VIDEO Wales zachránil až famózny Bale: Šláger dňa pre Oranjes, Šporar hrdinom Slovincov

Gareth BaleGareth Bale Zdroj: SITA/AP/Nick Potts

CARDIFF - Waleskí futbaloví reprezentanti vybojovali v "slovenskej" E-skupine kvalifikácie EURO 2020 svoje druhé víťazstvo, v piatkovom dueli v Cardiffe vydreli s Azerbajdžanom výhru 2:1. V tabuľke sa tak so šiestimi bodmi vyrovnali zverencom trénera Pavla Hapala, s ktorými majú lepší vzájomný zápas.

Walesania mali v prvom dejstve väčšinu času loptu na svojich kopačkách, k súperovej bráne však prenikali iba ťažko. Pomohla im kuriózna situácia, v 36. minúte si po zrazenej strele Garetha Balea neporozumel Pavel Pašajev s brankárom Salahatom Agajevom a dal si hlavičkou nešťastný vlastný gól. Hostí to nezrazilo, naopak po prestávke vyrovnali, keď svoje sólo na dvakrát zakončil Mahir Emreli. "Drakov" napokon spasila ich najväčšia hviezda. V 84. minúte zariadil triumf Bale, ktorý prehlavičkoval Agajeva. Azerbajdžan si tak musí na prvé body v skupine ešte počkať.

Vlastný gól do brány Galéria fotiek (8) Vlastný gól do brány Azerbajdžanu Zdroj: SITA/AP/Nick Potts

Šláger ovládli Holanďania

V šlágri piatkového programu Nemci v Hamburgu podľahli Holanďanom 2:4 a zaknihovali si prvú prehru v C-skupine. Štvornásobní majstri sveta pritom dlhý čas režírovali hru. Už v 9. minúte gólovo udreli, po krídelnom výpade Lukasa Klostermanna poslal odrazenú loptu do siete Serge Gnabry. Pred prestávkou mohol poistiť náskok domácich Marco Reus, ale Jasper Cillessen predviedol famózny zákrok.

"Oranjes" sa postupne dostali do tempa, v ich drese hrozil najmä Memphis Depay, jeho druhá strela obtrela brvno. Vyrovnanie prišlo po hodine hry, keď Frenkie de Jong zužitkoval prácu Ryana Babela. Následne si Depayovu prihrávku pred bránu nešťastne zrazil do vlastnej siete Jonathan Tah a Holanďania sa prvýkrát ujali vedenia. Ich radosť netrvala dlho, lebo už o sedem minút neskôr zahral vo vlastnej šestnástke rukou Matthijs de Ligt a Toni Kroos z penalty vyrovnal na 2:2.

Kapitán Holandska Virgil Van Galéria fotiek (8) Virgil van Dijk Zdroj: TASR/AP/Martin Meissner

Rozhodnutie prišlo v 80. minúte, keď sa o výhru hostí postaral striedajúci Donyell Malen po prihrávke od Georginia Wijnalduma. Práve Wijnaldum potom svojím gólom poistil triumf Holandska, ktoré tak vrátilo Nemcom prehru z prvého vzájomného súboja. Na čele skupiny zostávajú Severní Íri (12 b) s trojbodovým náskokom pred druhým Nemeckom (9), Holanďania sú tretí (6). Štvrtí sú Bielorusi, ktorí vyhrali v Tallinne nad domácim Estónskom 2:1 a tešili sa z prvého víťazstva v kvalifikácii. O triumfe hostí rozhodol v nadstavenom čase striedajúci Maxim Skavyš.

Šporar hrdinom Slovinska

V G-skupine prvýkrát našli premožiteľa Poliaci, ktorí po sérii štyroch víťazstiev prehrali v Ľubľane so Slovincami 0:2. O oba góly domáceho tímu sa postaral Andraž Šporar, útočník bratislavského Slovana najprv v 35. minúte po rohovom kope hlavičkou sklepol loptu na skórujúceho Aljaža Strunu a v 65. minúte po skvelom vysunutí od Josipa Iličiča z uhla prestrelil Lukasza Fabianského v poľskej bráne. Poliaci si napriek tomu udržali vedúcu pozíciu v tabuľke, pred druhým Rakúskom, ktoré v Salzburgu rozdrvilo Lotyšov 6:0, majú trojbodový náskok. Slovinci sú tretí s ôsmimi bodmi.

Kapitán Poľska Robert Lewandowski Galéria fotiek (8) Robert Lewandowski Zdroj: TASR/AP/Darko Bandic

V I-skupine dosiahli povinné víťazstvo Belgičania, ktorí zvíťazili v San Maríne 4:0. Bronzoví medailisti z MS 2018 dlho dobýjali obranné hradby outsidera, načal ho až gól Michyho Batshuayia z pokutového kopu krátko pred prestávkou, v druhom polčase pridal favorit ešte tri kúsky. Belgičania zostávajú naďalej stopercentní. V tabuľke majú trojbodový náskok pred druhými Rusmi, ktorí vybojovali cenné víťazstvo v Škótsku (2:1).

C-skupina:
Estónsko - Bielorusko 1:2 (0:0)

Nemecko - Holandsko 2:4 (1:0)

E-skupina:
Wales - Azerbajdžan 2:1 (1:0)
Góly: 26. Pašajev (vlastný), 84. G. Bale - 59. Emreli

Slovensko - Chorvátsko 0:4 (0:1)
Góly: 45. Vlašič, 47. Perišič, 72. Petkovič, 84. Lovren

G-skupina:
Slovinsko - Poľsko 2:0 (1:0)

Rakúsko - Lotyšsko 6:0 (2:0)

I-skupina:
Cyprus - Kazachstan 1:1 (1:1)

Škótsko - Rusko 1:2 (1:1)

San Maríno - Belgicko 0:4 (0:1)

Viac o téme: Nemecko Holandsko Poľsko Slovinsko Azerbajdžan Wales Andraž Šporar Kvalifikácia na EURO 2020
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP/Nick Potts; VIDEO: Matchat
  • Zdroj: TASR, SITA

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy