, začnú s marketingovými výdavkami, a to ovplyvní cyklistiku."

Uran je už v profesionálnom športe dlho, a tak si zarobil slušné peniaze, ktoré ďalej investoval. O svoju budúcnosť sa báť nemusí. Už teraz má vo svojej firme viac ako 80 zamestnancov. Sú tu však iní. Mladí jazdci, ktorí ešte len začali, a s podobnou krízou nerátali, môžu dopadnúť veľmi zle. Jednak to pribrzdí ich kariérny rozlet, a taktiež to môže zruinovať ich bankové kontá. Hlavne, ak vám zo dňa na deň výrazne znížia plat. "Je to ťažké pre všetkých. Niektorí mladí jazdci, ktorí s cyklistikou len začínajú, podpísali zmluvy a mali nejaké ciele. Pravdepodobne kúpili svojim mamám dom, a teraz sa stalo toto. Mnoho zmlúv sa prerobilo a znížili sa platy. Ľudia dokonca prišli o prácu. Nám dávajú asi o 40% nižší plat," dodal Uran.

Viac o téme: Rigoberto Uran
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: TASR/AP
  • Zdroj: športky

Súvisiace články

Staršie správy

Videá