VIDEO Slovinský supertalent šokoval športový svet: Famózny Pogačar prepísal históriu!

Tadej Pogačar oslavuje na pódiu v žltom drese celkové víťazstvo na Tour de FranceTadej Pogačar oslavuje na pódiu v žltom drese celkové víťazstvo na Tour de France Zdroj: TASR/AP/Christophe Ena

PARÍŽ - Slovinský cyklista Tadej Pogačar zo SAE Team Emirates sa stal celkovým víťazom 107. ročníka Tour de France. Slovák Peter Sagan skončil tretí v záverečnej 21. etape so štartom v Mantes-la-Jolie a tradičným cieľom na Elyzejských poliach v Paríži. Vyhral ju Ír Sam Bennett, ktorý získal aj zelený dres

"Je to neuveriteľné, je šialené, že som víťaz Tour de France. I keby som prišiel druhý alebo nižšie v celkovom poradí, aj tak by bolo pekné byť tu. Toto je ale úplný vrchol, nedokážem to opísať slovami. Dnes to bol veľmi špeciálny deň s mojim tímovými kolegami. Konečne som mal čas sa s nimi na bicykli porozprávať. Po iné dni sme naplno pretekali. Myslím si, že mi dnes gratulovali všetci pretekári z pelotónu. Tento šport je úžasný," povedal šťastný víťaz, ktorý si na pódiu prevzal žltý, biely i bodkovaný dres.

Druhý najmladší víťaz v histórii Tour 

Pogačar sa vo veku 21 rokov a 364 dní stal druhým najmladším víťazom v histórii Tour po Henrim Cornetovi (19 rokov, 352 dní), ktorý vyhral v roku 1904. V pondelok navyše oslávi 22. narodeniny. Okrem žltého dresu získal aj biely pre najlepšieho mladého pretekár do 25 rokov a bodkovaný pre najlepšieho vrchára. To sa mu podarilo ako prvému v histórii, keďže biely dres neexistoval v časoch legendárneho Eddyho Merckxa. Navyše vyhral aj tri etapy.

Druhý skončil jeho krajan Primož Roglič (Jumbo-Vsiam) s mankom 59 sekúnd, ktorý nosil žltý dres od deviatej až do predposlednej etapy, no v časovke oň prišiel. Tretí bol v celkovom poradí Austrálčan Richie Porte (Trek-Segafredo).

Slovinskí cyklisti, vľavo Primož Galéria fotiek (18) Zdroj: TASR/AP/Christophe Ena

Pogačar vyhral v súťaži o bodkovaný dres so ziskom 82 bodov, druhý bol Ekvádorčan Richard Carapaz z Ineosu Grenadiers (74 b) a tretí skončil Roglič (67). Dvadsaťjedenročný Slovinec vyhral biely dres s náskokom šesť minút na Španiela Enrica Masa (Movistar), tretí Francúz Valentin Madouas (Groupama-FDJ) mal manko hodinu a 42 minút.

V súťaži tímov obhájil triumf španielsky Movistar pred holandským Jumbom Visma (+18:31 min) a Bahrajnom McLaren (+57:10). Saganova Bora obsadila 15. miesto. Za najbojovnejšieho pretekára Tour vyhlásili Švajčiara Marca Hirschiho zo Sunwebu, ktorý vyhral po úniku 12. etapu.

Viac o téme: SAE Team Emirates Tadej Pogačar Tour de France 2020
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: TASR/AP/Christophe Ena; VIDEO: Twitter/Tour de France
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá