VIDEO Futbalové Česko zažíva obrovskú eufóriu: Postup z prvého miesta nikto nečakal!

Gólové oslavy mladíkov ČeskaGólové oslavy mladíkov Česka Zdroj: profimedia.sk

ATÉNY - Českí futbalisti do 21 rokov si budúci rok zahrajú na majstrovstvách Európy. Postup z prvého miesta kvalifikačnej skupiny výberu trénera Karla Krejčího zabezpečila dnešná strata Škótska, ktoré prehralo 0:1 v Grécku. Šampionát sa uskutoční budúci rok v Maďarsku a Slovinsku.

Česi zakončili kvalifikáciu už v piatok s bilanciou šesť výhier, troch remíz a jedinej porážky. Na druhom mieste, z ktorého na Euro prejde päť najlepších celkov z deviatich skupín, skončilo so stratou jedného bodu Chorvátsko. Škótsko, ktoré ako jediné mohlo v prípade dnešného víťazstva z prvej priečky Čechov zosadiť, skončilo o ďalšie dva body tretie.

"Je to obrovská eufória. Čakali sme na tento zápas už od piatku a nemohli sme dospať. Sme radi, že sa využila hneď prvá šanca a Gréci nám pomohli k postupu," pripomenul v nahrávke pre médiá od FAČR stredopoliar Michal Sadílek, že aj keby Škótsko zvíťazilo, mali by Česi šancu postúpiť ešte z druhého miesta.

"Postup z prvého miesta nikto nečakal, pretože sme do skupiny išli z tretieho koša. Som rád, že sa to podarilo a nemusíme sa pozerať na ďalších súperov, či by to vyšlo z druhého miesta," uviedol brankár Martin Jedlička. "Je to jeden zo splnených snov a je len škoda, že sme sa na ten zápas (Grécko - Škótsko) nemohli pozerať spolu a osláviť to, ale aj tak je to super," vyhlásil.

Česká dvadsaťjednotka sa na majstrovstvách Európy predstaví po štvorročnej prestávke a súpera pre základnú skupinu sa dozvie pri žrebe 10. decembra. Naposledy si na Eure českí futbalisti zahrali v roku 2017 v Poľsku, kde nepostúpili zo základnej skupiny. V roku 2019 český národný tím neuspel v kvalifikácii.

"Som nadšený a pyšný na všetkých, ktorí sa na tom podieľali," vyhlásil Krejčí. "Je potrebné si uvedomiť, že to bola veľmi vyrovnaná skupina a až do posledného kola prakticky štyri tímy hrali o postup. Asi mi to dôjde až neskôr, ale dosiahli sme fantastický úspech," dodal.

Šampionát v Maďarsku a Slovinsku sa pôvodne mal hrať obvyklým systémom, ale kvôli pandémii koronavírusu sa formát zmenil. Po novom sa šestnásť účastníkov od 24. do 31. marca stretne v štyroch základných skupinách, z ktorých vždy dva najlepšie celky prejdú do osemčlenného play off, ktoré sa uskutoční od 31. mája do 6. júna.

Viac o téme: Česko U21 Grécko U21 Škótsko U21 Karol Krejčí
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: profimedia.sk; VIDEO: Scotland National Team
  • Zdroj: ČTK

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy