Sagan v piatej etape medzi najlepšími, ale stratil zelený dres: Alaphillippe prišiel o žlté tričko!

Piatu etapu ovládol Belgičan Wout Van AertPiatu etapu ovládol Belgičan Wout Van Aert Zdroj: SITA/AP/ChristophePetit-Tesson

PRIVAS - Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil štvrté miesto v stredajšej 5. etape 107. ročníka Tour de France, stratil však zelený dres. Na trati dlhej 183 kilometrov z Gap do Privas zvíťazil v záverečnom špurte Belgičan Wout Van Aert z tímu Jumbo-Visma. Domáci pretekár Julian Alaphillipe (Deceuninck-Quick Step) prišiel o žltý dres pre lídra celkového poradia po tom, ako dostal 20-sekundovú penalizáciu. Na čelo klasifikácie sa posunul Brit Adam Yates (Mitchelton-Scott). Alaphilippe sa prepadol až na 16. miesto.

Sagana vo finiši predstihli aj Holanďan Cees Bol (Sunweb) a Sam Bennett z Deceuninck-Quick Step. Ír nahradil slovenského jazdca z Bory-Hansgrohe v zelenom drese. Bennett je na čele bodovačky so 123 bodmi, druhý Sagan zaostáva o deväť bodov. Tretí je Nór Alexander Kristoff zo SAE Team Emirates (93 b). Yates má na čele náskok troch sekúnd pred Slovincom Primožom Rogličom (Jumbo-Visma), tretí je ďalší Slovinec Tadej Pogačar (SAE Emirates) s mankom sedem sekúnd.

Julian Alaphillippe počas piatej Galéria fotiek (15) Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena

Alaphilippea potrestali za to, že si sedemnásť kilometrov pred cieľom zobral z vozidla fľašku s vodou, to pravidlá zakazujú. Podľa nich sa jazdci môžu naposledy občerstviť dvadsať kilometrov pred cieľom. "Nikto nechce získať žltý dres takýmto spôsobom. Už som sedel v autobuse a chystal som sa do hotela, keď mi zavolali. Keď som sa na to opýtal Juliana, povedal mi, že dostal penalizáciu," povedal Yates podľa agentúry AFP. "Bolo to rozhodnutie rozhodcov, nič sa nedá robiť. Nebolo to schválne, neuvedomil som si to. Teraz na to zabudneme a od zajtra pokračujeme," skonštatoval Alaphilippe na webe TdF.

Wout Van Aert oslavuje Galéria fotiek (15) Zdroj: SITA/Anne-Christine Poujoulat, Pool via AP

Van Aert dosiahol svoje druhé etapové víťazstvo na Tour, na pódiu sa ocitol piatykrát. Tím Jumbo-Visma uspel po druhý raz za sebou, keď sa v utorkovej horskej etape tešil Roglič. "Bola to asi najľahšia etapa, akú som v živote absolvoval, celý čas sme išli spolu, neboli žiadne úniky. Záver bol však hektický, najmä pre vietor," zhodnotil Van Aert.

Po utorkovej horskej etape dostali príležitosť najmä šprintéri. Profil trate bol viac-menej rovinatý iba s dvoma kategorizovanými stúpaniami. Kartami mohol zamiešať záver so štvorpercentným sklonom, ktorý sa začal štyri kilometre pred cieľom.

Pelotón odštartoval bez výraznejšej individuálnej snahy o únik. Ako prvý sa osmelil Kasper Asgreen, ale jeho iniciatíva nemala dlhé trvanie. V popredí balíka sa držali tímy Bora-Hansgrohe a Deceuninck-Quick Step, ktoré mali záujem zabojovať o šprintérsku prémiu. Dovtedy sa išlo v uvoľnenom tempe, Sagan figuroval na čelných miestach. Prvé vzrušenie priniesla až šprintérska prémia po 40 kilometroch, ktorú vyhral Bennett a virtuálne nahradil Sagana v zelenom drese. Slovák skončil štvrtý.

Peter Sagan Galéria fotiek (15) Zdroj: SITA/AP/Christophe Ena

Po prémii sa situácia opäť upokojila a pelotón pokračoval pohromade jednoduchým profilom, tempo udávali jazdci Deceuninck-Quick Step, nasledovali ich Bora a Bahrain-McLaren. Počas stúpania na Col de Serre Colon, kde bola prvá horská prémia, sa pridali aj jazdci Jumbo-Visma, bod z prémie získal držiteľ bodkovaného dresu Benoit Cosnefroy. Postupne sa tempo zvyšovalo a 30 kilometrov pred cieľom na čele pracovali pretekári z FDJ, Bory či Astany. Balík sa držal pohromade aj počas druhého kategorizovaného stúpanie etapy na Côte de Saint-Vincent-de-Barres a aj tentoraz Cosnefroy získal prémiu bez boja.

​Ani v záverečnom stúpaní sa neutvorili úniky, rozhodol špurt vo finiši. Najrýchlejší bol Van Aert, ktorý nasadil parádne tempo. Sagan preťal cieľ ako štvrtý v poradí až za Bolom a Bennettom, ktorý sa vyprofiloval ako jeho najvážnejší konkurent v bodovačke. Po stredajšej etape nahradil Slováka v zelenom drese.

Piatu etapu ovládol Belgičan Galéria fotiek (15) Zdroj: SITA/AP/ChristophePetit-Tesson

5. etapa Gap - Privas (183,00 km):
1. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 4:21:22 h
2. Cees Bol (Hol./Sunweb)
3. Sam Bennett (Ír./Deceuninck-Quick Step)
4. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe), 5. Jasper Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 6. Luka Mezgec (Slovin./Mitchelton-Scott), 7. Bryan Coquard (Fr./Vital Concept), 8. Caleb Ewan (Aus./Lotto-Soudal), 9. Clement Venturini (Fr./AG2R La Mondiale), 10. Hugo Hofstetter (Fr./Israel Start-Up Nation) všetci rovnaký čas ako víťaz

celkové poradie:
1. Adam Yates (V. Brit./Mitchelton-Scott) 22:28:30 h
2. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) +3 s
3. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) +7
4. Guillaume Martin (Fr./Cofidis) +9, 5. Egan Arley Bernal (Kol./Ineos Grenadiers), 6. Tom Dumoulin (Hol./Jumbo-Visma), 7. Nairo Quintana (Kol./Arkea-Samsic), 8. Esteban Chaves (Kol./Mitchelton-Scott), 9. Miguel Angel Lopez (Kol./Astana), 10. Romain Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) všetci +13, ... 93. SAGAN +34:05 min

bodovacia súťaž:
1. Bennett 123 bodov
2. SAGAN 114
3. Alexander Kristoff (Nór./SAE-Team Emirates) 93

Viac o téme: Tour de France Peter Sagan 5. etapa Julian Alaphillippe
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP/ChristophePetit-Tesson; VIDEO: Twitter
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá