Sagan bez zeleného dresu i etapového víťazstva: Spravil som všetko, nemám čo ľutovať

Peter Sagan v súboji so Samom BennettomPeter Sagan v súboji so Samom Bennettom Zdroj: SITA/AP/Benoit Tessier

PARÍŽ - Peter Sagan odchádza zo 107. ročníka Tour de France bez etapového triumfu i zeleného dresu. Bodovaciu súťaž nevyhral prvýkrát z ôsmich prípadov, keď prišiel do cieľa v Paríži. Tridsaťročný slovenský cyklista nestačil na svojho bývalého spolujazdca Íra Sama Bennetta, ktorý si okrem cenného dresu odniesol aj dve etapové prvenstvá.

Sagan zaostal za víťazným Bennettom (380 b) o 96 bodov. Tretí skončil Talian Matteo Trentin z tímu CCC (260). Tridsaťročný Slovák vyhral bodovaciu súťaž sedemkrát (2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2018, 2019), v roku 2017 ho diskvalifikovali po zrážke s Markom Cavendsihom. Ani tento rok sa nevyhol trestu, keď ho po nebezpečnom manévri v 11. etape preradili z druhého na posledné miesto v skupine s rovnakým časom a prišiel o 43 bodov. Navyše sa Bennett posunul na druhé miesto a jeho náskok bol razom 68 bodov.

Podľa Sagana to bol jeden z rozhodujúcich momentov v boji o zelený dres. "Myslím si, že trest v 11. etape ovplyvnil vo veľkej miere boj o zelený dres. Je lepšie brániť ho ako útočiť, ak by som mal náskok ja, tak by to bolo úplne inak. Ale pre výhru v bodovacej súťaži sme spravili všetko a preto nemám čo ľutovať," povedal v rozhovore pre RTVS.

V ďalšom priebehu sa Sagan so spolujazdcami z Bory snažili manko znížiť, no keď sa to nepodarilo ani v 19. etape, Slovák svojmu rivalovi zagratuloval k triumfu. Dvadsaťdeväťročný írsky šprintér bol pritom dlho v jeho tieni v tíme Bora-Hansgrohe. Bennett v ňom pôsobil v rokoch 2015-2019 a po príchode Sagana v roku 2017 mu musel prepustiť post šprintérskej jednotky. Tri roky tak chýbal na Tour, v tejto sezóne mu však dal šancu QuickStep a Bennett sa tímu odvďačil výborne.

Ír Sam Bennett v Galéria fotiek (11) Zdroj: TASR/AP/Christophe Petit-Tesson

Svoje výkony korunoval triumfom na Elyzejských poliach. "Nedokážem ani povedať, aký som nadšený. Zelený dres, výhra na Champs-Élysées - majstrovstvách sveta v šprinte. Nikdy som si nemyslel, že dokážem vyhrať túto etapu a ešte aj v zelenom drese. Dokázal som to vo svojom vysnívanom tíme Deceuninck-Quickstep," povedal v cieli.

Sam je rýchlejší

Sagan svojho súpera nezdolal v priamom súboji v dojazdoch etáp ani raz a po záverečnej etape Tour priznal, že "je jednoducho lepší" "Daniel Oss ma opäť dotiahol na zadné koleso Sama Bennetta, ale čo mám na to povedať, je proste rýchlejší než ja."

Neúspech v záverečnej etape i v boji o zelený dres však zobral športovo a s jemu vlastným humorom: "Som v pohode. Mám menej povinností, nemusím ísť na pódium. Veľa ľudí si myslí, že určité veci sú samozrejmosť. Nie je to tak. O všetko treba bojovať," uviedol pre RTVS.

Viac o téme: Peter Sagan Sam Bennett Matteo Trentin Tour de France 2020
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP/Benoit Tessier
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá