Kúpil si falošné potvrdenie o vakcinácii? Mladý tenista bol na inkriminovanom zozname

Austrálsky tenista Alex de Minaur Austrálsky tenista Alex de Minaur Zdroj: SITA/AP//Peter Dejong

MADRID - Austrálsky tenista Alex de Minaur vo štvrtok na sociálnej sieti Twitter poprel medializované informácie, podľa ktorých mal zaplatiť za falošné potvrdenie o vakcinácii proti koronavírusu. Dvadsaťtriročný tenista bol podľa španielskych médií na zozname 2200 ľudí, ktorí si mali za takýto certifikát zaplatiť.

"Chcem ujasniť, že som absolvoval druhú dávku a že moje vakcinačné záznamy sú jednoznačne platné," uviedol tenista. Druhú dávku mal dostať v madridskej nemocnici La Paz, ktorú podľa jeho slov vyšetrujú za vystavovanie falošných certifikátov. Tieto informácie však Španielsky Národný policajný zbor poprel.  

"Nie som akýmkoľvek spôsobom 'vyšetrovaný', ako sa naznačuje. Moje meno je spojené s touto správou len kvôli tomu, že som bol pacientom tejto nemocnice (rovnako ako ďalšie tisíce ľudí)," uviedol dvadsaťtriročný De Minaur, ktorý na januárovom Australian Open prišiel do osemfinále.

Austrálsky tenista Alex De Galéria fotiek (2) Zdroj: SITA/AP/Antonio Calanni

Vyšetrovanie sa začalo v januári a zatknutých bolo zatiaľ jedenásť ľudí. Tí mali byť súčasťou zločineckej skupiny, ktorá údajne prostredníctvom zdravotníkov zapisovala do Španielskeho očkovacieho registra nezaočkovaných pacientov a umožňovala im tak získať osvedčenie o vakcinácii. Vedúci skupiny sú podľa španielskej polície Francúzi. CNP pre AP nepotvrdil, či je mladý tenista na inkriminovanom zozname.

De Minaurovi patrí vo svetovom rebríčku ATP 32. miesto. Na januárovom Australian Open skončil v osemfinále, keď nestačil na Taliana Jannika Sinnera. Líder svetového rebríčka Novak Djokovič na otváracom grandslamovom turnaji sezóny neštartoval práve pre svoj vakcinačný status.  

Podľa pravidiel ATP Tour je falšovanie očkovacieho potvrdenia považované za vážne porušenie pravidiel. Hrozí za nich pokuta až 100-tisíc dolárov a zákaz štartu na turnajoch až na tri roky.

Viac o téme: Alex de Minaur Koronavírus Vakcína
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: TASR, ČTK
 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy