Šéf Tour očakáva po všetkých stránkach jedinečný ročník: Prudhomme stále verí v účasť divákov

Na snímke riaditeľ Tour de France Christian PrudhommeNa snímke riaditeľ Tour de France Christian Prudhomme Zdroj: TASR/AP/Peter Dejong

PARÍŽ - Po všetkých stránkach jedinečný ročník Tour de France očakáva vzhľadom na okolnosti a jej odloženie šéf pretekov Christian Prudhomme. Napriek neistote, ktorá sprevádza cyklistickú sezónu od nástupu pandémie koronavírusu, verí, že v náhradnom termíne od 29. augusta do 20. septembra už sa najslávnejší etapový závod sveta uskutoční.

Prudhomme očakáva odlišný závod v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi už len kvôli počasiu. "Pôjde o jedinečnú Tour. Formálne bude v lete, ale mimo hlavného obdobia prázdnin. Budú tu otázky ohľadom jazdcov a ich metódy prípravy, pretože tá sa bude tento rok nutne líšiť oproti normálu. Zrejme nebude tak horúco a bude asi o niečo viac veterno," povedal 59-ročný Francúz agentúre AFP.

"Ako som počul v poslednej dobe najčastejšie, Tour bude vždy Tour. Na cestách bude zrejme menej ľudí, ale aj tak sa môžeme tešiť - s rešpektom na zdravotné opatrenia - na peknú párty. A čo sa dá povedať celkom iste takto dopredu, hoci ekonomická kríza zasahuje rôzne odvetvia ekonomiky - pôjde o preteky s tými úplne najlepšími jazdcami," dodal Prudhomme.

Cyklisti počas prvej etapy Galéria fotiek (2) Zdroj: SITA/AP/Christophe Ena

Očakáva, že zdravotné a bezpečnostné opatrenia počas Tour budú korešpondovať s tými, ktoré budú sprevádzať v polovici augusta Critérium du Dauphiné, ale aj ďalšie veľké preteky. "Pokyny budú presnejšie definované na konci júla, možno začiatkom augusta. Situácia sa mení zo dňa na deň. Kto vie, čo bude za dva mesiace?" povedal Prudhomme. "Rozhodne ale nebudú žiadne bozky a objímanie počas slávnostných ceremoniálov. A tento rok tiež nie je ideálny na zbieranie podpisov," konštatoval.

Naďalej však verí v účasť divákov. "Verejnosť bude môcť na Tour prísť, hoci tú zrejme budú viac či menej striktné zabezpečenia. V horách budú mať prednosť tí, ktorí dorazia pešo, na bicykli alebo vďaka zaistenej doprave," načrtol Prudhomme.

Viac o téme: Tour de France Christian Prudhomme
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: TASR/AP/Peter Dejong
  • Zdroj: ČTK

Súvisiace články

Staršie správy

Videá