Slovan spravil v Európskej lige ďalší dôležitý krok: Z Írska si odnáša zaslúžený postup

Na snímke hráči Slovana oslavujú úvodný gól v odvetnom zápase 3. predkola Európskej ligy FC Dundalk - ŠK Slovan BratislavaNa snímke hráči Slovana oslavujú úvodný gól v odvetnom zápase 3. predkola Európskej ligy FC Dundalk - ŠK Slovan Bratislava Zdroj: TASR - Jakub Kotian

DUBLIN - Futbalisti ŠK Slovan Bratislava postúpili do záverečného predkola Európskej ligy 2019/2020. Po domácej výhre 1:0 nad írskym Dundalkom uspeli aj odvete, keď na pôde súpera triumfovali 3:1. Zverenci Jána Kozáka ml. natiahli svoju víťaznú šnúru už na sedem súťažných stretnutí a v súboji o účasť v skupinovej fáze európskej pohárovej súťaže číslo dva si zmerajú sily s gréckym šampiónom PAOK Solún.

Už v prvej minúte zápasu síce musel Dominik Greif zasahovať po strele Chrisa Shieldsa, ale celkovo úvod stretnutia vylepšil lepšie hráčom Slovana. Strelu Dávida Holmana v piatej minúte ešte zastavil na bránkovej čiare obranca Andrew Boyle, ale o sedem minút neskôr sa už hostia ujali vedenia. Andraž Šporar centrom z pravej strany našiel Rafaela Rataa, ktorý umiestnenou hlavičkou prekonal Garyho Rogersa. V tom momente bolo jasné, že Dundalk nenapodobní obrat z roku 2016. Vtedy v rovnakej fáze EL prehral na pôde BATE Borisov 0:1, ale v domácej odvete ho zdolal 3:0.

Slovan priebeh prvého dejstva kontroloval a ešte pred prestávkou si vylepšil postupové šance. V 33. min dostal od Joeriho de Kampsa vynikajúcu prihrávku za obrannú líniu Aleksandar Čavrič, predral sa cez brániaceho hráča a následne preloboval vybehnutého Rogersa. V druhom polčase sa domáci snažili skorigovať výsledok, 22-ročný brankár Slovana musel niekoľkokrát zasahovať, ale na konci 70. min bol prikrátky na prudkú strelu Michaela Duffyho smerujúcu k pravej žrdi.

Hráčom Dundalku strelený gól dodal krídla a o štyri minúty neskôr mali k dispozícii pokutový kop. Loptu si na biely bod postavil Patrick Hoban, ale hrdinom okamihu bol Dominik Greif, ktorý sa zaskvel dôležitým zákrokom. Aktivita domácich hráčov neutíchala, dokopy zahrávali 14 rohových kopov, ale ani po jednom z nich sa nedokázali zapísať do streleckej listiny. Mužstvo okolo kapitána Vasila Božikova napokon záverečné minúty zvládlo a v nadstavenom čase dal konečnú podobu výsledku striedajúci Erik Daniel.

"Belasí" naďalej živia šancu na to, že si zahrajú v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA. Naposledy sa im to podarilo v sezóne 2014/2015. V záverečnom predkole ich čaká grécky majster PAOK Solún, ktorý nestačil v 3. predkole Ligy majstrov na Ajax Amsterdam po výsledkoch 2:2 doma a 2:3 vonku. Zaujímavosťou odvety v metropole Holandska bolo, že srbský útočník Dušan Tadič zahrával až tri pokutové kopy. Po prvom nezdare následne dvakrát skóroval a mal najväčšiu zásluhu na postupe semifinalistu predošlej edície Ligy majstrov.

Dundalk FC (Ír.) - ŠK Slovan Bratislava (SR) 1:3 (0:2) - prvý zápas 0:1 - postúpil Slovan
Góly: 70. Duffy - 12. Ratao, 33. Čavrič, 90.+ Daniel, ŽK: 66. McEleney, 71. Shields - 75. Ljubičič, rozhodovali: Schörgenhofer - Gutschi, Schreiner (všetci Rak.)

Zostavy:
Dundalk: Rogers - Gannon, Boyle, Cleary (46. Hoare), Massey - Mountney, Shields, Murray (46. McEleney), McGrath (79. Kelly) - Hoban, Duffy
Slovan: Greif - Medveděv (65. Apau), Abena, Božikov, De Marco - Ljubičič, De Kamps - Čavrič (61. Daniel), Holman, Ratao (85. Suchockij) - Šporar

Viac o téme: ŠK Slovan Bratislava FC Dundalk
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: TASR - Jakub Kotian
  • Zdroj: SITA

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy