Favorizované Španielsko s víťazným gólom až v nadstavenom čase: Bol som na pokraji infarktu!

Futbalisti Španielska oslavujú gólFutbalisti Španielska oslavujú gól Zdroj: TASR/AP/Zurab Tsertsvadze

BRATISLAVA - Futbalisti Španielska si udržali 28-ročnú nezdolanosť v kvalifikáciách svetových šampionátov, no ich trénera Luisa Enriqueho to takmer stálo infarkt. Kouč takto žartovne reagoval po víťazstve Španielov v nedeľnom stretnutí B-skupiny na ihrisku Gruzínska 2:1, o ktorom náhradník Dani Olmo rozhodol až v nadstavenom čase.

Majstri sveta z roku 2010 odštartovali kvalifikáciu domácou remízou s Grékmi 1:1 a ďalšie sklamanie im hrozilo aj v Tbilisi. Zverencov bývalého francúzskeho reprezentanta Willyho Sagnola poslal krátko pred prestávkou do vedenia Chviča Kvaracchelia. Senzačný triumf nad Španielskom 1:0, aký Gruzínsko dosiahlo v roku 2016 pod trénerským vedením Slováka Vladimíra Weissa st., sa však nezopakoval. Prvú prehru Španielska v bojoch o MS od marca 1993 odvrátili Ferran Torres a Olmo, ktorého strela spoza šestnástky sa od rukavíc domáceho brankára a žrde odrazila do siete.

Ferran Torres a jeho Galéria fotiek (6) Zdroj: SITA/AP/Zurab Tsertsvadze

"Vedeli sme, že tento zápas nás vyžmýka. Dreli sme do konca a to nám zabezpečilo tri body. Je dôležité, že to dokážeme proti súperom so zatiahnutými defenzívami. Máme v kádri veľa nových hráčov a absolvovali sme pohromade iba niekoľko tréningových jednotiek. Zlepšuje sa to postupne, ak budeme hrať na našej najvyššej úrovni, iba málo mužstiev sa s nami môže porovnávať," povedal na oficiálnej webstránke Európskej futbalovej únie (UEFA) Torres, ktorý si pripísal už piaty zásah v necelej desiatke štartov v najcennejšom drese. "Musíme vzdať hold Gruzíncom, hrali veľmi dobre a neustále hrozili z protiútokov. Nezaskočilo nás to a dočkal som sa neuveriteľného pocitu, keď moja strela zapadla do bránky. Môj gól venujem celému tímu, potrebovali sme toto víťazstvo. Som rád, že sa to skončilo takto, prežívam ťažko opísateľné chvíle," dodal Olmo.

Jeho gól búrlivo oslavoval Enrique. "Bol som na pokraji infarktu. Strácali sme sebavedomie, čo sa prejavilo už v prvom polčase. Inkasovali sme po malej chybe v obrane a bolo nám jasné, že od tohto okamihu to bude veľmi náročné. Snažili sme sa vypracovať si čo najviac príležitostí. Víťazstvo sme si zaslúžili a ak aj existujú ľudia, ktorí si myslia opak, nezaujíma ma to. Pokiaľ skórujete v nadstavenom čase, znamená to, že ste sa na gól tvrdo nadreli. Každý úspech posilní našu morálku, no nemôžeme si dovoliť relax," zdôraznil španielsky kouč pre televíziu TVE.

"La Furia Roja" figuruje po dvoch zápasoch na druhom mieste tabuľky so štvorbodovým ziskom. V treťom vystúpení privíta v stredu Kosovo. Podľa Enriqueho to bude ďalší súper, ktorý sa pokúsi frustrovať favorita: "Nanešťastie, aj v najbližšom súboji očakávam podobný vývoj. V nedeľu sme spravili veľa zmien a napriek tomu sme boli veľmi priehľadní. Tieto tímy sa zamknú pred vlastnou šestnástkou a keď nehráte na hranici svojich možností, budete trpieť. Som však ochotný trpieť, ak sa na konci budeme radovať."

Na čele B-skupiny tróni stopercentné Švédsko, ktoré aj vďaka dvom asistenciám Zlatana Ibrahimoviča triumfovalo na trávniku Kosova 3:0. Na konte má šesť bodov a skóre 4:0, v kvalifikácii sa predstaví až v septembri po záverečnom turnaji majstrovstiev Európy, kde bude rovnako ako Španielsko súperom Slovenska v skupinovej fáze.

Viac o téme: Španielsko Luis Enrique
  • Autor: © Zoznam/
  • VIDEO: Sky Sports
  • Zdroj: TASR
Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy