Súperov desil neomylnou ľavačkou: Legendárny brazílsky kúzelník Rivaldo slávi životné jubileum!

Legendárny Rivaldo slávi životné jubileumLegendárny Rivaldo slávi životné jubileum Zdroj: TASR/AP/Koji Sasahara

RECIFE - Legendárny brazílsky ofenzívny stredopoliar Rivaldo, ktorý sa narodil 19. apríla 1972 a je okrem iného svetovým šampiónom z roku 2002 a tiež dvojnásobným majstrom Španielska, slávi dnes životné jubileum.

Životné jubileum legendárneho Brazílčana

Futbalový svetobežník, ktorý nastupoval napríklad za uzbecký Bunjodkor, AEK Atény, Olympiakos Pireus, Barcelonu a AC Miláno, s ktorým vyhral v roku 2003 Ligu majstrov, práve dnes oslavuje jubilejné 50. narodeniny. Legendárny Rivaldo neskôr hral aj za angolský klub Kabuscorp a kariéru ukončil v tíme Mogi Mirim v brazílskom Sao Paule. Tímy súperov tento loptový žonglér desil skvelou loptovou technikou, presnými pásmi a hlavne neomylnou ľavačkou.

Dostal aj Zlatú loptu

Celým menom Rivaldo Victor Borba Ferreira prežil detstvo v chudobných favelách brazílskeho mesta Recife, futbalu sa profesionálne začal venovať v 16 rokoch. V dvadsiatich dvoch rokoch po niekoľkých sezónach strávených v brazílskych kluboch putoval do Európy. V španielskej La Coruni hneď prvý rok nastrieľal na stredopoliara úctyhodných 21 gólov. V roku 1997 si jeho služby kúpila FC Barcelona, ​​s ktorou dvakrát vyhral ligu. V roku 1999 dostal Zlatú loptu pre najlepšieho futbalistu Európy a stal sa aj najlepším futbalistom sveta v ankete FIFA.

Rivaldo so Zlatou Loptou Galéria fotiek (18) Zdroj: TASR/AP/Cesar Rangel

Aj Pelé ho zaradil medzi elitu

V reprezentačnom tíme síce debutoval už v roku 1993, dvierka na majstrovstvá sveta v USA o rok neskôr, keď Brazílčania slávili titul, však pre Rivalda ostali zatvorené. Na MS 1998 vo Francúzsku patril medzi najväčšie osobnosti Brazílie, ktorá ale vo finále podľahla Francúzsku vysoko 0:3. Titul potom získal s Brazíliou v roku 2002 v Ázii. Za národné družstvo odohral v rokoch 1993 až 2003 celkom 74 zápasov, v ktorých dal 34 gólov. V roku 2004 ho Pelé menoval medzi 125 najlepších žijúcich futbalistov sveta. Na Rivaldovu kariéru – ale nie tak úspešne – nadviazal jeho syn Rivaldinho, ktorý teraz hrá nižšiu súťaž v Poľsku.

Legendárny Rivaldo slávi životné Galéria fotiek (18) Zdroj: TASR/AP/Luca Bruno

Viac o téme: Brazília FC Barcelona Rivaldo
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: ČTK, Športky
Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy