Strach fanúšikov Manchestru United: Ubzikne im najväčšia hviezda a dorazí náhrada z Chorvátska?

Manchester United vykročil dvomi pravými nohamiManchester United vykročil dvomi pravými nohami Zdroj: SITA/AP/Dave Thompson

MANCHESTER - V závere letného prestupového termínu 2015 bol David de Gea krôčik od zakotvenia v Reale Madrid. Celý obchod prekazil fax, kvôli ktorému sa správa o uzavretí dohody nedostavila včas na futbalovú asociáciu. De Gea tak zostal v Manchestri United a krátko nato podpísal zmluvu do leta 2020. Od tej doby vyhral napríklad Európsku ligu, FA Cup či ligový Carabao Cup, no na brankára takého kalibru je to veľmi malý počet trofejí.

Po návrate z tohtoročnej predsezónnej tour v Austrálii, Singapure a Číne prenikla správa, že španielsky lapač striel sa v princípe dohodol s United na pokračovaní spolupráce s týždenným kontraktom 375 000 libier. Od tej doby ubehol viac ako mesiac a pero zatiaľ nebolo položené na papier. Takisto ho de Gea nechytil do ruky a neskrášlil svojím podpisom. 

Podľa portálu The Athletic je spečatenie zmluvy veľmi blízko. De Gea je však stále brankár úzkej svetovej špičky (aj napriek krátkodobému poklesu formy) a jeden klub zo zahraničia sa o neho intenzívne zaujíma. Juventus Turín a jeho interes je skutočne výrazný a pre nikoho nemôže byť prekvapením.

David de Gea Galéria fotiek (4) Zdroj: SITA/AP/Dave Thompson

Prestúpi David de Gea do Juventusu ako voľný hráč?

Stará dáma sa špecializuje na zisk hráčov po vypršaní zmlúv, ukázala to s Aaronom Ramseym, Emre Canom, Adrienom Rabiotom či v minulosti Fabiom Cannavarom, Andreom Pirlom, Luciom, Fernandom Llorentem, Samim Khedirom, Danim Alvesom. Môžeme teda vidieť, že išlo o skutočnú kvalitu, i keď v niektorých prípadoch nie na vrchole futbalových síl. Len pre pripomenutie, Juventusu bude umožnené vyjednávať so španielskym brankárom už v zime, šesť mesiacov pred koncom zmluvy. 

Zoznam možných náhrad nie je dlhokánsky

V prípade, že de Gea usúdi, že deväťročná anabáza na Old Trafford mu stačila a rozhodne sa odletieť do iného sveta, nikto nebude môcť zostať začudovaný. Brankár takého kalibru totiž musí hrať každý rok o všetky trofeje a v Manchestri United mu to nie je umožnené, keďže klub od odchodu Sira Alexa Fergusona v roku 2013 akoby iba prešľapuje v špinavom blate a nevie sa pohnúť z miesta. 

Manažér Ole Gunnar Solskjaer (alebo ak to bude náhodou niekto iný) utrpí trpkú ranu, no spamätať sa z nej bude možné prostredníctvom novej posily. Zahraničné médiá už dlhodobo píšu o Slovincovi Janovi Oblakovi z Atlética Madrid ako najlepšej alternatíve. Ak by sa chcel Solskjaer naďalej uberať radšej britskou filozofiou, tak jeho obhajcovia by súhlasili s nákupom anglickej reprezentačnej jednotky Jordanom Pickfordom, momentálne hrajúcim za Everton. 

Okrem týchto dvoch mien je v hre aj taktika "máme vlastný zdroj a vyberieme z neho". Tu sa nachádza 22-ročný Dean Henderson, ktorý v súčasnosti hosťuje u nováčika Sheffield United. V niektorých periodikách sa objavila aj možnosť zisku chorvátskej brankárskej jednotky Dominika Livakoviča z Dinama Záhreb.

Dominik Livakovič v drese Galéria fotiek (4) Zdroj: SITA/AP/Darko Bandic

Dominik Livakovič by sa stal prvým Chorvátom v histórii Manchestru United

24-ročný rodák zo Zadaru sa minulý týždeň predstavil aj na Slovensku, kde sa viac-menej prizeral bezpečnej výhre 4:0 nad Slovenskom. Livakovič by sa zapísal do histórie ako prvý Chorvát v dejinách United a štvrtým Balkánec po Nemanjovi Vidičovi zo Srbska, ktorý zanechal v klube výraznú stopu; zvyšnými dvomi sú Nemanja Matič, člen súčasného kádra a niekdajší vyhorený talent Zoran Tošič. 

Neúctivé by bolo zabudnúť na Sergia Romera. Argentínsky hrdina z MS 2014 vykonáva rolu brankárskej dvojky, ktorá je popri svetových jednotkách niekedy veľmi nevďačná. 32-ročný bývalý hráč Sampdoria, AZ Alkmaar či Monaka dlhodobo patrí k najlepším zaskakovačom na svojej pozícii, a to nielen v Premier League. 

Viac o téme: Manchester United Juventus Turín David de Gea Sergio Romero Jan Oblak Jordan Pickford Dominik Livakovič Dean Henderson
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP/Dave Thompson
  • Zdroj: Športky - Ondrej Herceg

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy