VIDEO Grandiózne Chorvátsko nás roztrhalo na franforce! Vicemajstri sveta predviedli dokonalý výkon

Chorvát Nikola Vlašič sa teší po strelení úvodného góluChorvát Nikola Vlašič sa teší po strelení úvodného gólu Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

TRNAVA - Slovenskí futbaloví reprezentanti prehrali v piatkovom dueli kvalifikácie o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy s mužstvom Chorvátska 0:4. V polovici kvalifikačného cyklu tak majú na konte šesť bodov rovnako ako Walesania. "Vatreni" sa triumfom v Trnave dotiahli na deväťbodových Maďarov.

Úradujúci vicemajstri sveta boli počas zápasu aktívnejším tímom a základ svojho úspechu položili na prelome polčasov. V 45. min prekonal Martina Dúbravku strelou spoza šestnástky Nikola Vlašič a krátko po návrate zo šatní sa zapísal do streleckej listiny aj Ivan Perišič. Slováci síce vyslali v zápase šesť striel na bránku súpera, no nevypracovali si žiadnu stopercentnú gólovú šancu. Naopak, víťazstvo hostí spečatili v 72. min Bruno Petkovič a v predposlednej minúte stretnutia obranca Dejan Lovren.

Krátko pred úvodným výkopom zápasu sa s reprezentáciou oficiálne rozlúčil dlhoročný útočník národného tímu a štvorgólový strelec z MS 2010 v JAR Róbert Vittek. Reprezentačný tím spod Tatier sa najbližšie predstaví v pondelok v budapeštianskej Groupama Arene v ďalšom kvalifikačnom vystúpení proti domácim Maďarom.

Slovensko - Chorvátsko 0:4 (0:1)
Góly: 45. Vlašič, 46. Perišič, 72. Petkovič, 89. Lovren, bez kariet, rozhodovali: Brych - Borsch, Lupp (všetci Nem.), 18 098 divákov

Zostavy:
Slovensko: Dúbravka - Valjent, Vavro, Škriniar, Hancko - Lobotka - Rusnák (46. Boženik), Kucka (63. Haraslín), Hamšík, Mak (79. Ďuriš) - Duda

Chorvátsko: Livakovič - Bartolec, Lovren, Vida, Barišič - Modrič, Brozovič - Rebič (70. Brekalo), Vlašič (81. Badelj), Perišič - Petkovič (83. Pašalič)

Už po pätnástich sekundách Vlašič strelou spoza pokutového územia ohrozil Dúbravku a predznamenal, v akom duchu sa bude niesť úvodné dejstvo. V 5. min si síce slovenskí fanúšikovia pýtali penaltu po páde Maka v šestnástke súpera, ale píšťalka hlavného arbitra zostala nemá. Vicemajstri sveta boli na začiatku súboja oveľa nebezpečnejší. V 8. min tesne minul bránku Modrič a o niekoľko sekúnd neskôr pristál Brozovičov pokus na brvne. Vzápätí sa prvýkrát osmelili aj domáci, keď Livakovič vyboxoval Makov projektil. Hostia sa v úvodnom dejstve často dostávali do zakončenia.

Ondrej Duda pred Lukom Galéria fotiek (18) Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

V 22. min z dobrej pozície hlavičkoval Lovren, ale loptu poslal vedľa ľavej žrde. V 29. min spálil obrovskú šancu Vida, sám pred Dúbravkom však zblízka prestrelil. Onedlho sa v ďalšej stopercentnej šanci ocitol Petkovič, zo slovenských obrancov si urobil "slalomové bránky", ale trafil len prípravného gólmana Newcastlu United. Ten mal v 35. min opäť šťastie, tentokrát trafil brvno Perišič. Chorváti boli za svoju snahu odmenení v 45. min. Dvojica slovenských stopérov ustupovala pred Vlašičom a hráč CSKA Moskva loptu umiestnil k pravej žrdi - 0:1.

Súboj kapitánov Galéria fotiek (18) Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Rovnako ako záver prvého polčasu, aj úvod toho druhého priniesol gól hostí. V 46. min vystrelil spoza šestnástky Perišič a za pomoci smolného teču Škriniara skóroval. Slováci sa naďalej nevedeli dostať do zápasu a hra chorvátskeho favorita miestami pripomínala exhibíciu. Z domácich hráčov bol strelecky najaktívnejší Mak, v 64. min prenikol po ľavom krídle, ale Livakovič jeho pokus zneškodnil. Definitívny "klinec do slovenskej rakvy" zatĺkol v 72. min útočník Dinama Záhreb Petkovič. Ten sa pekne uvoľnil po prihrávke striedajúceho Brekala a sám pred Dúbravkom upratal loptu do siete. To však nebolo zo strany Chorvátov všetko. V 89. min sa presadil aj obranca Lovren, keď presne hlavičkoval z tesnej blízkosti.

Hlasy po zápase (RTVS):
Marek Hamšík, kapitán SR: "V prvom rade je to naša chyba, podali sme slabý výkon, čo sa odzrkadlilo aj na výsledku. Mohlo z toho byť aj vyššie víťazstvo Chorvátov. Bolo to o kolektívnom výkone, ktorý bol z našej strany slabý."

Róbert Boženík, útočník SR: "Som rád za šancu, ktorú som dostal, ale nemôžem byť spokojný. Prehrali sme 0:4, Chorváti nás prevýšili, čo ma mrzí. Mal som čo najviac ponaháňať súperových obrancov, zakryť si loptu. Nedarilo sa nám, za stavu 0:2 na nás padla deka a už sme sa z toho ťažko dostávali."

Milan Škriniar, obranca SR: "Chorváti majú veľkú silu, sú veľmi silní na lopte, my sme boli málo agresívni v strede poľa, púšťali sme ich blízko k bráne. Veľa sme toho nepredviedli. Veľa sa toho na nás valilo, nebolo to jednoduché. Zaslúžili sme si takúto facku, bolo to z našej strany veľmi slabé. Musíme na túto prehru čím skôr zabudnúť."

Pavel Hapal (tréner SR): "Víťazstvo Chorvátska je plne zaslúžené. Hrali celý zápas vo veľkom pohybe, my sme nestíhali. Robili sme obrovské množstvo chýb, od niektorých hráčov som to naozaj nečakal. Chorváti predviedli neskutočný výkon. Boli nebezpeční vpredu a pevní vzadu, konečný výsledok je pre nás ešte mierny. Nemôžem byť spokojný s defenzívou, ale nechcem spomínať konkrétnych hráčov. Zlyhalo celé mužstvo. Tento strašný zápas je už za nami a pre mňa je dôležité ako zareagujeme o tri dni. Ak majú hráči sebareflexiu, podajú v Maďarsku ďaleko lepší výkon ako v tomto zápase."

Zlatko Dalič, tréner Chorvátska: "Podarilo sa nám zvíťaziť vysoko 4:0. Od prvej do poslednej minúty sme hrali dobre, agresívne. Skórovali sme v najlepšom čase, hoci nie v prvých 30 minútach ako sme si predstavovali. Gratulujem mojim hráčom k výbornému výkonu. Nie som prekvapený, viem, aké sú kvality mojich hráčov, hrali energicky a dobre kombinačne. Udržali sme emócie na uzde. Bol to jeden z najlepších zápasov, aký sme pod mojim vedením odohrali. Bola to explózia talentu."

Viac o téme: Slovensko Chorvátsko
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: TASR/Pavel Neubauer; VIDEO: Matchat
  • Zdroj: SITA, TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy