Platiniho právnik tvrdí, že súd je výsledok sprisahania: Sme presvedčení o pozitívnom výsledku!

Michel PlatiniMichel Platini Zdroj: TASR/AP/Anthony Anex

BELLINZONA - Právnici Michela Platiniho uviedli, že súd s bývalým šéfom Európskej futbalovej únie (UEFA) je "politicky motivovaný" a je to výsledok "sprisahania", aby sa nemohol stať prezidentom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Trojnásobný držiteľ Zlatej lopty aj bývalý prezident FIFA Joseph Blatter sú obvinení zo sprenevery organizácie v spojitosti s vyplatením dvoch miliónov švajčiarskych frankov Platinimu za prácu poradcu FIFA v rokoch 1998 až 2002. Súd s dvojicou niekdajších najvyšších predstaviteľov svetového futbalu sa začne v stredu vo švajčiarskom meste Bellinzona.

Miestni federálni prokurátori hovoria o "skutočnej faktúre", ktorú Platini odovzdal FIFA v roku 2011 a ktorú Blatter schválil. K platbe dvoch miliónov prišlo neskôr v rovnakom roku.

Platiniho právnik Dominic Nellen uviedol pre agentúru DPA, že vedia podrobne dokázať, že "proces proti Platinimu bol politicky motivovaný s cieľom zabrániť mu stať sa prezidentom FIFA". "Sme presvedčení, že súd povedie k pozitívnemu výsledku, ktorý preukáže úplnú úprimnosť pána Michela Platiniho v tejto záležitosti," uviedol Nellen.

Prípad vyšiel na verejnosť v roku 2015 a ukončil Blatterovu vládu ako prezidenta FIFA a Platiniho kampaň za jeho nástupcu. Obaja dostali od Etickej komisie FIFA osemročný zákaz pôsobiť vo futbale, Športový arbitrážny súd (CAS) im však neskôr tresty zredukoval. Osemdesiatšesťročný Blatter i o 20 rokov mladší Platini tvrdia, že sú nevinní a na dôkaz uviedli ústnu dohodu z roku 1998.
Súdny proces v Bellinzone by mal trvať do 22. júna, verdikt by mal byť známy v júli.

Viac o téme: UEFA FIFA Michel Platini
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: TASR
Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy