Letné prestupové okno 2022: Mourinho zlanáril ďalšiu posilu, Red Devils vykúpili Antonyho z Ajaxu

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Getty Images

BRATISLAVA - V piatok 1. júla sa oficiálne otvorilo letné prestupové okno. V tomto článku zhrnieme tie najzaujímavejšie prestupy a podpisy, ktoré zarezonovali futbalovým svetom:

streda 31.8.2022

Anglický futbalový klub Chelsea FC v stredu skompletizoval prestup francúzskeho reprezentanta do 21 rokov Wesleyho Fofanu z konkurenčného Leicesteru City. Dvadsaťjedenročný obranca podpísal na Stamford Bridge sedemročný kontrakt.

Prestupová čiastka by sa mala vyšplhať až na 82,5 milióna eur plus bonusy, no ani jeden z klubov výšku sumy nepotvrdil. "Wesley má obrovský potenciál a už v mladom veku potvrdil svoje kvality v Premier League. Sme nadšení, že sme pritiahli do Chelsea jedného z najtalentovanejších Európanov," povedal riaditeľ Todd Boehly pre oficiálnu stránku klubu.

Kalajdžič podpísal päťročný kontrakt s Wolverhamptonom

Rakúsky futbalista Saša Kalajdžič podpísal v stredu päťročnú zmluvu s Wolverhamptonom Wanderers. Anglický klub mal zaňho zaplatiť 18 miliónov eur s ročnou opciou. Kalajdžič pôsobil v predchádzajúcich troch sezónach v bundesligovom Stuttgarte a vo všetkých súťažiach si pripísal 24 gólov. V oboch ročníkoch bol najlepší strelec tímu.

"Všetci mi hovoria, že Premier League je najnáročnejšia futbalová súťaž, niečo ako NBA v basketbale. Som teda rád, že sa budem môcť porovnať s najlepšími," uviedol 25-ročný útočník pre DPA.

 

 

Wolverhampton má v prebiehajúcej sezóne na konte dva body a rovnaký počet gólov. Zverencom Bruna Lageho nevychádza koncovka a práve Kalajdžič by mal byť zdravou konkurenciou pre Raula Jimeneza, ktorý v ligovom zápase naposledy skóroval v marci proti Watfordu.

Ruiz podpísal päťročnú zmluvu s Parížom Saint-Germain

Španielsky futbalista Fabian Ruiz podpísal v utorok päťročný kontrakt s Parížom Saint-Germain. Úradujúci majster Ligue 1 zaňho zaplatil údajne viac ako 21 miliónov eur. 

 

 

Dvadsaťšesťročný stredopoliar prichádza do najvyššej francúzskej súťaže z Neapola, kde strávil štyri sezóny a s tímom získal Taliansky pohár v roku 2020. Stal sa šiestou letnou posilou PSG, ktorý posilnil stred poľa aj Portugalčanmi Vitinhom a Renatom Sanchesom. Informáciu priniesla AFP.

utorok 30.8.2022

Reguilon sa na rok vracia do Španielska

Španielsky futbalista Sergio Reguilon zamieril z Tottenhamu Hotspur na ročné hosťovanie do Atlética Madrid. Dvadsaťpäťročný obranca sa pripojil k tímu krátko po tom, ako v utorok absolvoval v klube La Ligy vstupnú zdravotnú prehliadku. V dohode nie je zahrnutá opcia na prestup, informovalo Atlético na svojom oficiálnom twitterovom účte.

Ľavý krajný bek je náhradou za Brazílčana Renana Lodiho, ktorého "Los Colchoneros" pustili na hosťovanie do Nottinghamu Forest. Reguilon sa narodil v Madride, no je odchovancom konkurenčného Realu. Za A-tím "bieleho baletu" odohral len 14 ligových zápasov, väčšinu času strávil na hosťovaniach v CD Logrones  či FC Sevilla. Do Tottenhamu prišiel v lete 2020 za 30 miliónov eur.

Romero podpísal trvalý kontrakt s Tottenhamom

Argentínsky futbalový obranca Cristian Romero podpísal trvalý kontrakt s Tottenhamom Hotspur do roku 2027. Dvadsaťštyriročný bek prišiel do londýnskeho klubu vlani v auguste na hosťovanie z Atalanty Bergamo a čoskoro si vypracoval pevné miesto v zostave.

 

 

Za Tottenham odohral 32 zápasov, v ktorých zaznamenal jeden gól i asistenciu. Vedenie klubu za jeho služby zaplatilo Atalante približne 50 miliónov eur. Romero má na konte aj jedenásť štartov a jeden gól v národnom drese.

Uruguajčan Cavani posilnil Valenciu

Uruguajský futbalista Edinson Cavani podpísal ako voľný hráč dvojročnú zmluvu s tímom Valencia CF. Klub o tom informoval v pondelok na oficiálnej stránke. "Valencia dosiahla dohodu s Edinsonom Cavanim na ďalšie dve sezóny do 13. júna 2024," oznámil klub podľa agentúry AFP.

 

 

Tridsaťpäťročný útočník pôsobil posledné dve sezóny v drese Manchestru United, za ktorý odohral vo všetkých súťažiach 59 zápasov a strelil 19 gólov. Cavani patrí medzi najlepších strelcov Uruguaju, za ktorý 58-krát rozvlnil súperovu sieť v 133 dueloch. Útočník vyjadril aj túžbu hrať na MS 2022 v Katare.

pondelok 29.8.2022

West Ham získal Paquetu z Lyonu

Anglický futbalový klub West Ham United angažoval brazílskeho stredopoliara Lucasa Paquetu z Lyonu. Zaplatil za neho 36,5 milióna libier (približne 43 mil. eur), čím vytvoril nový klubový rekord. Dohoda navyše zahŕňa aj možné bonusy vo výške 14,4 milióna libier. Paqueta podpísal v novom pôsobisku päťročný kontrakt.

Dvadsaťpäťročný ofenzívny stredopoliar je už ôsmou posilou West Hamu počas prebiehajúceho prestupového obdobia.

Manchester United získal z Ajaxu Antonyho

Brazílsky futbalista Antony posilní Manchester United. Účastník Premier League zaplatil za jeho príchod Ajaxu Amsterdam  85 miliónov libier.

Dvadsaťdvaročný útočník je druhým hráčom, ktorého si tréner Erik ten Hag v lete priviedol zo svojho predchádzajúceho pôsobiska. Prvým bol obranca Lisandro Martinez. Klub z Old Traffordu je po 4. kole na 8. priečke tabuľky s mankom šiestich bodov na stopercentný Arsenal. Informovala AFP.

nedeľa 28.8.2022

AS Rím získal Belottiho

Taliansky futbalista Andrea Belotti sa stal novou posilou AS Rím. S víťazom Európskej konferenčnej ligy 2021/2022 sa ako voľný hráč dohodol na ročnej zmluve s opciou na dvojročné predĺženie.

Dvadsaťosemročný útočník bol bez angažmánu po tom, ako v lete ukončil sedemročné pôsobenie v FC Turín. V jeho drese nastrieľal 100 gólov v Serii A. Belotti má na konte 44 štartov v národnom tíme, bol aj súčasťou víťazného kádra Talianska na EURO 2020. Informovala o tom agentúra AFP.

PSG posiela Herreru na ročné hosťovanie

Záložník Ander Herrera sa vracia do Athleticu Bilbao. Tridsaťtriročný španielsky futbalista bude v baskickom celku do konca sezóny hosťovať z Paríž St. Germain. Oba kluby o dohode, ktorej súčasťou je aj opcia na prestup, informovali na svojich weboch.

Herrera v Bilbau pôsobil v rokoch 2011 až 2014 a klubu pomohol do finále Španielskeho pohára a Európskej ligy. Potom zamieril do Manchestru United, s ktorým vyhral Anglický pohár a Európsku ligu.

Do Paríža St. Germain prišiel v roku 2019 a popri dvoch tituloch bol aj pri postupe do finále Ligy majstrov. Celkovo počas troch sezón v parížskom celku Herrera odohral 95 zápasov a dal šesť gólov.

utorok 23.8.2022

West Ham získal z Chelsea obrancu Palmieriho

Taliansky obranca Emerson Palmieri sa stal novou posilou anglického futbalového klubu West Ham United. "Kladivári" ho podľa AFP získali z konkurenčnej Chelsea Londýn za odstupné 15 miliónov libier. Dvadsaťosemročný brazílsky rodák podpísal s West Hamom zmluvu na štyri roky s opciou na ďalšiu sezónu.

 

V Chelsea sa Emerson nedokázal presadiť do základnej zostavy a uplynulú sezónu strávil na hosťovaní v Olympique Lyon. Za "squadru azzurru" nastúpil na 27 zápasov, pričinil sa aj o triumf na EURO 2020.

nedeľa 21.8.2022

Parížania posielajú Ebimbeho na hosťovanie

Francúzsky futbalista Junior Dina Ebimbe zamieril z Paríža St. Germain na ročné hosťovanie do Eintrachtu Frankfurt. Úradujúci víťaz Európskej ligy si môže následne uplatniť opciu na trvalý prestup. Dvadsaťjedenročný stredopoliar nastúpil v predchádzajúcej sezóne za PSG v štrnástich stretnutiach vo všetkých súťažiach. Informovala o tom oficiálna stránka nemeckého klubu.

piatok 19.8.2022

Casemiro odchádza do Manchestru United

Vedenie Manchestru United sa dohodlo s Realom Madrid na prestupe Casemira. Španielsky futbalový majster zinkasuje za brazílskeho stredopoliara prestupovú čiastku 60 miliónov libier. Informovala o tom agentúra AFP.

Casemiro pôsobil v Reale od roku 2013, na San Bernabeu prišiel z FC Sao Paulo. Postupne sa zaradil medzi opory, s "bielym baletom" získal tri ligové tituly a päťkrát vyhral Ligu majstrov. V 222 súťažných zápasoch v drese Realu strelil 24 gólov. S madridským veľkoklubom mal platnú zmluvu do roku 2025.

Neapol na rok posilní Ndombele

Francúzsky futbalista Tanguy Ndombele odchádza z Tottenhamu Hotspur na hosťovanie do SSC Neapol. Po jeho skončení si "Partenopei" môžu na hráča uplatniť opciu a kúpiť ho za 30 miliónov eur. Taliansky klub, v ktorom pôsobí aj slovenský reprezentant Stanislav Lobotka, o tom informoval na svojej webovej stránke.

Francúz Ndombele má na konte sedem štartov za reprezentáciu. Stredopoliar prišiel v roku 2019 z Lyonu do Tottenhamu za 62 miliónov eur, čo je rekordná prestupová suma v klubovej histórii. Anglický tím posiela Ndombeleho na hosťovanie už po druhý raz. V minulej sezóne hral práve za Lyon. Informovala agentúra AFP.

Nottingham získal pätnástu letnú posilu

Už pätnástu letnú posilu získal nováčik anglickej futbalovej ligy Nottingham Forest. Z Wolverhamptonu angažoval stredopoliara Morgana Gibbsa-Whitea, za ktorého podľa BBC zaplatí 25 miliónov libier. S bonusmi sa môže odstupné za dvadsaťdvaročného hráča vyšplhať až na 42,5 milióna libier.

 

 

Nottingham sa vrátil do najvyššej súťaže po 23 rokoch a po dvoch kolách má na konte tri body za výhru 1:0 nad West Hamom. Pred sezónou tím posilnili napríklad Jesse Lingard z Manchestru United a Neco Williams z Liverpoolu.

štvrtok 18.8.2022

Sevilla podpísala z Bayernu talentovaného obrancu

Sevilla získala z Bayernu Mníchov francúzskeho futbalového obrancu Tanguya Nianzoua a podpísala s ním päťročnú zmluvu. Podľa médií zaplatí španielsky klub za dvadsaťročného stopéra 16 miliónov eur.

 

 

Nianzou zahájil profesionálnu kariéru už v 17 rokoch v Paríž Saint-Germain. V roku 2000 prestúpil do Bayernu, za ktorý počas dvoch sezón odohral 28 súťažných zápasov. V Seville by mal francúzsky mládežnícky reprezentant nahradiť krajana Julesa Koundého, ktorý v júli prestúpil do Barcelony.

streda 17.8.2022

Kehrer podpísal s West Hamom štvorročný kontrakt

Anglický futbalový klub West Ham získal Nemca Thila Kehrera z Paríža St. Germain. Dvadsaťpäťročný stopér podpísal s novým klubom štvorročnú zmluvu s opciou jej predĺženia o ďalšie dva roky. "Kladivári" angažovali Kehrera za viac ako 10 miliónov eur. Nemecký obranca prišiel do tímu ako náhrada za Issu Diopa, ktorý prestúpil do Fulhamu, a za novú posilu Nayefa Aguerda, ktorý si poranil členok v predsezónnej príprave.

 

 

"Som veľmi rád, že môžem hrať za West Ham. Premier League je najlepšia liga sveta a ja som rád, že môžem byť jej súčasťou. Mojím hlavným cieľom je úspešne zapadnúť do tímu," citovala Kehrera agentúra DPA.

utorok 16.8.2022

Manchester City získal španielskeho reprezentanta do 21 rokov

Španielsky futbalista Sergio Gomez prestúpil z Anderlechtu do Manchestru City za 13 miliónov eur. S novým zamestnávateľom podpísal štvorročnú zmluvu. Anglický klub o tom informoval v utorok na svojej oficiálnej stránke. Reprezentant Španielska do 21 rokov sa po príchode Erlinga Haalanda, Kalvina Phillipsa a Stefana Ortegu Morena stal štvrtou posilou anglického majstra počas prestupového obdobia. "City je najlepší tím v Anglicku a pri Pepovi Guardiolovi mám šancu učiť sa a rozvíjať. Byť súčasťou tohto klubu je pre mňa splnený sen a niečo, po čom túži každý mladý hráč," povedal po podpise zmluvy 21-ročný Gomez.

"Sme si istí, že do nášho tímu prinesie ďalšiu kvalitu v obrane, aj smerom dopredu, a že sa bude naďalej rozvíjať a zlepšovať pod Pepom a jeho trénermi," zdôraznil futbalový riaditeľ City Txiki Begiristain. Informovala agentúra AFP.

pondelok 15.8.2022

Lo Celso sa vracia do Španielska

Argentínsky futbalový stredopoliar Giovani Lo Celso odchádza z Tottenhamu Hotspur na ročné hosťovanie do FC Villarreal. Do Tottenhamu prišiel v roku 2019 z Realu Betis a za "kohútov" odohral 84 zápasov.

Po príchode trénera Antonia Conteho však stratil stabilné miesto v základnej jedenástke. Druhú polovicu uplynulej sezóny už strávil na hosťovaní vo Villarreale, ktorému pomohol k postupu do semifinále Ligy majstrov. Informovala o tom agentúra AFP.

nedeľa 14.8.2022

Malijský stredopoliar Camara podpísal zmluvu s AS Monaco

Malijský futbalový stredopoliar Mohamed Camara prestúpil z FC Salzburg do AS Monaco. S klubom francúzskej Ligue 1 podpísal päťročný kontrakt, výšku odstupného nezverejnili.

Dvadsaťdvaročný Camara získal so Salzburgom dvakrát ligové double. Za reprezentáciu Mali odohral 15 zápasov, v ktorých vsietil tri góly. Ako informovala agentúra AP, Camara je piatou letnou posilou monackých "kniežat".

sobota 13.8.2022

Dennis prestúpil z Watfordu do Nottinghamu

Nigérijský futbalista Emmanuel Dennis prestúpil z Watfordu do Nottinghamu Forest. Nováčik anglickej Premier League nezverejnil detaily transferu, podľa britských médií sa kluby dohodli na odstupnom 20 miliónov libier. Dvadsaťštyriročný útočník strelil v minulej sezóne za "Hornets" 10 gólov.

Ďalšou posilou Nottinghamu je Cheikhou Kouyate. Senegalský futbalista podpísal zmluvu s klubom ako voľný hráč. V predchádzajúcich štyroch sezónach pôsobil v Crystal Palace, za ktorý odohral 141 zápasov. Informoval o tom portál skysports.com.

piatok 12.8.2022

Kostič podpísal zmluvu s Juventusom Turín 

Futbalista Filip Kostič skompletizoval prestup z Eintrachtu Frankfurt do Juventusu Turín. Srbský reprezentant sa dohodol s novým zamestnávateľom na štvorročnej zmluve. Za 29-ročného krajného krídelníka, alebo aj obrancu, zaplatili Turínčania 12 miliónov eur. Srb, ktorý má na konte 48 zápasov za svoju krajinu, bol v minulej sezóne rozhodujúcim faktorom pri ceste Frankfurtu k titulu v Európskej lige a vyhlásili ho za najlepšieho hráča súťaže.

Minulý víkend odohral 74 minút v prvom bundesligovom zápase sezóny Eintrachtu proti Bayernu Mníchov. V 171 stretnutiach strelil 33 gólov, pridal 64 asistencií.

Sánchez je novou posilou Olympique Marseille

Čilský útočník Alexis Sánchez je novou posilou futbalistov Olympique Marseille. V stredu podpísal s vicemajstrom francúzskej ligy ročný kontrakt. Do klubu prišiel zadarmo po tom, čo sa začiatkom týždňa dohodol s Interom Miláno na rozviazaní zmluvy.

Tridsaťtriročného Sáncheza vítali v utorok na letisku v Marseille stovky fanúšikov. O deň neskôr absolvoval lekársku prehliadku. Pre Marseille má byť výraznou posilou pred štartom skupinovej fázy Ligy majstrov. Pre Sáncheza to bude šiesty klub na európskom kontinente, pôsobil aj v Udinese, Barcelone, Arsenale a Manchestri United. Sánchez odohral za Inter 108 zápasov vo všetkých súťažiach, strelil 20 gólov a pridal 23 asistencií. Vyhral s ním taliansku ligu, pohár aj domáci Superpohár. V uplynulej sezóne však odohral za "nerazzurri" iba deväť zápasov.

štvrtok 11.8.2022

Sirigu sa stal novým spoluhráčom Stanislava Lobotku

Taliansky futbalový brankár Salvatore Sirigu sa stal novým spoluhráčom slovenského reprezentačného stredopoliara Stanislava Lobotku v SSC Neapol. Tridsaťpäťročný Sirigu prichádza pod Vezuv ako voľný hráč po tom, ako mu minulý mesiac vypršala zmluva s FC Janov. V Neapole podpísal vo štvrtok ročný kontrakt s opciou na ďalšiu sezónu, informoval portál lequipe.fr.

Sirigu by mal zarobiť okolo 700.000 eur za sezónu plus bonusy. V minulej sezóne odchytal za Janov 36 zápasov v Serii A. V minulosti pôsobil aj v Paríži SG. Neapol vstúpi do novej sezóny Serie A v pondelok na ihrisku Hellasu Verona.

streda 10.8.2022

Španiel Robles novou posilou Leedsu United

Španielsky futbalový brankár Joel Robles sa stal novou posilou Leedsu United. Do klubu anglickej Premier League prichádza ako voľný hráč po vypršaní zmluvy s Realom Betis. S Leedsom sa dohodol na ročnom kontrakte. V minulosti pôsobil v Evertone a vo Wigane Athletic, s ktorým v roku 2013 vyhral FA Cup. Informoval o tom portál bbc.com.

utorok 09.8.2022

Lipsko opäť so svojim top strelcom

Nemecký futbalista Timo Werner sa po dvoch rokoch v Chelsea Londýn vrátil do RB Lipsko. So staronovým zamestnávateľom podpísal štvorročný kontrakt. Nemecký klub potvrdil angažovanie 26-ročného útočníka v utorok na oficiálnej stránke, podľa agentúry AFP zaňho zaplatil 25 miliónov libier.

Pred dvoma rokmi putoval Werner opačným smerom za 55 miliónov. S anglickým tímom vyhral v roku 2021 Ligu majstrov, ale v uplynulom období nemal stabilné miesto v zostave. Prejavil túžbu odísť, aby pravidelne nastupoval a aby sa dostal do kádra nemeckej reprezentácie na MS 2022. V najcennejšom drese má na konte 53 vystúpení. S 95 gólmi vo všetkých súťažiach je najlepší strelec v histórii Lipska.

"Som veľmi rád, že budem opäť hrať za RB Lipsko. V rokoch 2016 až 2020 sa mi tu darilo. Odišiel som dôstojne ako strelecký rekordér klubu, ale to je minulosť a teraz sa pozerám dopredu. Klub aj ja sme sa za uplynulé dva roky posunuli na vyššiu úroveň. Takisto som nesmierne vďačný za čas, ktorý som prežil v Chelsea. Vnímal som obrovskú podporu a nikdy nezabudnem, ako za mnou ľudia stáli v dobrých i náročnejších okamihoch," povedal Werner.

Galatasaray získal Mertensa a Torreiru

Turecký futbalový klub Galatasaray Istanbul oznámil, že získal belgického útočníka Driesa Mertensa a uruguajského stredopoliara Lucasa Torreiru. Galatasaray, ktorého trápia veľké dlhy, skončil v minulej sezóne v tureckej lige na trinástom mieste so ziskom 52 bodov. Fanúšikovia rekordného 22-násobného šampióna privítali oboch hráčov v nedeľu na letisku, keď prišli na lekárske prehliadky.

Tridsaťpäťročný Mertens prichádza po deviatich sezónach v talianskom Neapole, kde sa stal rekordným strelcom klubu. "Je pre mňa cťou dostať ponuku od Galatasarayu. Som šťastný a nadšený," uviedol Mertens na Twitteri.

Dvadsaťšesťročný Torreira vyhral s Arsenalom FA Cup a počas hosťovania v Atleticu Madrid s ním triumfoval v španielskej La Lige. V minulej sezóne pôsobil vo Fiorentine, za ktorú odohral vo všetkých súťažiach 35 zápasov. Informovala agentúra AFP.

pondelok 08.8.2022

Borussia potvrdila náhradu za Hallera

Anthony Modeste posilnil káder futbalistov Borussie Dortmund. Prestup francúzskeho útočníka z 1. FC Kolín skompletizovali zainteresované strany v pondelok.

Tridsaťštyriročný Modeste má v tíme nemeckého vicemajstra nahradiť Sebastiena Hallera, letnej posile z Ajaxu Amsterdam pri vyšetreniach diagnostikovali zhubný nádor na semenníkoch a bude pauzovať niekoľko mesiacov. Modeste strelil v minulom ročníku 20 gólov. Podpísal kontrakt na jeden rok, podľa agentúry DPA zaňho Dortmund zaplatil približne 5 miliónov eur.

Škriniar pricházda o hviezdneho spoluhráča

Taliansky futbalový klub Inter Miláno sa dohodol s útočníkom Alexisom Sanchezom na ukončení spolupráce. Tým sa podľa talianskych médií otvorila cesta k odchodu 33-ročného čilského reprezentanta do Olympique Marseille.

Inter by mal Sanchezovi vyplatiť približne 5 miliónov eur, zároveň ušetrí 7 miliónov na jeho plate. Sanchez pôsobil v Interi od roku 2019, no po návrate Belgičana Romelua Lukakua sa nedokázal presadiť do základnej zostavy trénera Simoneho Inzaghiho. Informovala o tom agentúra AFP.

nedeľa 07.8.2022

lsco opúšťa Real Madrid po deviatich rokoch

Záložník Isco bude po odchode z Realu Madrid hrať za Sevillu. Andalúzsky klub už sa s 30-ročným futbalistom dohodol na dvojročnej zmluve, ktorá bude podpísaná po pondelňajšej lekárskej prehliadke.

Isco po minulej sezóne skončil v Reale po deviatich rokoch, počas ktorých s madridským klubom získal 19 trofejí vrátane troch titulov a piatich triumfov v Lige majstrov. Za sebou má tiež angažmán v Maláge a Valencii.

V Seville sa Isco stretne s trénerom Julenom Lopeteguim, ktorý už ho viedol v Reale a španielskej reprezentácii. Po príchodoch obrancov Alexa Tellesa a Marcaa je pre štvrtý celok minulého ročníka La Ligy treťou letnou posilou.

sobota 06.8.2022

Celta s portugalskou posilou

Portugalský futbalista Goncalo Paciencia sa stal novou posilou Celty Vigo. Do španielskeho tímu prichádza 28-ročný útočník z bundesligového Eintrachtu Frankfurt. Informovala DPA.

Paciencia zaznamenal v drese víťaza Európskej ligy 20 gólov v 85 zápasoch. Počas kariéry si obliekal aj dresy FC Porto, Coimbry, Olympiakosu Pireus, Rio Ave, Vitorie Setubal a Schalke 04 Gelsenkirchen.

Real predal krajného obrancu z Castilly

Futbalista Miguel Gutierrez prestúpil z Realu Madrid do Girony. Poplatok sa prestup činil 5 miliónov eur. Informovala o tom agentúra DPA.

Dvadsaťjedenročný krajný obranca odohral za Real len deväť zápasov, väčšinu času strávil v jeho rezervnom tíme FC Castilla. S Gironou podpísal päťročnú zmluvu.

piatok 05.8.2022

Wijnaldum odchádza z Paríža

Holandský futbalista Georginio Wijnaldum odchádza z Paríža St. Germain na ročné hosťovanie do AS Rím. Súčasťou dohody je aj opcia na trvalý prestup. Informovala o tom agentúra DPA.

Wijnaldum prišiel do Paríža pred rokom ako voľný hráč po tom, ako mu vypršala zmluva s Liverpoolom, nepodarilo sa mu však vybojovať stabilné miesto v základnej jedenástke. Za úradujúceho francúzskeho majstra nastúpil v 22 súťažných zápasoch, v ktorých vsietil tri góly a pridal tri asistencie.

José Mourinho už s jeho službami v Ríme nepočítal

Francúzsky futbalista Jordan Veretout prestúpil z talianskeho klubu AS Rím do Olympique Marseille. Podľa francúzskych médií sa 29-ročný stredopoliar v najbližších hodinách podrobí lekárskej prehliadke vo francúzskom klube. 

Veretout bol v AS Rím najskôr na hosťovaní z Fiorentiny, pred sezónou 2020/2021 podpísal s Rimanmi zmluvu. V Marseille by mal pôsobiť do roku 2025 s možnosťou predĺženia kontraktu do roku 2026. Za AS odohral 131 zápasov, v ktorých strelil 22 gólov a pridal 16 asistencií. S talianskym tímom vyhral v minulej sezóne Európsku konferenčnú ligu

štvrtok 04.8.2022

Chelsea získala talentovaného mladíka

Chelsea získala talentovaného stredopoliara Carneyho Chukwuemeku z Aston Villy. Londýnsky klub s osemnásťročným futbalistom podpísal šesťročnú zmluvu a podľa médií zaň zaplatil 20 miliónov libier

Chukwuemeka v minulej sezóne v anglickej lige nastúpil na 12 zápasov a pre Chelsea je šiestym letným nákupom. Najvýraznejšími posilami sú útočník Raheem Sterling z majstrovského Manchestru City a obranca Kalidou Koulibaly z Neapola.

streda 03.8.2022

Schmeichel opúšťa Leicester po 11 rokoch

Dánsky futbalový brankár Kasper Schmeichel prestúpil po 11 rokoch v Leicesteri, ktorému v roku 2016 pomohol k senzačnému anglickému titulu, do Nice. Piaty tím predchádzajúceho ročníka francúzskej ligy transfer potvrdil na webe, bližšie podrobnosti neoznámil.

35-ročný Schmeichel bol v sezóne 2015/16 jednou z kľúčových postáv Leicesteru v ceste za nečakaným titulom. V predminulej sezóne sa podieľal na víťazstve v Anglickom pohári, celkovo odchytal za "Lišky" 479 súťažných zápasov.

Syn legendárneho brankára Petra Schmeichela prišiel do Leicesteru v roku 2011. Predtým pôsobil v Manchestri City, kde sa nepresadil a putoval po hosťovaniach, Notts County a Leeds. Ako dlhoročná reprezentačná jednotka sa zúčastnil MS 2018 aj vlaňajšieho Eura, kde Dáni postúpili až do semifinále.

Marekovi Rodákovi pribudla vo Fulhame konkurencia

Nováčika anglickej futbalovej ligy Fulham posilnil brankár Bernd Leno. Nemecký reprezentant podpísal trojročnú zmluvu a klub za neho podľa médií Arsenalu zaplatil osem miliónov libier.

Tridsaťročný Leno opustil Arsenal po štyroch rokoch, počas ktorých za "Kanonierov" odchytal 125 zápasov. Za sebou má aj angažmán v Leverkusene, v ktorého drese v roku 2011 nastúpil v Lige majstrov ako najmladší brankár v histórii.

utorok 02.8.2022

Ramsey smeruje do francúzskej Ligue 1

Waleský futbalista Aaron Ramsey podpísal v pondelok ročnú zmluvu s francúzskym OGC Nice. Do klubu prišiel z Juventusu Turín, s ktorým mal platný kontrakt do roku 2023. Pre účastníka Ligue 1 je to už štvrtá letná posila. Káder trénera Luciena Favreho posilnili okrem Ramseyho aj Alexis Beka Beka, Rares Illie a Marcin Bulka, ktorý v tíme už predtým hosťoval ako kmeňový hráč Paríža St. Germain. Nice má v hľadáčiku aj brankára Kaspera Schmeichela z Leicestru City.

Tridsaťjedenročný stredopoliar absolvoval v Juventuse tri roky a na konci úvodnej sezóny sa tešil z ligového titulu. V uplynulom ročníku však strávil päť mesiacov na hosťovaní v Glasgowe Rangers a Juventus ho vynechal z predsezónneho sústredenia v USA. Informácie priniesla agentúra AFP.

pondelok 01.8.2022

Fabregas bude pôsobiť v talianskom druholigovom Come

Španielsky futbalista Cesc Fabregas bude hrať za účastníka druhej najvyššej talianskej súťaže FC Como 1907. Do klubu, ktorý mu podľa miestnych médií ponúkol kontrakt na dva roky, prišiel po vypršaní zmluvy v AS Monaco, kde vlani v septembri vypadol z prvého tímu. 

Tridsaťpäťročný stredopoliar si v minulosti obliekal dresy Arsenalu, FC Barcelona aj FC Chelsea. So španielskou reprezentáciou triumfoval na MS 2010 aj ME 2008 a 2012. Podľa vlastných slov má za sebou najhoršiu sezónu v kariére.

"Z individuálnej stránky to bolo zlé, o tom niet pochýb. Každý profesionálny futbalista chce hrať a cítiť sa potrebný pre mužstvo. Chcem pokračovať v kariére, nechcem ju ukončiť takýmto spôsobom. Chcem ešte zažiť pekné pocity na trávniku a ísť do klubu, kde budem nastupovať a kde budú ľudia veriť v moje schopnosti," povedal Fabregas ešte v máji pre agentúru AFP.

nedeľa 31.7.2022

David Raum posilnil Lipsko

Nemecký futbalista David Raum prestúpil do RB Lipsko. O novej päťročnej zmluve obrancu, ktorý prišiel do tohto tímu z Hoffenheimu, informovali v nedeľu oba bundesligové kluby. Lipsko malo podľa nemeckých médií zaplatiť za novú posilu 30 miliónov eur. O hráča sa údajne zaujímali aj Bayern Mníchov a Borussia Dortmund. "Som veľmi šťastný z môjho prestupu do RB Lipsko. Klub urobil veľkú snahu, aby ma získal," uviedol Raum vo vyhlásení.

sobota 30.7.2022

Tavares odchádza na hosťovanie do Marseille

Portugalský futbalista Nuno Tavares zamieril z londýnskeho Arsenalu na celosezónne hosťovanie do Olympique Marseille. Do anglického klubu prestúpil vlani z Benficy Lisabon a odohral zaň 28 stretnutí, v ktorých raz skóroval.

Dvadsaťdvaročný ľavý obranca zaskakoval predovšetkým za Škóta Kierana Tierneyho, ktorého prenasledovali zdravotné problémy. Arsenal angažoval na tento post Ukrajinca Oleksandra Zinčenka z Manchestru City. Informovala o tom agentúra AFP.

štvrtok 28.7.2022

Koundé treťou posilou FC Barcelona

Španielsky futbalový vicemajster FC Barcelona vo štvrtok angažoval francúzskeho reprezentanta Julesa Koundeho z FC Sevilla. Klub potvrdil dohodu na svojom oficiálnom webe, no neinformoval o prestupovej sume a ani o dĺžke kontraktu.

Podľa denníka Mundo Deportivo zaplatila "Barca" za 23-ročného obrancu 50 miliónov eur, s Kataláncami údajne podpísal päťročnú zmluvu. Kounde sa v súčasnosti zotavuje po operácii slabín, no novému zamestnávateľovi by mal byť k dispozícii od úvodu sezóny. Do Sevilly prišiel v roku 2019 z francúzskeho Bordeaux. Informovala o tom agentúra AFP.

Francúzky reprezentant je po Robertovi Lewandowskom a Raphinhovi treťou veľkou posilou katalánskeho klubu po tom, ako predal 25 percent svojich televíznych práv na vysielanie La Ligy. Do tímu v aktuálnom prestupovom okne prestúpili aj stredopoliar Franck Kessie či obranca Andreas Christensen, ktorých klub angažoval ako voľných hráčov.

Argentínsky reprezentant smeruje z Udinese do Atlética

Argentínsky futbalista Nahuel Molina prestúpil z Udinese do Atlética Madrid, informoval vo štvrtok španielsky klub. Dvadsaťštyriročný obranca podpísal päťročný kontrakt. Ďalšie podrobnosti ohľadom prestupu nezverejnil ani jeden z klubov. Molina odohral počas dvojročného pôsobenia v talianskom Udinese 68 zápasov a strelil 10 gólov.

Predtým hral za viaceré kluby v Argentíne, prešiel cez mládežnícke tímy Boca Juniors. Minulý rok triumfoval s národným tímom na Copa América. Atlético si počas leta upísalo aj stredopoliara Axela Witsela a krídelníka Samuela Lina. Informovala o tom agentúra AP.

Talentovaný mladík vymenil Barcelonu za Bayern

Šestnásťročný futbalový obranca Adam Aznou podpísal zmluvu s Bayernom Mníchov, do ktorého prišiel zo španielskej Barcelony. Nemecký tím podpísal mladého ľavého obrancu len niekoľko dní po uzavretí zmluvy so 17-ročným útočníkom Mathysom Telom. Majster Bundesligy sa snaží omladiť svoje rady. Francúz Tel má trénovať s prvým tímom, zatiaľ čo Aznou bude spočiatku pri mládežníckom mužstve.

Bayern zdôraznil pre DPA, že Aznou podpísal dlhodobú zmluvu: "Adam je kreatívny krídelník, obratný, technicky zdatný." Syn marockých rodičov bude čoskoro navštevovať školu v Mníchove. "Som veľmi nadšený z tohto prestupu a možnosti pokračovať v tomto skvelom klube,“ povedal Aznou.

Suárez sa vracia do rodnej krajiny

Uruguajský futbalista Luis Suárez potvrdil, že sa vracia do klub Nacional, v ktorom pred 17 rokmi odštartoval profesionálnu kariéru. Tridsaťpäťročný útočník to uviedol deň potom, ako sa s uruguajským tímom predbežne dohodol na zmluve. "Som hrdý, že môžem znova nosiť môj dres v Nacionale. Ďakujem vám všetkým za podporu, čoskoro sa uvidíme," napísal na sociálnych sieťach a pridal svoju fotku v drese klubu. "Tešíme sa, že ťa máme opäť doma," uviedlo tím.

Luis Suárez sa raduje Galéria fotiek (3) Zdroj: SITA/AP Photo/Fernando Vergara

Hráč ani predstavitelia klubu nezverejnili finančné podmienky kontraktu ani jeho dĺžku. Predtým sa objavili informácie, že Suarez bude v tíme tri mesiace, počas ktorých sa pripraví na tohtoročné MS v Katare, štvrté v jeho kariére. Do uruguajskej najvyššej súťaže prišiel z La Ligy, kde naposledy obliekal dres Atlética Madrid. S tým získal ligový titul v sezóne 2020/21. Po uplynulom ročníku bol voľný hráč.

Suárez je najlepší strelec v histórii uruguajskej reprezentácie (60). Na klubovej úrovni dosiahol najväčšie úspechy v Barcelone. S katalánskym klubom získal štyri ligové tituly, štyri poháre, dva Superpoháre a jeden triumf v Lige majstrov. V drese Nacionalu debutoval ako 18-ročný a pôsobil aj v Liverpoole, kde získal spolu s Martinom Škrtelom v roku 2012 Ligový pohár.

streda 27.7.2022

Talent Lipska smeruje do PSG

Francúzsky futbalový obranca Nordi Mukiele zamieril z nemeckého klubu RB Lipsko do francúzskeho Paríža St. Germain. V novom pôsobisku podpísal päťročný kontrakt. Parížsky klub nezverejnil výšku odstupného, za ktorú získal 24-ročného reprezentanta, no podľa tamojších médií išlo o 10-15 miliónov eur. Mukiele futbalovo vyrastal na parížskom predmestí Montreuil, no uplynulé štyri sezóny strávi v Lipsku, s ktorým triumfoval v Nemeckom pohári.

"Hrať za tím z rodného mesta je môj splnený sen. Zároveň je to pre mňa veľká česť. Som naozaj šťastný, že sa mi to podarilo. Tvrdo som pracoval na tom, aby sa mi môj sen splnil," poznamenal po príchode do PSG. Zároveň dodal, že jedným z jeho cieľov je účasť na MS v Katare.

Mukiele je po portugalskom stredopoliarovi Vitinhovi a mladom francúzskom útočníkovi Hugovi Ekitikeovi tretia letná posila francúzskeho majstra.

utorok 26.7.2022

Bayern získal z Rennes talentovaného Mathysa Tela

Prestupová čiastka za 17-ročného hráča sa môže vyšplhať na takmer 30 miliónov eur, s novým zamestnávateľom sa dohodol na päťročnom kontrakte. Tel mal v Rennes zmluvu do roku 2024. Podľa magazínu Kicker zaplatia Bavori francúzskemu klubu najskôr 15 miliónov eur, ďalšie sumy budú závisieť od jeho výkonnosti a dosiahnutých cieľov. "Je to veľmi zaujímavý hráč, ktorého sme už dlho sledovali. Má extrémny talent," tvrdí Olive Kahn, šéf exekutívy Bayernu.

Mathys Tel sa upísal Galéria fotiek (3) Zdroj: Twitter - Bayern Mníchov

Podľa kouča nemeckého šampióna Juliana Nagelsmanna môže Tel hrať na rôznych ofenzívnych pozíciách. "Je využiteľný v strede útoku i na krídlach. Je veľmi rýchly, silný a dobrý v držaní lopty," vyhlásil Nagelsmann, ktorého káder v lete opustil kanonier Robert Lewandowski.

"Jedného dňa môže patriť k najlepším útočníkom a to je náš zámer, náš plán. Vždy sa snažíme hľadať mladých talentovaných hráčov, ktorí sa môžu vypracovať na svetovú triedu a on môže byť jeden z nich," dodal tréner Bayernu o tínedžerovi, ktorý minulý mesiac priviedol Francúzsko v pozícii kapitána k titulu na ME hráčov do 17 rokov. Za mužov Rennes odohral 10 duelov bez gólového zápisu.

pondelok 25.7.2022

Iago Aspas zostáva vo Vigu

Španielsky futbalista Iago Aspas predĺžil kontrakt so Celtou Vigo do 30. júna 2025. Tridsaťpäťročný útočník je ikonou galícijského klubu. Za Celtu odohral 418 zápasov, v ktorých vsietil 184 gólov a pridal 63 asistencií.

Štyrikrát získal Zarrovu trofej pre najlepšieho španielskeho strelca La Ligy. V uplynulom ročníku najvyššej španielskej súťaže si pripísal na konto 18 presných zásahov. V roku 2017 postúpil so Celtou do semifinále Európskej ligy UEFA. V roku 2018 štartoval v drese španielskej reprezentácie na MS v Rusku.

Glasgow v Turecku ulovil reprezentačnú posilu

Futbalistov Glasgow Rangers posilnil obranca Ridvan Yilmaz. Dvadsaťjedenročný turecký reprezentant prišiel do škótskeho klubu za štyri milióny eur z Besiktasu a podpísal päťročnú zmluvu.

Yilmaz s istanbulským celkom v sezóne 2020/21 získal turecký titul a zahral si aj v Lige majstrov. V národnom tíme odchovanec Besiktasu debutoval vlani a doteraz si pripísal šesť štartov.

nedeľa 24.7.2022

Neapol sa zbavuje najlepšieho strelca v histórii

Futbalistov Neapola opustí po deviatich rokoch belgický kanonier Dries Mertens, ktorý je najlepším strelcom v klubovej histórii. Šéf tretieho tímu uplynulého ročníka talianskej ligy Aurelio De Laurentiis uviedol, že s tridsaťpäťročným útočníkom či záložníkom nenašiel spoločnú reč pri rokovaní o predĺžení zmluvy. Klub podľa neho nemohol vyhovieť Mertensovým finančným požiadavkám.

Mertens prišiel do Neapola v roku 2013 z Eindhovenu, odohral v jej drese 397 súťažných zápasov a dal 148 gólov. Za ním sú v poradí najlepší klubových strelcov Lorenzo Insigne (122), Slovák Marek Hamšík (121) a argentínska legenda Diego Maradona (115). S tímom dvakrát oslavoval víťazstvo v Talianskom pohári.

Podľa špekulácií talianskych médií by bronzový medailista z majstrovstiev sveta v roku 2018 mohol zamieriť do Lazia Rím za trénerom Mauriziom Sarrim, ktorý ho predtým viedol v Neapole.

piatok 22.7.2022

Arsenal sa posilnil o ďalšieho hráča City

Ukrajinský futbalista Oleksander Zinčenko podpísal v piatok dlhoročný kontrakt s Arsenalom Londýn. Do tímu prichádza z Manchestru City a jeho nový klub mal zaňho zaplatiť 30 miliónov libier. Po angažovaní Gabriela Jesusa ide už o druhú posilu Arsenalu z kádra úradujúcich majstrov.

"Zinčenko je veľmi kvalitný hráč, rozšíri naše možnosti. Nie je to len o postoch, na ktorých môže hrať, ale aj o všestrannosti, ktorú nám poskytne v útoku i obrane," uviedol pre AFP tréner Mikel Arteta. So Zinčenkom spolupracoval aj v City, kde pôsobil ako asistent Pepa Guardiolu.


Dvadsaťpäťročný krajný obranca prišiel do Manchestru City v roku 2016 z ruskej Ufy. Následne odišiel na hosťovanie do holandského PSV Eindhoven a v Premier League debutoval v sezóne 2017/2018. Za tím si pripísal celkovo 128 štartov, no v prechádzajúcom ročníku ich odohral v najvyššej anglickej súťaži len pätnásť. S "Citizens" získal štyri ligové tituly, rovnaký počet ligových pohárov a jedenkrát sa tešil aj z FA Cupu. K Arsnealu, ktorý obsadil v uplynulej sezóne piate miesto, sa už pripojil na sústredení v Orlande.

Lingard oblečie dres nováčika anglickej Premier League

Anglický futbalista Jesse Lingard podpísal ročnú zmluvu s Nottinghamom Forest. Nováčik Premier League získal dvadsaťdeväťročného hráča z Manchestru United zadarmo.

Lingard opustil Old Trafford minulý mesiac ako voľný hráč po jedenástich rokoch. V drese "Red Devils" strelil 35 gólov v 231 zápasoch. V novom tíme bude zarábať 200.000 libier týždenne. V mužstve sa stretne s bývalým spoluhráčom z United Deanom Hendersonom, ktorý prišiel na hosťovanie začiatkom mesiaca. Informovala agentúra AFP.

štvrtok 21.7.2022

Turínske FC vymenil za Juventus

Futbalista Gleison Bremer vymenil dres turínskeho FC za Juventus. Dvadsaťpäťročný obranca podpísal v novom pôsobisku zmluvu na päť rokov. Juventus za Brazílčanov zaplatí 41 miliónov eur, ďalších osem miliónov môže Turín inkasovať na bonusoch.

Bremer pôsobil v FC Turín od roku 2018, keď prišiel z Atlética Mineiro. Za taliansky klub odohral 110 zápasov. V uplynulej sezóne nastúpil do 33 z 38 stretnutí a bol zvolený za najlepšieho obrancu Serie A.

streda 20.7.2022

Clauss podpísal s Marseille

Francúzsky futbalista Jonathan Clauss podpísal v stredu trojročnú zmluvu s Olympique Marseille. Klub na oficiálnej stránke informoval, že po prestupe z Racingu Lens už prešiel lekárskou kontrolou a pripojil sa k tímu.

Pre 29-ročného obrancu ide o ďalší krok v kariére, ktorý zapadá do nevšedného príbehu jeho futbalovej dráhy. V jej úvode pôsobil v amatérskych kluboch a popri futbale sa venoval aj civilným zamestnaniam. Pracoval v nočnej pošte i mäsiarstve. Prvú profesionálnu zmluvu podpísal až ako 25-ročný s druholigovým francúzskym klubom Quevilly-Rouen. Neskôr prestúpil do nemeckého Bielefeldu a v júni 2020 sa stal hráčom Lens. Zaň odohral 78 zápasov, v ktorých strelil 11 gólov. Tento rok už absolvoval aj štyri stretnutia za francúzsku reprezentáciu.

Paulo Dybala posilní AS Rím

Argentínsky futbalista Paulo Dybala sa dohodol na podmienkach nového trojročného kontraktu s tímom AS Rím. Klub Serie A získal dvadsaťosemročného útočníka z Juventusu Turín zadarmo.
Dybala prišiel do Juventusu v roku 2015 z Palerma za 40 miliónov eur. Za sedem rokov v drese "starej dámy" dokázal vyhrať päťkrát taliansku súťaž, štyrikrát taliansky pohár a streliť 115 gólov.

Argentínčan bol spájaný aj s odchodom do Interu Miláno, ktorý bude v budúcej sezóne pôsobiť v Lige majstrov. AS Rím skončil v domácej súťaži na šiestom mieste a bude hrať iba Európsku ligu. Kľúčovým faktorom prestupu argentínskeho útočníka do AS Rím bol údajne tréner Jose Mourinho.
Podľa Skysports Dybala za sezónu získa viac ako šesť miliónov eur. "Prestúpil som do tímu, ktorý stále rastie. Klub má všetky predpoklady k úspešnej budúcnosti. Rovnako majú skvelého trénera, s ktorým je mi cťou pracovať," povedal Paulo Dybala podľa AFP.

utorok 19.7.2022

Bayern získal z Juventusu de Ligta

Nemecký futbalový klub Bayern Mníchov v utorok skompletizoval prestup holandského obrancu Matthijsa de Ligta z Juventusu Turín. Dvadsaťdvaročný bek podpísal s bavorským tímom päťročnú zmluvu. Bayern neuviedol výšku prestupovej sumy, no tá by sa mala podľa nemeckých médií pohybovať na úrovni 70 miliónov eur. Ďalších desať môže získať Turín na bonusoch. "Som nesmierne šťastný, že som hráčom tohto skvelého klubu. Bayern je najúspešnejší v Nemecku a jeden z najúspešnejších v Európe a na svete," povedal pre klubovú stránku.

"Matthijs de Ligt bol pre nás cieľ číslo jedna. S takýmto hráčom môžeme dosiahnuť naše ambície," uviedol na klubovej stránke prezident Bayernu Herbert Heiner. "Do klubu sme ho chceli priviesť už pred tromi rokmi, už vtedy sme boli presvedčení o jeho kvalitách. V Bayerne bude mať dôležitú úlohu na ihrisku i mimo neho," uviedol člen výkonného výboru Hasan Salihamidžič.

De Ligt prišiel do akadémie Ajaxu Amsterdam ako deväťročný a o osem rokov neskôr debutoval v prvom tíme, pričom v premiérovom zápase strelil aj svoj prvý gól. Stále je najmladší kapitán v histórii Ajaxu a najmladší debutant v holandskej reprezentácii od roku 1945. V roku 2019, po 117 zápasoch za holandský klub (13 gólov, 7 asistencií), prestúpil do Juventusu, s ktorým vyhral Seriu A, Taliansky pohár i superpohár. Aj za turínsky klub odohral 117 zápasov a pripísal si osem gólov a tri asistencie. V národnom drese nastúpil na 38 duelov a dal dva góly.

Bayern vykryje časť transferu peniazmi, ktoré zinkasoval za prestup Robert Lewandowského do Barcelony. Bavorský klub mal za poľského kanoniera dostať približne 45 miliónov eur. Bayern pred de Ligtom získal aj senegalského útočníka Sadia Maného a ďalších dvoch Holanďanov Noussaira Mazraouiho a Ryana Gravenbercha.

Spence podpísal päťročný kontrakt s Tottenhamom

Anglický futbalista Djed Spence podpísal päťročný kontrakt s Tottenhamom Hotspur. Talentovaný obranca bol hráčom FC Middlesbrough, v uplynulej sezóne však pôsobil v Nottinghame Forest, ktorému pomohol k návratu do anglickej Premier League. Ako informovala agentúra AFP, výška odstupného predstavuje 20 miliónov libier.

pondelok 18.7.2022

Lewandowski sa v Miami pripojil k tímu Barcelony

Poľský futbalový útočník Robert Lewandowski sa pred svojim očakávaným prestupom z Bayernu Mníchov pripojil v Miami k tímu Barcelony. Tridsaťtriročný kanonier by mal v katalánskom veľkoklube absolvovať lekársku prehliadku a podpísať zmluvu.

"Som veľmi šťastný, že som členom FC Barcelona," uviedol Lewandowski vo videu na sociálnych sieťach už v barcelonských farbách. Prvého tréningu pred americkým turné sa ešte nezúčastnil.

Kluby sa na Lewandowskom prestupe dohodli v sobotu, Bayern by mal za svoju dlhoročnú oporu dostať 50 miliónov eur. Najlepší hráč sveta podľa ankety FIFA za posledné dva roky by mal pomôcť Barcelone napraviť minulú sezónu, v ktorej po minuloročnom odchode Lionela Messiho nezískala žiadnu trofej.

nedeľa 17.7.2022

Manchester United ulovil ďalšiu letnú posilu

Manchester United sa podľa serveru BBC dohodol s Ajaxom na prestupe obrancu Lisandra Martíneza. Anglický celok by mal za argentínskeho futbalistu zaplatiť 45 miliónov libier. Dvadsaťštyriročný Martínez už odletel z Amsterdamu do Anglicka, aby podstúpil lekársku prehliadku. Potom by mal sedemnásobný argentínsky reprezentant podpísať päťročnú zmluvu. 

V minulej sezóne Martínez za Ajax odohral 36 súťažných zápasov a pomohol klubu k zisku titulu. V Manchestri sa stretne s trénerom Erikom ten Hagom, ktorý ho pred troma rokmi do Amsterdamu priviedol. Pre United je Martínez už treťou posilou po príchode Ten Haga k tímu. Z Feyenoordu prišiel holandský obranca Tyrell Malacia a ako voľný hráč dorazil dánsky stredopoliar Christian Eriksen.

sobota 16.7.2022

Gnabry zostáva v Bayerne

Nemecký futbalový stredopoliar Serge Gnabry predĺžil zmluvu s Bayernom Mníchov do roku 2026.

"Veľa som premýšľal o mojej budúcnosti. Dospel som k záveru, že chcem ostať v Bayerne a vyhrať všetko, čo sa dá. Predovšetkým myslím na ďalší titul v Lige majstrov," povedal Gnabry pre klubovú stránku.

Do Bayernu prišiel v roku 2017 z Werderu Brémy, v ročníku 2017/2018 absolvoval hosťovanie v Hoffenheime. V roku 2020 získal s Bayernom titul v Lige majstrov, v zbierke úspechov má aj tri tituly v nemeckej Bundeslige, triumf v Superpohári i na MS klubov.

Reprezentant Embolo zamieril do Francúzska

Švajčiarsky futbalový útočník Breel Embolo prestúpil z Mönchengladbachu do Monaka. Oba kluby to potvrdili na webe. Prestupová čiastka podľa magazínu Kicker je 12 miliónov eur. Monaku sa dvadsaťpäťročný reprezentant upísal na štyri roky.

Kamerunský rodák Embolo odchádza z Mönchengladbachu po troch sezónach, predtým hral za Bazilej a Schalke. V reprezentácii má švajčiarsky futbalista roku 2015 na konte 56 zápasov a deväť gólov.

Chelsea získala obrancu Koulibalyho z Neapola

Druhou letnou posilou Chelsea po anglickom útočníkovi Raheemovi Sterlingovi je senegalský obranca Kalidou Koulibaly z Neapola. Tridsaťjedenročný futbalista prestúpil do londýnskeho klubu za 32 miliónov libier, zmluvu podpísal na štyri roky.

"Chceli ma už v roku 2016, ale vtedy to nedopadlo podľa predstáv. Som rád, že teraz sme sa už dohodli a splním si sen hrať Premier League," povedal Koulibaly, ktorý patrí k najlepším africkým futbalistom i bekom v talianskej lige. Za Neapol hral osem rokov.

Chelsea v minulej sezóne skončila v lige tretia s obrovskou bodovou stratou za Manchestrom City a Liverpoolom. Po príchode nového majiteľa získala pred tromi dňami práve zo City Sterlinga.

Toronto získalo ďalšieho majstra Európy

Futbalistov Toronta v MLS posilnil po útočníkovi Lorenzovi Insignem ďalší úradujúci majster Európy. Po odchode z Juventusu s kanadským klubom podpísal štvorročnú zmluvu záložník Federico Bernardeschi.

Dvadsaťosemročný Bernardeschi doteraz pôsobil iba v Taliansku, kde nastupoval tiež za Fiorentinu a Crotone. V Juventuse strávil päť rokov a so "Starou dámou" získal tri majstrovské tituly. Pre Toronto je už druhou posilou zo zlatého talianskeho tímu z vlaňajšieho Eura. Tridsaťjedenročný Insigne po dvanástich rokoch odišiel z Neapola a kanadskému klubu sa upísal tiež na štyri roky.

piatok, 15.7.2022

Mahrez podpísal novú dvojročnú zmluvu s Manchestrom City 

Alžírsky futbalista Riyad Mahrez podpísal novú dvojročnú zmluvu s Manchestrom City. "Je to jeden z najlepších krídelníkov. Zohral hlavnú úlohu v našich úspechoch, preto sme veľmi šťastní, že sme sa dohodli na ďalšej spolupráci," povedal riaditeľ klubu Aitor Txiki Begiristain.

Mahrez prišiel do Manchestru City v roku 2018 z Leicestru za 60 miliónov libier. Doteraz zaň odohral 189 zápasov, v ktorých strelil 63 gólov, ku ktorým pridal 45 asistencií. So City vyhral tri tituly v anglickej Premier League, trikrát triumfoval v Ligovom pohári a prispel aj k triumfu v FA Cupe.

"Som veľmi šťastný, že som podpísal novú zmluvu. Užil som si každú jednu minútu svojho času v klube. Je mi potešením byť súčasťou takého neuveriteľného klubu. Teraz sa chcem pokúsiť splniť očakávania a pomôcť klubu k ďalšej úspešnej sezóne," povedal Mahrez, ktorý by mal po odchodoch Gabriela Jesusa a Raheema Sterlinga zohrať významnú úlohu v ofenzíve. 

Alderweireld podpísal trojročný kontrakt s Royalom Antverpy 

Belgický futbalový obranca Toby Alderweireld sa vrátil do rodných Antverp a s miestnym Royalom podpísal trojročnú zmluvu. Alderweireld prestúpil v roku 2021 z anglického Tottenhamu do katarského Al-Duhail za 15,42 miliónov dolárov, no trojročná spolupráca sa skončila predčasne. V minulosti hral aj za Ajax Amsterdam, Atletico Madrid a Southampton.

Barcelona spečatila prestup Raphinhu z Leedsu 

Brazílsky futbalista Raphinha sa stal novou posilou FC Barcelona. Na Camp Nou prišiel z Leedsu United, s katalánskym klubom podpísal podpísal päťročnú zmluvu vo výške 58 miliónov eur. Suma môže s pridanými bonusmi vzrásť až na 67 miliónov eur.

Dvadsaťpäťročný krídelník prišiel do anglickej Premier League ako menej známy hráč zo Stade Rennes v roku 2020 za 20 miliónov eur. Za dve sezóny v Anglicku zaznamenal 17 gólov a 12 asistencií.

O služby hráča sa v tomto prestupovom okne zaujímali aj viaceré popredné kluby Premier League ako Arsenal či Chelsea. Raphinha však vyjadril túžbu hrať práve za Barcelonu, napriek tomu, že Chelsea ponúkla za hráča väčšiu sumu.

"Vždy som obdivoval hru mojich krajanov, ktorí pôsobili v Barcelone. Ak by som dosiahol čo i len polovicu z toho, čo oni, bolo by to niečo úžasné. Urobím maximum pre to, aby som tu uspel a Barcelona opäť začala získavať trofeje," vyhlásil Raphinha.

Christian Eriksen bude obliekať dres Manchestru United

Dánsky futbalista Christian Eriksen bude pokračovať v kariére v Manchestri United. AFP informovala, že do anglického klubu prichádza 30-ročný stredopoliar ako voľný hráč. 

Eriksen sa v minulej sezóne vrátil na trávniky v drese konkurenčného Brentfordu po tom, ako mal v júni minulého roka srdcový kolaps počas zápasu ME s Fínskom. V drese "včiel" odohral jedenásť zápasov, raz skóroval a štyri góly pripravil spoluhráčom. Na Old Trafford absolvoval lekársku prehliadku a s United podpísal trojročnú zmluvu.

štvrtok, 14.7.2022

Özil prestúpil z Fenerbahce do Basaksehiru

Nemecký futbalista Mesut Özil sa dohodol na zmluve s klubom Basaksehir Istanbul. Bývalý nemecký reprezentant tak po odchode z Fenerbahce zotrvá v tureckej Süperlig. Tridsaťtriročný stredopoliar prišiel v sezóne 2021/2022 do Fenerbahce z londýnskeho Arsenalu a s klubom podpísal zmluvu až do roku 2024.

V ročníku nastúpil do 36 zápasov, v ktorých dokázal skórovať osemkrát. Po nezhodách s novým manažérom Jorgem Jesusom sa však s klubom vzájomne dohodli na predčasnom ukončení platnej zmluvy. Basaksehir okamžite využil situáciu a podpísal Özila ako voľného hráča.

Dembélé predĺžil zmluvu s FC Barcelona

Francúzsky futbalový reprezentant Ousmane Dembele predĺžil zmluvu s FC Barcelona. V katalánskom veľkoklube zotrvá do roku 2024.

Po utorkovom podpise nového krídelníka Raphinhu sa vedenie rozhodlo ponechať si aj francúzskeho útočníka. Dvadsaťpäťročný Dembele prišiel do Barcelony v roku 2017 z Borusie Dortmund za rekordných 147 miliónov eur ako náhrada za Neymara. Dembeleho na začiatku jeho pôsobenia v Barcelone trápili časté zranenia a v januári Francúz odmietol podpísať nový kontrakt.

Hráč bol spájaný s rôznymi anglickými klubmi i s tímom PSG. Nový manažér Xavi Hernandez však považuje francúzskeho krídelníka za pilier tímu pri jeho prestavbe. Barcelona zatiaľ nezverejnila výšku jeho nového platu.

Dembele odohral v katalánskom klube viac ako 150 zápasov. Zaznamenal 32 gólov a 34 asistencií. Informovala AP.

Čech Král smeruje do Schalke 04

Český futbalista Alex Král podpísal jednoročnú zmluvu s nemeckým tímom Schalke 04. Dvadsaťštyriročný stredopoliar prerušil zmluvu v ruskom klube Spartak Moskva do roku 2024, čo je pre zahraničných hráčov v Rusku možné do konca nadchádzajúcej sezóny na základe rozhodnutia Medzinárodnej futbalovej federácie.

Král bol v minulej sezóne na hosťovaní v anglickom West Hame United za ktorý odohral vo všetkých súťažiach 6 zápasov bez presného zásahu. "Jeho štýl hry by nám mal pomôcť viesť hru zo stredu zálohy, pretože aj pod tlakom často nájde správne riešenia. Som rád, že ho môžem privítať v našom tíme," povedal pre agentúru DPA tréner Schalke Frank Kramer.

Český reprezentant je jedenástou letnou posilou nemeckého tímu, ktorý sa po jednej sezóne v druhej nemeckej lige vrátil späť do Bundesligy. "Máme pred sebou veľkú výzvu v jednej z najlepších líg v Európe. Pripravíme sa na to ako najlepšie môžeme," povedal Král po prestupe do Nemecka.

streda, 13.7.2022

Sterling sa dohodol na prestupe do Chelsea

Anglický futbalista Raheem Sterling v stredu prestúpil z Manchestru City do londýnskej Chelsea FC. Dvadsaťsedemročný útočník podpísal päťročnú zmluvu. Podľa agentúry AP má prestupová čiastka hodnotu približne 50 miliónov libier.

"V kariére som toho dosiahol už veľa, ale ešte je veľa vecí predo mnou a teším sa, že to bude v drese Chelsea pod vedením Thomasa Tuchela. Londýn je môj domov a kde sa to pre mňa všetko začalo," uviedol po podpise zmluvy.

utorok, 12.7.2022

Rodri podpísal s Manchestrom City

Španielsky futbalista Rodri podpísal nový päťročný kontrakt s anglickým šampiónom Manchestrom City. Stredopoliar pôsobí v klube od roku 2019, keď prestúpil z Atletica Madrid.

"Prísť do City bolo najlepšie rozhodnutie, aké som vo svojej kariére urobil. Milujem tu každú sekundu, fanúšikovia sú úžasní a cítim absolútnu podporu klubu. Dosiahli sme spolu veľa úspechov, na čo som veľmi hrdý a teraz som po nich ešte viac hladný. Keď získavate trofeje, tak nechcete prestať. Myslím, že City mi na to ponúka najväčšie šance a preto som šťastný, že tu zostanem tak dlho," citovali 26-ročného Rodriho britské médiá.

Rodri odohral za City doteraz 151 duelov, vyhral dva ligové tituly, dvakrát Ligový pohár i anglický Superpohár. "Je to jeden z najlepších hráčov v strede poľa na svete a som nadšený, že sme dospeli k dohode o novej zmluve," uviedol riaditeľ City pre futbalové operácie Txiki Begiristain.

Vidal odchádza z Interu Miláno

Futbalový záložník Arturo Vidal odchádza z Interu Miláno. Taliansky klub oznámil, že sa s tridsaťpäťročným čílskym futbalistom dohodol na ukončení zmluvy. Teraz by mal Vidal posilniť brazílske Flamengo.

Vidal pôsobil v Interi od predvlaňajšieho septembra, kedy prišiel z Barcelony. Za Nerazzurri celkom odohral 71 zápasov a dal štyri góly. Klubu v sezóne 2020/2021 pomohol k zisku majstrovského titulu.

Domácu súťaž ovládol aj predtým s Barcelonou, ďalšie štyri triumfy pridal s Juventusom, s ktorým si zahral aj finále Ligy majstrov. Vidal má za sebou aj pôsobenie v Bayerne Mníchov, s ktorým oslavoval tri tituly.

Po ukončení zmluvy s Interom by mal Vidal ako voľný hráč zamieriť do Flamenga. V brazílskom klube už minulý týždeň podstúpil lekársku prehliadku a je pre neho pripravená zmluva na rok a pol.

pondelok, 11.7.2022

Nottingham Forest získal Neca Williamsa z Liverpoolu

Anglický futbalový klub Nottingham Forest získal do svojich služieb Neca Williamsa z FC Liverpool. Nováčik Premier League zaplatil za krajného obrancu približne 17 miliónov libier a podpísal s ním štvorročný kontrakt.

Pre Forest je to už šiesta posila pred štartom nového ročníka. Dvadsaťjedenročný bek prešiel akadémiou Liverpoolu a okrem hosťovania vo Fulhame strávil celú doterajšiu kariéru v drese "The Reds". Za klub odohral 33 duelov a pripísal si šesť asistencií. V uplynulej sezóne nastúpil na 14 zápasov za Fulham, ktorému pomohol k postupu z druhej ligy, a zaznamenal po dva góly a asistencie.

Nottingham už pred ním získal Taiwa Awoniyiho, Deana Hendersona, Giuliana Bianconeho, Moussu Niakhateho a Omara Richardsa. Informovala agentúra dpa.

Náhrada za Haalanda z Ajaxu

Sébastian Haller sa stal futbalistom Borussie Dortmund. Nemecký vicemajster získal dvadsaťosemročného útočníka z Pobrežia Slonoviny z Ajaxu, podľa médií zaň amsterdamskému klubu zaplatí 31 miliónov eur (768 miliónov korún). Nová posila má v útoku Borussie nahradiť nórskeho kanoniera Erlinga Haalanda, ktorý prestúpil do Manchestru City.

Haller podpísal štvorročnú zmluvu a športový riaditeľ Sebastian Kehl si liboval, že dortmundský klub získal senzáciu Ligy majstrov. V uplynulej sezóne Haller pomohol Ajaxu k holandskému titulu, v 43 súťažných zápasoch nastrieľal 34 gólov.

Rodák z Francúzska, ktorú reprezentoval v mládežníckych kategóriách, hral predtým za West Ham. Londýnsky klub ho kúpil v roku 2019 z Frankfurtu za takmer 50 miliónov eur ako najdrahšiu posilu vo svojej histórii. V Anglicku sa však Hallerovi nedarilo.

Nový tréner Borussie Edin Terzic sa bude musieť zaobísť aj bez belgického ofenzívneho záložníka Axela Witsela. Ten po vypršaní zmluvy odišiel do Atlética Madrid.

Di María prestupuje zadarmo do Juventusu

Argentínsky futbalista Ángel Di María skompletizoval prestup do Juventusu Turín. S talianskym klubom podpísal ročný kontrakt, ktorý by mu mal priniesť sedem miliónov eur.

Tridsaťštyriročný ofenzívny hráč prišiel z parížskeho Saint-Germain, s ktorým sa nedohodol na predĺžení spolupráce. Juventus ho vďaka tomu získa ako voľného hráča. Počas siedmich rokov odohral vo francúzskej Ligue 1 v drese PSG 197 zápasov a 56-krát skóroval. Informovala agentúra AFP.

Lengleta čaká ročné hosťovanie v Tottenhame

Anglický futbalový klub Tottenham Hotspur získal obrancu Clementa Lengleta na ročné hosťovanie z FC Barcelona. Francúzsky reprezentant je už piatou letnou posilou účastníka Ligy majstrov.

Lenglet prišiel do Barcelony v roku 2018 zo Sevilly za 35 miliónov eur, v uplynulej sezóne za ňu odohral 21 ligových duelov. Spurs už predtým počas letného prestupového okna angažovali aj Richarlisona, Ivana Perišiča, Yvesa Bissoumu a Frasera Forstera, pripomenula agentúra AFP.

Jovič opúšťa Real Madrid

Srbský futbalový reprezentant Luka Jovič bude vo svojej kariére pokračovať v AC Fiorentina. Do talianskeho klubu prestúpil z Realu Madrid, kde sa počas troch sezón nepresadil do základnej zostavy.

Jovič prišiel do Realu v roku 2019 z Eintrachtu Frankfurt, no v španielskej La Lige skóroval spolu iba trikrát. V jarnej časti uplynulej sezóny sa do Frankfurtu vrátil na hosťovanie. V minulosti pôsobil aj v Crvenej Zvezde Belehrad a v Benfike Lisabon. Informovala agentúra DPA.

Posila leta pre Rodákov Fulham

Brazílsky futbalista Andreas Pereira sa stal novou posilou Fulhamu. Nováčik anglickej Premier League získal 26-ročného stredopoliara z Manchestru United, ktorý na prestupe zarobil 10 miliónov libier.

Pereira podpísal s "chalupármi" štvorročnú zmluvu a v novom ročníku bude spoluhráč slovenského reprezentačného brankára Mareka Rodáka. Za United odohral 75 zápasov, v ktorých strelil štyri góly. Počas svojej kariéry bol aj na hosťovaniach v Granade, Valencii, Laziu Rím a Flamengu

Pogba sa vrátil ako voľný hráč do Juventusu Turín

Francúzsky futbalový reprezentant Paul Pogba sa po šiestich rokoch vrátil do kádra Juventusu Turín. Dvadsaťdeväťročný stredopoliar prišiel do talianskeho tímu z Manchestru United zadarmo ako voľný hráč, klub o tom informoval na sociálnych sieťach. 

Pogba hral v Turíne od roku 2012 a aj vtedy tam prišiel ako voľný hráč z Manchestru, v ktorom pôsobil od svojich 16 rokov. Juventus ho o štyri roky neskôr poslal opačným smerom za 105 miliónov eur, čo bol vtedy prestupový rekord anglického tímu. "Paul je späť v Turíne. Odišiel ako chlapec a vrátil sa ako muž a šampión," napísal Juventus na klubovej stránke.

Majster sveta z roku 2018 už v piatok potvrdil, že mieri do Juventusu. Na sociálnej sieti zavesil video, ktoré nakrútil z lietadla smerujúceho z Miami do Talianska. S klubom podpísal zmluvu do 30. júna 2026 a podľa médií na Apeninskom polostrove by mal za sezónu zarobiť osem miliónov eur, ďalšie dva môže získať v bonusoch.

V Juventuse by mal dostať dres s číslom desať, ten doteraz obliekal argentínsky útočník Paulo Dybala, ktorý opúšťa "starú dámu". Počas prvého pôsobenia v Juventuse vyhral štyrikrát Serie A, dvakrát Taliansky pohár a dvakrát aj Superpohár. Dokopy odohral za turínsky klub 177 zápasov, strelil 34 gólov a pridal 40 asistencií. V Manchestri nastúpil na 232 duelov a k 39 presným zásahom pridal 51 asistencií.

nedeľa, 10.7.2022

Chelsea sa dohodla s Manchestrom City na prestupe Sterlinga

Chelsea Londýn sa údajne dohodla s Manchestrom City na prestupe anglického futbalistu Raheema Sterlinga. Podľa informácií bbc.com zaplatia Londýnčania za 27-ročného krídelníka 50 miliónov libier vrátane bonusov. Sterling má podľa zdroja podpísať päťročnú zmluvu s opciou na ďalší rok.

Anglický reprezentant musí ešte absolvovať lekársku prehliadku. V Manchestri mu zostával jeden rok do konca zmluvy, mal aj ponuky od klubov zo zámoria. City získalo Sterlinga z Liverpoolu v roku 2015 za 49 miliónov libier. Britské periodikum uviedlo, že dohoda by mala byť spečatená čoskoro, aby sa Sterling pripojil k Chelsea predtým, ako budúci týždeň odíde na predsezónne turné do Spojených štátov.

piatok, 8.7.2022

Ajax pokoril prestupový rekord holandských klubov

Holandský futbalista Steven Bergwijn prestúpil z Tottenhamu Hotspur do Ajaxu Amsterdam za 31,5 milióna eur. V novom pôsobisku podpísal päťročný kontrakt. Ajax pokoril vlastnú rekordnú transferovú čiastku medzi holandskými klubmi, doterajším maximom bolo 22 miliónov eur, ktoré vlani zaplatil West Hamu za útočníka Sebastiana Hallera z Pobrežia Slonoviny.

Dvadsaťštyriročný krídelník si v Tottenhame nevybojoval stabilnú pozíciu a v sezóne 2021/2022 iba štyrikrát nastúpil v základnej zostave v Premier League. Hľadal klub, kde by hrával pravidelnejšie s cieľom dostať sa do nominácie holandskej reprezentácie na MS v Katare. V najcennejšom drese má na konte 22 zápasov. Informovala o tom agentúra AFP.

štvrtok, 7.7.2022

Leeds dotiahol Sinisterru z Feyenoordu

Anglický futbalový klub Leeds United získal kolumbijského krídelníka Louisa Sinisterru z Feyenoordu Rotterdam. Kluby nezverejnili finančné detaily transakcie, no podľa britských médií Leeds zaplatil 21,4 milióna libier (25,1 milióna dolárov). Sinisterra podpísal s účastníkom Premier League päťročnú zmluvu, ktorá vyprší v lete 2027.

Sinisterra odohral za Feyenoord v uplynulej sezóne 2021/2022 49 zápasov, v ktorých strelil 23 gólov a pridal 14 asistencií. V Leedse by mohol byť náhrada za Raphinhu, ktorý údajne mieri do FC Barcelona.

Ak sú informácie britských médií pravdivé, po angažovaní Sinisterru dosiahli finančné výdavky Leedsu v medzisezónnom období 90 miliónov libier (106 miliónov eur.). Do klubu, ktorý sa v uplynulej sezóne 2021/2022 len tesne vyhol zostupu, nedávno prišli aj Brenden Aaronson, Rasmus Kristensen, Marc Roca, Darko Gyabi a Tyler Adams.

Vavro opäť kmeňovým hráčom FC Kodaň

Slovenský futbalový obranca Denis Vavro je opäť kmeňový hráč FC Kodaň. S dánskym klubom sa dohodol na zmluve do konca roka 2026. Informovala o tom oficiálna webstránka klubu.

Vavro zamieril do Kodane v lete 2017 zo Žiliny. Po dvoch sezónach odišiel do Lazia Rím, no angažmán v talianskom klube mu nevyšiel ideálne a v januári 2022 zamieril na hosťovanie do FC Kodaň. To sa napokon zmenilo na trvalý prestup.

"Sme veľmi radi, že sa nám podarilo priviesť Denisa späť do Kodane. Každý pozná jeho kvality. Je to obranca s medzinárodnými kvalitami, pričom jeho defenzívne schopnosti a sila sú o úroveň či dve vyššie ako v lige. Stal sa ešte lepším hráčom po technickej a taktickej stránke, ako bol vo svojom prvom pôsobení v klube," poznamenal športový riaditeľ FC Kodaň Peter Christiansen.

"Je to pre mňa ako vrátiť sa domov. Vždy som sa v klube cítil pohodlne a som pripravený hrať väčšiu rolu, ako keď som tu bol naposledy. Vždy bol môj cieľ, aby som tu zostal a dohodol sa na dlhšom kontrakte, takže som rád, že sa to stalo, aj keď to nebolo jednoduché. Teším sa na budúcnosť v Kodani, s ktorom nás čakajú súboje v domácej lige aj pohári a takisto budeme mať šancu odohrať veľké zápasy v Európe," uviedol Vavro pre klubový web.

Messias natrvalo hráčom AC Miláno

Brazílsky futbalista Junior Messias zavŕšil svoj prestup do AC Miláno. V uplynulej sezóne hral za taliansky klub v rámci hosťovania z Crotone, úradujúci majster Serie A si na neho následne uplatnil opciu za päť miliónov eur.

Tridsaťjedenročný útočník, resp. ofenzívny stredopoliar odohral v minulej sezóne 26 zápasov v Serii A, v ktorých strelil 5 gólov a pomohol AC Miláno k zisku majstrovského titulu. Informáciu priniesla agentúra AFP.

streda, 6.7.2022

Malacia prvou letnou posilou Red Devils

Holandský futbalový obranca Tyrell Malacia sa stal prvou letnou posilou Manchestru United. Bývalý hráč Feyenoordu Rotterdam podpísal s klubom z Old Trafford štvorročný kontrakt.  

Malacia je odchovanec Feyenoordu, za rotterdamský tím odohral 136 zápasov, až 50 z nich v minulej sezóne. Tím Arneho Slota skončil v Eredivisie na treťom mieste a prebojoval sa do finále Európskej konferenčnej ligy, v ktorom prehral s AS Rím.

pondelok, 4.7.2022

Eriksen smeruje do Manchestru United

Dánsky futbalista Christian Eriksen by mal pokračovať v kariére v Manchestri United. AFP informovala, že do anglického klubu príde 30-ročný stredopoliar ako voľný hráč.

Eriksen sa v minulej sezóne vrátil na trávniky v drese konkurenčného Brentfordu po tom, ako mal v júni minulého roka srdcový kolaps počas zápasu ME s Fínskom. V drese "včiel" odohral jedenásť zápasov, raz skóroval a štyri góly pripravil spoluhráčom.

Na Old Trafford by mal v najbližších dňoch podpísať trojročnú zmluvu, musí však ešte absolvovať lekársku prehliadku.

Barcelona získala zadarmo Kessieho a Christensena

Španielsky futbalový klub FC Barcelona angažoval v pondelok dvojicu voľných hráčov - Francka Kessieho a Andreasa Christensena. Dvadsaťpäťročný stredopoliar z Pobrežia Slonoviny i dánsky obranca podpísali kontrakt na štyri roky. Informovala AFP.

Kessie odohral za AC Miláno päť sezón, prvé dve na hosťovaní z Atalanty Bergamo. V predchádzajúcom ročníku pomohol AC k zisku prvého talianskeho titulu po jedenástich rokoch. Dvadsaťšesťročný Christensen strávil na Stamford Bridge desať rokov, za Chelsea odohral 161 zápasov a pomohol tímu k triumfu v Lige majstrov i Európskej lige. Nové posily predstaví Barcelona fanúšikom v stredu, resp. vo štvrtok.

Kalvin Phillips sa upísal Manchestru City

Anglický futbalový majster Manchester City získal stredopoliara Kalvina Phillipsa z Leedsu United za takmer 53 miliónov eur. S novým zamestnávateľom podpísal zmluvu na šesť rokov.  

"Som absolútne nadšený," uviedol 26-ročný Phillips, ktorý pôsobil v Leeds United od mládežníckych čias a hral dôležitú rolu pri postupe mužstva do Premier League pred dvoma rokmi. Svojimi výkonmi si vypýtal aj pozvánku do anglickej reprezentácie, ktorej vlani pomohol k postupu do finále ME. Na konte má 23 štartov za národný tím.

Tréner Pep Guardiola si vybral Phillipsa, aby zaplátal dieru v zálohe po odchode Brazílčana Fernandinha. Pre City je ďalšou veľkou letnou posilou po príchode nórskeho útočníka Erlinga Haalanda z Borussie Dortmund. Informovala agentúra AFP.

Jesus spečatil prestup z Manchestru City do Arsenalu

Brazílsky futbalista Gabriel Jesus prestúpil z Manchestru City do Arsenalu Londýn, s ktorým v pondelok podpísal päťročný kontrakt. Londýnsky klub zaplatil za útočníka viac ako 52 milióna eur.

Dvadsaťpäťročný Jesus, ktorý mal v City ešte rok platnú zmluvu, zaznamenal v uplynulej sezóne 13 gólov a 12 asistencií vo všetkých súťažiach. Do Manchestru prišiel v roku 2017 z brazílskeho Palmeirasu a počas piatich sezón na Etihad Stadium nastrieľal 95 gólov v 236 dueloch. S tímom získal štyri ligové tituly, jeden Anglický a tri Ligového poháre.

"Som nadšený. Klub odviedol ohromnú prácu a získal hráča takejto úrovne. Gabriela poznám osobne a všetci vieme, ako veľmi sa mu v Premier League darí," uviedol tréner "Gunners" Mikel Arteta. Jesus prišiel do Palmeiras v roku 2013 a už o dva roky nastupoval za A-tím. V sezóne 2015/16 sa stal najlepším hráčom brazílskej súťaže.

Pre Arsenal je to druhá výrazná letná posila po príchode stredopoliara Fabia Vieiru z FC Porto. "Kanonieri" lanária aj krídelníka Raphinhu z Leedsu United a radi by získali i argentínskeho obrancu Lisandra Martineza z Ajaxu Amsterdam.

sobota, 2.7.2022

Traoré a de Jong opúšťajú Barcelonu 

Španielsky futbalista Adama Traore sa po skončení hosťovania v FC Barcelona vrátil do Wolverhamptonu Wanderers. Anglický klub o tom informoval na twitteri.

Katalánci mali opciu na kúpu 26-ročného krídelníka za 30 miliónov eur, ktorú sa rozhodli neaktivovať. Za Barcelonu stihol od januára 2022 odohrať 16 zápasov, v ktorých si pripísal štyri asistencie. Jeho zmluva s anglickým klubom platí do 30. júna 2023, prestupová čiastka sa odhaduje na 20 miliónov eur.

Barcelonu po skončení hosťovania opúšťa aj Luuk de Jong. Holandský útočník prišiel na Camp Nou pred minulou sezónou z FC Sevilla. Väčšinou nastupoval ako náhradník, v drese "Barcy" strelil šesť gólov v 21 ligových vystúpeniach. v Seville však pokračovať nebude, vedenie španielskeho klubu v sobotu informovalo, že súhlasilo s prestupom De Jonga do PSV Eindhoven. Tridsaťjedenročný zakončovateľ sa vracia do dobre známeho prostredia, za holandský klub hral už v rokoch 2014 až 2019.

Henderson bude hosťovať v Nottinghame

Futbalový brankár Dean Henderson bude v nasledujúcej sezóne hosťovať v Nottinghame Forest. Nováčik Premier League ho získal z Manchestru United. Nottingham, ktorý postúpil do PL v minulej sezóne prvýkrát od roku 1999, o tom informoval na svojom webe.

"Som rád, že sa môžem pripojiť k takému fantastickému klubu so skvelými fanúšikmi a skvelou históriou. Chcel by som poďakovať vedeniu Nottinghamu za to, že mi dalo príležitosť hrať za klub v jeho prvej sezóne v Premier League. Veľká vďaka fanúšikom za privítanie. Nemôžem sa dočkať začiatku sezóny," povedal Henderson.

Dvadsaťpäťročný brankár pôsobí v Manchestri United od roku 2011. V roku 2020 dostal po prvý raz pozvánku do anglickej reprezentácie.

Onana prestúpil do Interu Miláno

Taliansky futbalový klub Inter Miláno získal 26-ročného kamerunského brankára Andreho Onanu. Do kádra "nerazzurri" prišiel ako voľný hráč z holandského Ajaxu Amsterdam. Inter o tom informoval na svojom webe.

Onana podpísal zmluvu do 30. júna 2027. "Som veľmi šťastný, že som súčasťou tohto skvelého klubu. Je úžasné byť tu, dúfam, že sa nám v budúcnosti podarí dosiahnuť dôležité ciele. Bol som v kontakte so Samuelom Eto'om, ktorý predtým hrával za tento klub a poradil mi, aby som sem išiel. Preto, keď som sa dopočul o záujme Interu, nemal som o prestupe najmenšie pochybnosti. Byť tu je fantastické, som naozaj šťastný," uviedol Onana.

Florenzi sa stal hráčom AC Miláno

Taliansky futbalista Alessandro Florenzi sa stal hráčom AC Miláno. Tridsaťjedenročný obranca pôsobil v tomto tíme v uplynulej sezóne na hosťovaní z AS Rím, šampión Serie A s ním teraz podpísal zmluvu do júna 2025. Milánčania o tom informovali na svojom webe.

Florenzi odohral v uplynulej sezóne za Miláno 24 ligových zápasov, strelil dva góly. Rodák z Ríma prešiel mládežníckym systémom v tamojšom klube AS, pričom odohral za klub 279 zápasov, v ktorých strelil 28 gólov. Svoj posledný zápas za AS odohral v januári 2020, potom odišiel na hosťovanie najprv do Valencie, potom na jednu sezónu do Paríža St. Germain a nakoniec do Milána.

piatok, 1.7.2022

Salah podpísal novú zmluvu

Egyptský futbalista Mohamed Salah bude obliekať dres FC Liverpool aj v ďalších sezónach. Tridsaťročný útočník, ktorého zvolila Asociácia futbalových novinárov za Hráča roka v Premier League 2021/2022, podpísal s anglickým vicemajstrom nový dlhodobý kontrakt. Klub jeho dĺžku nezverejnil, podľa britských médií by mal platiť iba do roku 2025.

Salah tým ukončil špekulácie o svojej budúcnosti. Súčasná zmluva kanoniera, ktorý v 254 zápasoch vo všetkých súťažiach v drese "The Reds" nastrieľal 156 gólov, vyprší po konci sezóny 2022/2023. Egyptský reprezentant prišiel na Anfield Road v roku 2017 z AS Rím, počas piatich sezón získal s FC Liverpool majstrovský titul (2019/2020), Pohár FA i Ligový pohár (2021/2022), vyhral Ligu majstrov (2019), Superpohár UEFA (2019) i MS klubov (2019).

"Cítim sa skvele a som nadšený, že budem môcť získať s klubom ďalšie trofeje. Je to šťastný deň pre všetkých," vyznal sa Salah po podpise novej zmluvy.

"Vyžiadalo si to určitý čas, no teraz je všetko hotové a môžeme sa koncentrovať na ďalšie obdobie. Každý videl, že počas uplynulých piatich či šiestich rokov sa náš tím neustále zlepšoval, v minulej sezóne sme boli blízko, aby sme získali štyri trofeje, napokon sme v záverečnom týždni sezóny dve z nich stratili. Podľa mňa sme v dobrej pozícii pobiť sa s každým súperom o každú trofej. Podpísali sme nových hráčov, potrebujeme iba ďalej tvrdo pracovať, mať dobrú víziu, byť pozitívne naladení a opäť útočiť na najvyššie pozície," dodal pre klubový web.

Mchitarjan sa stal posilou Interu Miláno

Arménsky futbalista Henrich Mchitarjan stal hráčom Interu Miláno. O novej akvizícii "nerazzurri" informovala oficiálna stránka Serie A.

Tridsaťtriročný hráč sa pripojil k tímu ako voľný hráč, zmluvu podpísal do konca júna 2024. Predtým hral tento stredopoliar za AS Rím, v tomto klube odohral 117 zápasov a strelil 29 gólov. S tímom vyhral v minulej sezóne Európsku konferenčnú ligu.

Počas svojej kariéry hral Mchitarjan aj v Borussii Dortmund, Arsenale Londýn, či Manchestri United.

Griezmann sa do Barcelony nevráti

Francúzsky futbalista Antoine Griezmann bude aj v nasledujúcom ročníku hrať za Atletico Madrid. Klub si podľa španielskeho denníka Marca uplatní opciu na pokračovanie hosťovania útočníka z FC Barcelona. To by sa malo po skončení nasledujúcej sezóny zmeniť na trvalý prestup za vopred stanovenú sumu 40 miliónov eur.

Tridsaťjedenročný Griezmann už pôsobil v Atleticu päť sezón v rokoch 2014 až 2019. Barcelona potom aktivovala výkupnú klauzulu v jeho zmluve a za prestup zaplatila madridskému klubu 120 miliónov eur. Griezmann podpísal s Kataláncami päťročnú zmluvu do júna 2024, no celý uplynulý ročník už hosťoval v Atleticu.

Klauzula o zmene hosťovania na trvalý prestup sa po budúcej sezóne automaticky aktivuje, ak Francúz nastúpi na aspoň 45 minút na polovicu zápasov, v ktorých bude k dispozícii.  

Tottenham potvrdil príchod Richarlisona

Brazílsky futbalista Richarlison sa stal oficiálne hráčom Tottenhamu Hotspur. Klub to oznámil na svojom webe, detaily dohody nezverejnil. Dvadsaťpäťročný útočník hral uplynulé štyri sezóny za Everton, v 152 zápasoch strelil 52 gólov. Za Brazíliu odohral 36 zápasov, strelil 14 gólov.

Tottenham sa v nadchádzajúcom ročníku predstaví v Lige majstrov a okrem brazílskeho útočníka už angažoval anglického brankára Frasera Forstera i malijského stredopoliara Yvesa Bissoumu.

Manchester City získal Ortegu

Futbalový klub Manchester City v piatok potvrdil dohodu so Stefanom Ortegom. Nemecký brankár by mal v kádri anglického šampióna kryť chrbát jednotke Edersonovi.

Dvadsaťdeväťročný Ortega prišiel do Manchestru z Arminie Bielefeld ako voľný hráč. "Je to pre mňa fantastický krok. Manchester City je úžasný tím, mužstvo s prvotriednou kvalitou v každej oblasti. Pre mňa je snom dostať šancu a pripojiť sa k tejto skupine hráčov a pomôcť im pokračovať v úspechoch klubu," povedal Ortega.

Ortega je druhou posilou City v prestupovom období po príchode Erlinga Haalanda z Borussie Dortmund.

Tolisso opustil Bayern

Francúzsky futbalista Corentin Tolisso sa vrátil z Bayernu Mníchov do Olympique Lyon. Francúzsky prvoligista v piatok oznámil, že s 27-ročným stredopoliarom podpísal zmluvu do leta 2027.

Tolisso prestúpil v lete 2017 z Lyonu do Bayernu za 41,5 milióna eur. "Lyon je moje mesto, tam som vyrastal, tam sa cítim príjemne a s veľkým potešením sa vrátim," citovala Tolissa agentúra DPA. S Bavormi získal päť titulov v bundeslige a jednu trofej v Lige majstrov.

PSG má prvú posilu

Prvou letnou posilou francúzskeho futbalového majstra Paríž St. Germain je portugalský záložník Vitinha. Dvadsaťdvaročný reprezentant je odchovancom Porta, s ktorým v minulej sezóne získal ligový titul aj domáci pohár rovnako ako v ročníku 2019/20.

Podľa médií bola jeho cena 40 miliónov eur. "Čaká ma veľká výzva a už sa nemôžem dočkať," komentoval Vitinha prestup do PSG. Za Porto odohral 59 zápasov a dal štyri góly. Sezónu 2020/21 strávil na hosťovaní v Premier League v drese Wolverhamptonu. Za národný tím zatiaľ nastúpil trikrát.

PSG neposkytol žiadne detailné informácie o prestupe.

staršie prestupy

Lukaku sa vrátil do Interu

Belgický futbalista Romelu Lukaku sa vrátil do Interu Miláno. Do tímu talianskeho vicemajstra prichádza na ročné hosťovanie po nevydarenej sezóne v Chelsea Londýn, kam prestúpil pred rokom práve z Interu. 

Informáciu oficiálne potvrdil klub publikovaním videa, na ktorom je Lukaku spolu s prezidentom klubu Stevenom Zhangom. "Nerazzurri" podľa AFP zaplatili Londýnčanom za útočníka osem miliónov eur a ďalšie tri milióny bonusových príplatkov.

Kapitán waleskej futbalovej reprezentácie Gareth Bale potvrdil na sociálnej sieti, že sa dohodol na spolupráci s klubom MLS Los Angeles FC. Tridsaťdvaročný krídelník zavesil na Twitteri video, v ktorom má na sebe dres a čiapku s logom LAFC. Stane sa tak druhou zvučnou posilou Los Angeles. Už začiatkom júna prišiel do klubu taliansky stopér Giorgio Chiellini

Bale vypadol v minulom ročníku zo základnej zostavy Realu, s ktorým päťkrát vyhral Ligu majstrov a trikrát získal titul v La Lige. Bale a Chiellini budú veľkým spestrením pre MLS.

Mané opustil Liverpool

Za jeden z najlepších prestupov aktuálneho leta môžeme bez pochýb považovať presun hviezdneho Sadia Maného z Liverpoolu do Bayernu Mníchov. Senegalský futbalista podpísal s rekordným nemeckým šampiónom trojročný kontrakt. 

Prestupová čiastka má hodnotu 32 miliónov eur, ďalších deväť miliónov tvoria bonusy. Mané, ktorý za šesť rokov v Liverpoole získal všetky významné trofeje, by mal v Bayerne nahradiť Roberta Lewandowského. Poľský kanonier prejavil záujem z klubu odísť a je spájaný s prestupom do Barcelony.

Posily loví aj Real Madrid

Biely balet sa pomaly pripravuje aj na generačnú obmenu zálohy, pretože Luka Modrič a Toni Kroos nebudú dirigovať orchester Realu Madrid večne. Španielsky futbalový majster sa dohodol na prestupe francúzskeho reprezentanta Auréliena Tchouaméniho z AS Monaco.

Dvadsaťdvaročný stredopoliar bude víťaza Ligy majstrov stáť 80 miliónov eur, ďalších 20 môže pribudnúť na bonusoch. Tchouaméni podpísal zmluvu na šesť rokov. V rokoch 2018 až 2019 hral za Bordeaux, do Monaka prestúpil v januári 2020. 

Medzi prvé zvučné mená, ktoré počas leta zmenili dres patrí nemecký futbalista Antonio Rüdiger. Skúsený obranca sa dohodol na štvorročnom kontrakte s Realom Madrid. Dvadsaťdeväťročný stopér prišiel do Realu ako voľný hráč po neúspešných pokusoch o jeho udržanie zo strany Chelsea. Tú v uplynulej sezóne trápili problémy súvisiace so sankciami uvalenými na jej bývalého majiteľa Romana Abramoviča.

Haaland spečatil prestup leta

Nórsky futbalista Erling Haaland odštartoval tohtoročný prestupový kolotoč, keď spečatil svoj prestup do Manchestru City. Z Borussie Dortmund prišiel za 60 miliónov eur a podpísal kontrakt na päť rokov. Úradujúci anglický šampión využil výkupnú klauzulu v jeho zmluve s nemeckým klubom.

Dvadsaťjedenročný útočník bude pôsobiť v krajine, kde sa narodil. Jeho otec Alf-Inge hral za Manchester City v rokoch 2000 až 2003, Erling bol v detstve fanúšik práve tohto klubu. Na sociálnych sieťach zverejnil svoju detskú fotografiu v drese "Citizens".

Viac o téme: Manchester United UEFA Premier League Bayern Mníchov FC Barcelona Real Madrid Christian Eriksen Manchester City Juventus Turín Gareth Bale Arturo Vidal AC Miláno Inter Miláno Arsenal Londýn Bundesliga Paul Pogba Denis Vavro Mohamed Salah FC Kodaň Romelu Lukaku Raheem Sterling Seria A Liverpool FC La Liga Sadio Mané Gabriel Jesus Franck Kessie Nottingham Forest Steven Bergwijn Rodri Erling Haaland Ligue One Neco Williams Junior Messias Kalvin Phillips Tyrell Malacia
  • Autor: © Zoznam/MC
  • Twitter/Inter, Giorgio Chiellini, Gareth Bale, FC Bayern Munich, Real Madrid C.F., ACF Fiorentina Antonio Rüdiger, Manchester City, Tottenham Hotspur, Olympique Lyonnais, Vítor Ferreira, Fabrizio Romano, FC Barcelona, FC Barcelona, Liverpool FC, Nottingham Forest FC, AFC Ajax, SPORTBible, JuventusFC, F.C. København, West Ham United, Chelsea FC
  • Zdroj: TASR, ČTK, Športky
Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy