Pistoriov priateľ potvrdil slová svedkov: Incidenty s pištoľou sú pravdivé

Oscar PistoriusOscar Pistorius Zdroj: SITA

PRETÓRIA - Najslávnejší paralympionik planéty Oscar Pistorius skutočne strieľal od hnevu cez strešné okno auta a požiadal inú osobu, aby na seba vzala vinu za jeho nekontrolovaný výstrel pod stôl v reštaurácii. Vyplýva to z utorkovej výpovede športovcovho priateľa Darrena Fresca, ktorý potvrdil väčšinu toho, čo už odznelo na súde v Pretóri napríklad z úst Pistoriovej exmilenky Samanthy Taylorovej.

Atlét s amputovanými nohami je obvinený z úkladnej vraždy Reevy Steenkampovej zo 14. februára minulého roku. Proces sa začal v pondelok 3. marca.

Fresco priznal účasť na dvoch udalostiach, ktoré ilustrujú vzťah obžalovaného k zbraniam. Koncom roku 2012 bol v Pistoriovom aute, ktoré zastavila dopravná hliadka pre vysokú rýchlosť. Ako vypovedala Taylorová, policajt zbadal pištoľ pohodenú na sedadle a vzal ju do ruky. Majiteľa to tak nahnevalo, že kričal na strážcu poriadku a keď pokračovali v jazde, vystrelil cez strešné okno.

"Nemôžete sa len tak dotknúť zbrane patriacej niekomu inému. Teraz sú na nej vaše odtlačky. Ak sa niečo stane, ste za to zodpovedný," zopakoval Fresco, čo Pistorius povedal policajtovi, a pokračoval: "Neskôr bez varovania vystrelil cez strešné okno. Smial sa na tom. Mal som pocit, že mi z ucha tečie krv."

Fresco tiež potvrdil pravdivosť príbehu z reštaurácie. Približne mesiac pred tragédiou podal Pistoriovi zbraň Glock vzor 27 kaliber 40, ktorá v rukách športovca pod stolom vystrelila. Vraj ho varoval, že je nabitá a guľka je v komore. "Vedel som o jeho láske k zbraniam. Predpokladal som, že s ňou vie zaobchádzať," uviedol svedok.

V utorok sa na lavicu svedkov znova posadil aj patológ Gert Saayman. V pondelok Pistorius pri jeho výpovedi s fotodokumentáciou strelných poranení obete zvracal a museli mu priniesť vedro. Saayman tentoraz referoval o obsahu žalúdka zastrelenej ženy. Jeho správa môže pomôcť nájsť odpoveď na otázku, či sa Steenkampová zobudila a bez Pistoriovho vedomia išla na toaletu, kde ju zastrelil v domnení, že ide o zlodeja, alebo jej smrti predchádzala hádka.

  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA
  • Zdroj: SITA

Súvisiace články

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy