Priatelia, usaďte sa do kresla a schmatnite čerstvé pukance: Čaká nás totálna futbalová nálož!

Joshua Kimmich a Memphis DepayJoshua Kimmich a Memphis Depay Zdroj: SITA/AP - Peter Dejong

BRATISLAVA - V kvalifikácii o postup na budúcoročné futbalové majstrovstvá Európy sa v septembrovom asociačnom termíne uskutoční dovedna 50 stretnutí. Viaceré mužstvá sa môžu priblížiť k postupu na šampionát, ktorý sa uskutoční v 12 krajinách naprieč Európou. Až päť tímov v doterajšom cykle získalo v štyroch vystúpeniach maximum dvanásť bodov - Severné Írsko, Španielsko, Poľsko, Belgicko a Taliansko. Plný počet bodov z doterajších meraní síl majú aj Anglicko a Nemecko, tieto krajiny však odohrali iba dva, resp. tri zápasy.

Azda najväčším šlágrom septembrového programu bude stretnutie Nemecko - Holandsko v C-skupine. V nej sa na líderskej pozícii vyhrieva mužstvo zo Severného Írska, ktoré v štyroch zápasoch proti papierovo slabším protivníkom z Bieloruska a Estónska ani raz nezaváhalo a "brusi si zuby" na ďalší postup na ME. Pre trojbodových Holanďanov je preto piatkový zápas v Hamburgu veľmi dôležitý.

"Holandsko je veľmi efektívne a nebezpečné, či už v kombinácii alebo pri štandardných situáciách. Má dobré individuality a zohraté mužstvo, ktoré hrá mimoriadne rýchlo, flexibilne a variabilne. Musíme byť opatrní a v strehu," vyhlásil na webe Nemeckého futbalového zväzu (DFB) gólman Manuel Neuer.

Mark Uth a Matthijs Galéria fotiek (4) Zdroj: SITA/AP - Peter Dejong

Majstri Európy a víťazi premiérovej edície európskej Ligy národov 2018/2019 z Portugalska zatiaľ nastúpili v tejto kvalifikácii iba vo dvoch domácich zápasoch, v ktorých zakaždým remizovali. V najbližších stretnutiach B-skupiny v Srbsku a Litve chcú zabodovať naplno. Lídri tejto skupiny Ukrajinci majú na konte 10 bodov zo štyroch zápasov.

"Vieme, že sú to pre nás veľmi dôležité stretnutia. Budeme v nich hrať tak, aby sme zvíťazili. Vieme, že všetko stále záleží iba na nás. Srbsko má veľmi dobrú generáciu s množstvom dobrých hráčov. Pokúsime sa však súperovi vnútiť náš štýl hry. Chceme mať kontrolu nad zápasom s loptou na kopačkách aj bez nej," poznamenal podľa oficiálnej stránky Portugalskej futbalovej federácie (FPF) záložník Rúben Neves, na klubovej úrovni hráč anglického Wolverhamptonu Wanderers, ktorý sa v skupinovej fáze Európskej ligy 2019/2020 stretne so slovenským Slovanom Bratislava.

Hrdina menom Quincy Promes Galéria fotiek (4) Zdroj: SITA/AP/Martin Meissner

Mimoriadne zamotaná situácia je v "háčku", kde si na dve postupové priečky robia zálusk až tri 9-bodové tímy - Francúzsko, Turecko a Island. Tie v septembri neutvoria žiadnu zápasovú dvojicu, a tak si budú môcť vylepšiť bodový stav vo dvoch stretnutiach proti mužstvám z nižších výkonnostných košov. Na úradujúcich majstrov sveta Francúzov čakajú doma dvaja papierovo slabší súperi.

"Naším cieľom je získať v zápasoch proti Albánsku a Andorre šesť bodov, aby sme sa priblížili k postupu na ME," uviedol tréner Didier Deschamps prostredníctvom webu Francúzskej futbalovej federácie (FFF).

Viac o téme: Nemecko Holandsko
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP - Peter Dejong
  • Zdroj: SITA

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy