Neuveriteľná cesta Realu za rekordným titulom: Šokujúca prehra s outsiderom a historické obraty!

Real Madrid s trofejou pre víťaza Ligy majstrovReal Madrid s trofejou pre víťaza Ligy majstrov Zdroj: SITA/AP/Manu Fernandez

PARÍŽ - Futbalisti Realu Madrid triumfovali v Lige majstrov. V sobotnom finále na parížskom Stade de France zdolali FC Liverpool 1:0 a najcennejšiu klubovú trofej na kontinen te získali rekordný štrnástykrát v histórii. O ich víťazstve rozhodol gól Viniciusa Juniora v 59. minúte.

Real dosiahol po zisku titulu v španielskej La Lige na ďalšiu významnú trofej v sezóne 2021/2022, v ktorej vybojoval aj víťazstvo v domácom Superpohári. Kouč španielskeho majstra Carlo Ancelotti sa ako prvý tréner v histórii predstavil v piatom finále Ligy majstrov a so štyrmi titulmi sa osamostatnil na čele tabuľky koučov s najviac prvenstvami v LM/EPM. S AC Miláno triumfoval v rokoch 2003, 2007 a s Realom Madrid v roku 2014 i 2022. Tri tituly majú na konte Bob Paisley s Liverpoolom a Zinedine Zidane s Realom Madrid. Real na tróne pre európskeho klubového šampióna nahradil vlaňajšieho víťaza FC Chelsea. Uspel vo všetkých svojich ôsmich uplynulých finále LM.

Cesta za trofejou bola tŕnistá

Cesta madridského giganta za prestížnou trofejou pritom nebola vôbec jednoduchá, víťaz Skupiny D nemilo šokoval domácou prehrou s moldavským outsiderom Šerif Tiraspol a vo vyraďovacej fáze musel otáčať hneď v osemfinálovom súboji s hviezdami PSG, keď po prehre v Parku princov (0:1) po góle Mahreza, Real prehrával po hodine hry aj v domácej odvete, ale hetrik Benzemu poslal madridského giganta do štvrťfinále.

Ani tam to nemal Real jednoduché i keď v prvom zápase na londýnskom Stamford Bridge zvíťazil 3:1. Chelsea v odvete domáceho favorita zaskočila a ešte v 80. minúte držala postupový stav 3:0! Real ale opäť ukázal mentálnu silu a gólmi Rodryga a následne v predĺžení aj Benzemu si madridský gigant vybojoval postup do semifinále. 

Karim Benzema sa raduje Galéria fotiek (9) Zdroj: SITA/AP/Manu Fernandez

A do tretice ani v boji o finále to Biely balet nemal vôbec jednoduché, po divokej prehre na manchesterskom Etihade (3:4) sa domáci gólostroj akosi zadrhol a po góle Mahreza City ešte v poslednej minúte hracieho času viedlo v Madride 1:0. Potom ale v hodine dvanástej dvomi gólmi otočil Rodrygo a penaltový gól Benzemu v predĺžení poslal Real do ďalšieho finále. 

Kanonier Realu Karim Benzema sa vo finále strelecky nepresadil, ale s 15 gólmi v 12 zápasoch sa stal najlepším strelcom Ligy majstrov v tejto sezóne. O dva menej dosiahol Robert Lewandowski z Bayernu Mníchov, top kanonier Liverpoolu bol Mohamed Salah s ôsmimi presnými zásahmi. Benzema nastrieľal vo svojej mimoriadnej sezóne celkovo 44 gólov v 46 stretnutiach.

Karim Benzema a Luka Galéria fotiek (9) Zdroj: SITA/AP/Kirsty Wigglesworth

Pôvodne sa malo finále uskutočniť na štadióne Krestovskij v Petrohrade, po invázii na Ukrajinu však Európska futbalová únia (UEFA) zbavila Rusov usporiadateľského práva.

Real Madrid

základná D-skupina (1. miesto):
Inter Miláno 2:0 (d) a 1:0 (v)
Šachtar Doneck 2:1 (d) a 5:0 (v)
Šeriff Tiraspoľ 1:2 (d) a 3:0 (v)

osemfinále:
Paríž SG 0:1 (v) a 3:1 (d)

štvrťfinále:
Chelsea Londýn 3:1 (v) a 2:3 pp (d)

semifinále:
Manchester City 3:4 (v) a 3:1 pp (d)

finále (Paríž):
FC Liverpool 1:0

Viac o téme: Real Madrid CF
  • Autor: © Zoznam/
  • VIDEO: BT Sport
  • Zdroj: TASR, Športky

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy