VIDEO Skvelý Sagan dotiahol Bennetta v boji o zelený dres: V 14. etape Tour opäť bojoval o pódium!

Peter SaganPeter Sagan Zdroj: profimedia.sk

LYON - Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil štvrté miesto v sobotňajšej 14. etape 107. ročníka Tour de France a manko v boji o zelený dres znížil na 43 bodov. Z triumfu sa tešil Dán Sören Kragh Andersen. Jazdec stajne Sunweb sa presadil v závere 194 km dlhej etapy z Clermont-Ferrandu do Lyonu, trať zvládol za 4:28:10 h. Na druhom mieste skončil Slovinec Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) a tretí finišoval Simone Consonni z Talianska (Cofidis). Žltý dres si udržal Slovinec Primož Roglič (Jumbo-Visma), zelený Ír Sam Bennett (QuickStep).

Po piatkovej náročnej horskej trase sa na štart 14. etapy nepostavil jeden z favoritov na pódiové umiestnenie Romain Bardet z Francúzska. Dvadsaťdeväťročný cyklista utrpel po páde otras mozgu a z pretekov predčasne odstúpil.

Profil sobotňajšej etapy vyhovoval klasikárom, na jej koniec organizátori pripravili technický finiš s krátkymi stúpaniami. V hre bola jedna rýchlostná prémia a päť horských. V úvode sa do úniku vydali Stefan Küng a Edward Theuns, v pelotóne udával tempo Saganov tím Bora-Hansgrohe. Po prvej horskej prémii nasledovala rýchlostná, Sagan sa v ataku zbavil držiteľa zeleného dresu Bennetta, získal 15 bodov. Ír došpurtoval šiesty a získal o päť bodov menej.

Nasledovalo desaťkilometrové stúpanie na Col du Béal so sklonom 5,6 percenta. Pred vrcholom sa osamostatnil Küng. V pelotóne si držal tempo Sagan, Bennett zaostával a 50 km pred cieľom nabral stratu až deväť minút. Na ďalšom kopci Cote de Courreau bol opäť prvý Küng, ale pelotón mu už dýchal na chrbát a neskôr ho dostihol. V tom čase okrem Bory diktoval tempo na čele aj tím CCC, pretože zálusk na etapový triumf mali aj skúsení klasikári Matteo Trentin a Greg van Avermaet.

Na pretekárov potom čakalo dlhé klesanie, v ňom mohli ušetriť sily pred poslednou fázou etapy. Pred cieľom na nich čakali ešte dve vrchárske prémie. Prvá na Cote de la Duchere (5,6 percenta) a 4,5 km pred páskou Cote de la Croix-Rousse (4,8 percenta). Pred prvým stúpaním sa odpútal Belgičan Tiesj Benoot, na druhom to skúsili Thomas De Gendt, Julian Alaphilippe i Marc Hirschi. Všetkým však vypálil rybník Andersen, ktorý mal v závere najviac síl. Sagan vďaka štvrtému miestu skresal náskok Íra v bodovacej súťaži na 43 bodov.

14. etapa Clermont-Ferrand - Lyon (194 km): 1. Sören Kragh Andersen (Dán./Team Sunweb) 4:28:10 h, 2. Luka Mežgec (Slovin./Mitchelton-Scott), 3. Simone Consonni (Tal./Cofidis), 4. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe), 5. Casper Pedersen (Dán./Sunweb), 6. Jasper Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 7. Matteo Trentin (Tal./CCC), 8. Oliver Naesen (Belg./AG2R La Mondiale), 9. Sonny Colbrelli (Tal./Bahrajn McLaren), 10. Marc Hirschi (Švaj./Sunweb) všetci +15 s

celkové poradie po 14. etape: 1. Primož Roglič (Slovin./Jumbo Visma) 61:03:00 h, 2. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) +44 s, 3. Egan Bernal (Kol./Ineos) +59, 4. Rigoberto Uran (Kol./EF Pro Cycling) +1:10 m, 5. Nairo Quintana (Kol./Arkea Samsic) +1:12, 6. Miguel Angel Lopez (Kol./Astana) +1:31, 7. Adam Yates (V.Brit/Mitchelton Scott) +1:42, 8. Mikel Landa (Šp./Bahrajn McLaren) +1:55, 9. Richie Porte (Aus./Trek-Segafredo) +2:06, 10. Enric Mas (Šp./Movistar) +2:54

bodovacia súťaž: 1. Sam Bennett (Ír./Deceuninck–Quick-Step) 262 b, 2. SAGAN 219, 3. Matteo Trentin (Tal./CCC) 169 

Viac o téme: Peter Sagan Sam Bennett Sören Kragh Andersen Tour de France 2020
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: profimedia.sk
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá