Premiérový triumf v kariére rovno na domácej pôde: Oldani rozjasal talianskych divákov

Stefano Oldani sa teší z víťazstvaStefano Oldani sa teší z víťazstva Zdroj: SITA/AP/Fabio Ferrari

JANOV - Domáci cyklista Stefano Oldani triumfoval vo štvrtkovej 12. etape pretekov Giro d'Italia a pripísal si premiérový triumf v kariére. Jazdec stajne Alpecin-Fenix sa presadil po úniku v špurte trojice a 204 km dlhú trasu z Parmy do Janova zvládol za 4:26:47 h. Druhý finišoval ďalší Talian Lorenzo Rota (Intermarché-Wanty-Gobert) a tretí skončil Holanďan Gijs Leemreize (Jumbo-Visma).

"Poznám Rotu, je môj kamarát a je tiež rýchly, takže to nebolo ľahké dotiahnuť do konca. Kľúčový bol Mathieu van der Poel. Vedeli sme, že keď budeme v brejku viacerí z tímu, všetci budú sledovať jeho. Boli sme tam traja a vyšlo to," povedal víťaz. Na čele celkového poradia sa udržal Španiel Juan Pedro Lopez z tímu Trek-Segafredo s náskokom 12 sekúnd pred Ricahrdom Carapazom (Ineos Grenadiers).

Vo štvrtok čakali na pelotón tri horské prémie 3. kategórie a už pred prvou, ktorá nasledovala po 90 km po miernom stúpaním takmer od začiatku etapy, sa podľa očakávania vytvoril početný únik. Mimoriadne aktívny bol Holanďan Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) a spolu s ním sa po 50 km definitívne odtrhlo ďalších 24 cyklistov. Po stúpaní na Passo del Bocco sa situácia ustálila a únik mal k dobru približne päť minút.

Na ďalšom kopci La Colletta 55 km pred cieľom sa začalo útočiť v prvej skupine. Ako prvý sa odhodlal Rota, postupne sa k nemu pridali Oldani a Leemreize a 35 km pred cieľom mali k dobru 51 sekúnd. Z náskoku im neubralo ani posledné kategorizované stúpanie Valico di Trensasco a tak sa o víťazovi rozhodlo medzi triom na čele, pričom všetci traja bojovali o premiérové víťazstvo medzi profesionálmi. Nakoniec sa z neho tešil Oldani, ktorý mal v záverečnom špurte najlepšie nohy.

výsledky 12. etapy (Parma - Janov, 204 km):
1. Stefano Oldani (Tal./Alpecin-Fenix) 4:26:47 h, 2. Lorenzo Rota (Tal./Intermarché-Wanty-Gobert) rovnaký čas, 3. Gijs Leemreize (Hol./Jumbo-Visma) +2 s, 4. Bauke Mollema (Hol./Trek-Segafredo) +57, 5. Santiago Buitrago (Kol./Bahrajn-Victorious), 6. Wilco Kelderman (Hol./Bora-Hansgrohe), 7. Lucas Hamilton (Aus./BikeExchange-Jayco) všetci rovnaký čas, 8. Andrea Vendrame (Tal./AG2R Citroën) +1:44, 9. Rein Taaramäe (Est./Intermarché-Wanty-Gobert) +1:49, 10. Pascal Eenkhoorn (Hol./Jumbo-Visma) +2:55

celkové poradie:
1. Juan Pedro Lopez (Šp./Trek-Segafredo) 51:19:07 h, 2. Richard Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) +12 s, 3. Joao Almeida (Port./SAE Team Emirates) rovnaký čas, 4. Romain Bardet (Fr./DSM) +14, 5. Jai Hindley (Aus./Bora-Hansgrohe) +20, 6. Guillaume Martin (Fr./Cofidis) +28, 7. Mikel Landa (Šp./Bahrajn Victorious) +29, 8. Domenico Pozzovivo (Tal./Intermarché-Wanty-Gobert) +54, 9. Emanuel Buchmann (Nem./Bora-Hansgrohe) +1:09 min, 10. Pello Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) +1:22

Viac o téme: Giro d'Italia Juan Pedro Lopez Stefano Oldani
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá