Emotívny príbeh legendy: Vydala sa za Američana, zakázali jej reprezentovať Československo

Olga Fikotová-ConnollyováOlga Fikotová-Connollyová Zdroj: Profimedia

PRAHA - Začínala ako brankárka v hádzanej, ako basketbalistka dokonca získala striebro na majstrovstvách Európy, ale najviac sa Olga Fikotová-Connollyová presadila ako diskárka.

Na olympiáde v Melbourne sa postarala o jedinú československú zlatú medailu, následne sa vydala za amerického kladivára Harolda Connollyho a v rodnej krajine zvieranej komunistickým režimom upadla do nemilosti. 

Na ďalších štyroch hrách pod piatimi kruhmi reprezentovala USA a dotiahla to až na vlajkonošku americkej výpravy. Ďalšiu časť života zasvätila ochrane životného prostredia a pomoci druhým, 13. novembra oslávi 90 rokov. 

Zlom v Melbourne

Zlom v jej kariére i osobnom živote priniesli olympijské hry v roku 1956 v Melbourne, kde ako študentka medicíny po dvoch rokoch diskárskeho tréningu nečakane vybojovala zlato. Zároveň sa tam zamilovala do neskoršieho víťaza súťaže kladivárov Connollyho.

Aj napriek nepriazni doby si "zlatí olympijskí milenci, medzi ktorých spadla železná opona", nakoniec vydobyli povolenie na sobáš.

Veľkolepá svadba pred zrakmi desaťtisícov zvedavcov sa konala rok po olympiáde na Staromestskej radnici, za svedkov išli "najslávnejšiemu mileneckému páru z obdobia studenej vojny" priatelia Emil a Dana Zátopkovci. 

Hneď potom odleteli novomanželia do USA, ale Olga chcela aj naďalej reprezentovať Československo. Nebolo jej to však umožnené, a tak v roku 1960 zložila prísahu občana Spojených štátov.

Farby novej vlasti potom víťazka z Melbourne hájila na nasledujúcich štyroch olympiádach. Najlepšie skončila šiesta v Mexiku 1968, hoci mala po štvrtom pôrode dlhotrvajúce problémy s nohou.

O štyri roky neskôr znova prekonala americký národný rekord a zaistila si účasť na hrách v Mníchove, kde bola dokonca zvolená za vlajkonosičku výpravy USA pri otváracom ceremoniáli.

Po ukončení kariéry bývalá slávna diskárka pomáhala ako sociálna pracovníčka chudobným a prisťahovalcom, angažovala sa aj v ekologickom hnutí. Jej manželstvo sa nakoniec po 17 rokoch skončilo rozvodom.

"Kým Harold sa po skončení aktívnej činnosti celkom venoval atletike, ja som mala viac záujmov. Napriek tomu ho ako človeka dodnes milujem. Je tým najfantastickejším, čo ma kedy stretlo," povedala kedysi.

Do Česka sa vrátila až v roku 2006

V šľapajach Harolda a Olgy šli ako synovia Mark a James, tak aj dcéry Merja a Nina. Hoci žiadny z nich nedosiahol takú slávu ako ich rodičia, dokázali sa presadiť v rôznych športových odvetviach. Predovšetkým kvôli starostlivosti o deti sa Fikotová-Connollyová, ktorá sa usadila v Kalifornii, prvýkrát dostala do Čiech až v roku 2006. O rok neskôr dostala hlavnú cenu Českého klubu fair play.

"Je predsa nezmysel, aby človek po sedemdesiatke stratil záujem o život a zahodil sa do šrotu. Sme stavaní na život do sto dvadsiatich!" vyhlásila vtedy vitálna dáma, ktorá aj v pokročilom veku pomáhala ako osobná trénerka ľuďom s lepšou fyzickou aj psychickou kondíciou.

V roku 2008 pokrstila v Prahe autobiografiu s príznačným názvom Kruhy osudu.

Viac o téme: Olga Fikotová-Connollyová Harold Connolly
  • Autor: © Zoznam/
  • Twitter/Český olympijský tým
  • Zdroj: ČTK

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy