Odleteli v tichosti, vrátili sa ako legendy: Striebro futbalistov v Čile má 60 rokov

Vicemajstri sveta z Československa na snímke z roku 2022Vicemajstri sveta z Československa na snímke z roku 2022 Zdroj: Profimedia

PRAHA/BRATISLAVA - Keď pred 60 rokmi odlietala výprava československých futbalistov do Čile, nikto jej príliš neveril. O pár týždňov neskôr však desaťtisíce fanúšikov nadšene vítali vicemajstrov sveta.

Zverenci trénera Rudolfa Vytlačila totiž na záverečnom turnaji postúpili až do finále, v ktorom 17. júna 1962, na deň presne pred 60 rokmi, podľahli Brazílčanom 1:3. Po 28 rokoch od MS v Taliansku si Čechoslováci znova odviezli zo svetového šampionátu striebro, čo je doteraz najlepší výsledok "nášho" futbalu v histórii.

Československo, ktoré bolo nalosované do ťažkej skupiny C vo Viňa del Mar, vstúpilo do turnaja šokujúcou výhrou 1:0 nad hviezdnym Španielskom. Po následnej bezgólovej remíze s obhajcami titulu Brazílčanmi na postupe do štvrťfinále nič nezmenila ani porážka 1:3 v záverečnom stretnutí v skupine s Mexikom.

Vo štvrťfinále vyradili Čechoslováci najtesnejším rozdielom Maďarsko, hoci miestami museli čeliť drvivému tlaku súpera. V semifinálovom dueli s Juhosláviou prekvapilo naše mužstvo, ktoré dovtedy zdobila hlavne pevná obrana, nápaditou útočnou hrou. Dva góly Adolfa Scherera v poslednej desaťminútovke zaistili výhru 3:1 a postup do finále.

V súboji o Zlatú Niké na Estadiu Nacional v Santiagu hráči s levíkom na prsiach dlho držali s favorizovanými loptovými kúzelníkmi z Brazílie krok, dokonca sa pred 70.000 divákmi po štvrť hodine vďaka gólu Josefa Masopusta ujali vedenia. Už o dve minúty neskôr ale "Kanárci" po strele Amarilda z veľkého uhla vyrovnali a v druhej polovici vďaka trefám Zita a Vavá definitívne strhli víťazstvo na svoju stranu.

Hlavným strojcom nečakaného úspechu československých farieb bol tréner Vytlačil, psychológ s výbornou intuíciou a neortodoxnými metódami, ktorému sa podarilo vytvoriť z jednotlivcov typu Masopusta, Kvašňáka, Nováka, Popluhára, Pluskala a ďalších skutočnú partiu. Skvelé výkony predvádzal brankár Viliam Schrojf.

Len pár minút pred výkopom finálového zápasu prevzal Schrojf trofej pre najlepšieho brankára šampionátu. Hrdina predchádzajúcich zápasov sa potom proti Brazílii paradoxne podpísal pod dva z troch inkasovaných gólov. Európsky celok doplatil aj na absenciu zraneného obrancu Jana Lálu, ktorý predtým ako druholigový debutant skvele ustrážil všetky súperove útočné esá.

Nezostalo ani na pivo

Aj napriek finálovej prehre zožalo československé mužstvo uznania zo všetkých strán, predovšetkým za skvelú taktiku, pevnú obranu aj zmysel pre fair play. Po triumfálnom privítaní na ruzyňskom letisku sa hráči dočkali aj finančnej odmeny. "Vymerali nám prémiu 5000 korún zdanených. To bolo tak na televíziu, a potom už nezostalo ani na pivo, aby sme to mohli ísť osláviť," spomínal po rokoch Masopust, ktorý na konci roku 1962 dostal prestížnu Zlatú loptu pre najlepšieho futbalistu Európy.

Z 22 strieborných medailistov z Čile žijú už iba Ján Lála, Adolf Scherer, Jozef Štibrányi, Josef Jelínek a Václav Mašek.

Viac o téme: Brazília Jozef Štibrányi Josef Masopust Československo Čile 1962 Rudolf Vytlačil Adolf Scherer Andrej Kvašňák Ján Lála Josef Jelínek Václav Mašek
  • Autor: © Zoznam/
  • VIDEO: YouTube/RptimaoTV2
  • Zdroj: ČTK
Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy