Vyplávala ďalšia nechutná kauza z korupčného škandálu FIFA: Posielali sa milióny za televízne práva

Zdroj: SITA

NEW YORK - Dvaja bývalí zástupcovia mediálnej spoločnosti 21st Century Fox čelia obvineniam z korupcie v súvislosti s pridelením vysielacích práv na futbalové majstrovstvá sveta. Hernan Lopez a Carlos Martinez údajne poslali predstaviteľom Juhoamerickej futbalovej konfederácie (CONMEBOL) a Futbalovej konfederácie Severnej a Strednej Ameriky a Karibiku (CONCACAF) úplatky v miliónoch dolárov výmenou za televízne práva na regionálne súťaže, turnaj Copa America či stretnutia kvalifikácie MS 2018 a 2022.

Spoločne s Lopezom a Martinezom figuruje v prípade aj Gerard Romy, niekdajší zástupca španielskeho mediálneho konglomerátu Imagina. V USA vlastnila práva na vysielanie MS v rokoch 1994 až 2014 stanica ESPN, ale v roku 2011 ich získal Fox. Po tom, ako svetový šampionát v Katare presunuli z letného na menej atraktívny neskorý jesenný termín, Fox dostal od Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) práva na MS 2026 bez súťaže.

Prípad je súčasť korupčného škandálu FIFA, ktorý vypukol v roku 2015 a vyústil do odchodu vtedajšieho prezidenta Seppa Blattera. Týka sa voľby v roku 2010 v Zürichu, kde sa rozhodlo, že MS 2018 budú v Rusku a o štyri roky neskôr sa uskutočnia v Katare. Podľa obžaloby členovia vtedajšieho výkonného výboru FIFA Ricardo Teixeira z Brazílie a zosnulý Paraguajčan Nicolas Leoz prijali úplatky za hlasy v prospech Kataru. Jack Warner z Trinidadu a Tobaga a Guatemalčan Rafael Salguero zinkasovali 5.000.000, resp. 1.000.000 USD za podporu ruskej kandidatúry.

V USA dovedna obvinili 45 ľudí a viacero športových spoločností z viac než 90 zločinov. Úplatky údajne presiahli 200 miliónov USD. Zo 45 obvinených päť osôb zomrelo, 22 sa priznalo, odsúdili šesť. Mnohé osoby sú vo svojich vlastiach, kde čelia trestným stíhaniam alebo na slobode bojujú proti vydaniu do USA. Informovala o tom agentúra AFP.

Viac o téme: UEFA FIFA CONMEBOL CONCACAF 21st Century Fox Hernan Lopez Carlos Martinez Gerard Romy
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy