VIDEO Belasá nádej v Turecku definitívne zhasla: Slovanu by k postupu nestačila ani výhra!

Na snímke uprostred Andraž Šporar (Slovan), vľavo Caner Erkin a Loris Karius (obaja Besiktas)Na snímke uprostred Andraž Šporar (Slovan), vľavo Caner Erkin a Loris Karius (obaja Besiktas) Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

ISTANBUL - Futbalisti Slovana Bratislava prehrali v Istanbule s miestnym Besiktasom 1:2 (1:0) vo štvrtkovom súboji 5. kola skupinovej fázy Európskej ligy. Na úvodný gól hostí v podaní Erika Daniela z 35. min odpovedal v 75. min stopér domácich Enzo Roco. Keď sa už zdalo, že sa zápas skončí remízou, v nadstavenom čase z pokutového kopu rozhodol o prvých troch bodoch pre Besiktas Adem Ljajič.

Slovanisti nezískali piaty bod do tabuľky K-skupiny a definitívne prišli o šancu postúpiť do vyraďovacej fázy. Na uchovanie si tejto ambície potreboval slovenský majster víťazstvo v kombinácii s triumfom Wolverhamptonu v Brage. V Portugalsku sa napokon zrodila remíza 3:3 (1:3). Táto deľba bodov stačila obom tímom na postup do jarného šestnásťfinále. Slovan sa rozlúči s Európskou ligou 12. decembra domácim súbojom so Sportingom Braga.

Slovan bez chorého obrancu Medveděva hral v Istanbule o teoretickú šancu na postup, musel však bezpodmienečne zvíťaziť. V úvodnej štvrťhodine mali loptu častejšie na kopačkách domáci hráči, ale nič nebezpečné s ňou nevymysleli. Najväčšiu a zrejme aj jedinú šancu Besiktasu v prvom polčase spálil v 29. min Özyakup, ktorý z dobrej pozície pálil iba nad brvno bránky hostí.

V 35. min sa Slovan azda prvýkrát dostal na dlhší čas na polovicu domácich a napokon sa to skončilo gólom. Center De Marca preskočil cez skákajúceho portugalského obrancu Rebocha a voľný Erik Daniel otvoril skóre - 0:1. Gólová strela Daniela bol vôbec prvý pokus na bránku v zápase. V 44. min mohol Slovan zvýšiť svoj náskok. Prihrávka Daniela do voľného priestoru našla Šporara, ale kanonier "belasých" tesne minul bránku popri vybiehajúcom Kariusovi.

Na snímke zľava Abdoulay Galéria fotiek (18) Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

Päť minút po prestávke opäť Daniel vyskúšal pozornosť Kariusa, ktorý tentoraz zachránil svoj tím pred gólom. Po tejto akcii Slovana sa vo Vodafone Parku v Istanbule ozval piskot. V 55. min sa delovkou z vyše 30 m z priameho kopu prezentoval maďarský reprezentant Holman, Karius ju reflexívne vyrazil. To isté sa zopakovalo pri následnom prvom rohovom kope Slovana, ktorý rovnako zahral Holman. Na druhej strane nasledovali štyri rohové kopy Besiktasu v krátkom slede, ale domáci z toho nič nevyťažili.

V 73: min mal Slovan šťastie, lebo lopta sa po strele Nayira odrazila od brvna jeho bránky. O dve minúty neskôr sa už hráči istanbulského klubu dočkali. Center striedajúceho N´Koudouho našiel hlavu Roca a čilský obranca poslal loptu od brvna do siete - 1:1. Domáci sa nadýchli k veľkému náporu a v 84. min Greif dvakrát zachránil hostí od takmer istého gólu po šanciach Nayira a Yalcina. Besiktas napokon strelil druhý a víťazný gól. V druhej minúte nadstaveného času De Marco v šestnástke fauloval prenikajúceho Diabyho a z pokutového kopu sa srbský stredopoliar Ljajič postaral o 3 body pre tureckého zástupcu.

Na snímke v pozadí Galéria fotiek (18) Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

Slovenský obranca Martin Škrtel nastúpil v základnej zostave v zápase J-skupiny domáceho Basaksehiru Istanbul proti AS Rím, ktorý vyhrali hostia 3:0. Bývalý reprezentačný kapitán však duel nedohral, keď musel v 52. minúte pre zranenie striedať. V druhom súboji skupiny vyhrala Borussia Mönchengladbach na pôde AC Wolfsberg 1:0. V drese hostí odohral celý duel stredopoliar Lászlo Bénes.

Okrem Bazileja a Manchestru United mali po 4. kole už istú účasť v osemfinále aj Espanyol Barcelona, FC Sevilla a Celtic Glasgow. V H-skupine si udržal šancu na postup Ferencváros Budapešť vďaka domácej remíze s už istým účastníkom play off Espanyolom Barcelona 2:2. Podpísal sa pod ňu aj slovenský stredopoliar Michal Škvarka, ktorý v 90.+1 minúte poslal domácich do vedenia 2:1, keď premenil penaltu.

Besiktas Istanbul (Tur.) - ŠK Slovan Bratislava (SR) 2:1 (0:1)
Góly: 75. Roco, 90.+ Ljajič (z pok. kopu) - 35. Daniel
ŽK: 53. Uysal, 63. Erkin, 75. Gonul, 90.+ Ljajič - 30. De Kamps, 61. Holman, 79. Rabiu, 90.+ Abena, rozhodovali: Jorgji - Cokaj, Hamiti (všetci Alb.)

Slovan: Greif - Bajrič, Abena, Božikov, De Marco - Holman, De Kamps, Rabiu - Daniel, Šporar, Moha (76. Dražič)

Besiktas: Karius - Uysal, D. Vida, Roco, Rebocho (46. Ljajič) - Özyakup (76. Yalcin, Elneny - Boyd (46. N´Koudou), Diaby, Erkin - Nayir

Sporting Braga - Wolverhapton Wanderers 3:3 (1:3)
Góly: 6. Horta, 64. Paulinho, 79. Fransergio - 14. R. Jiménez, 34. Doherty, 35. Adama Traoré

Tabuľka K-skupiny:
1. Braga 5 3 2 0 11:7 11 - istý postup do 1/16 finále
2. Wolverhampton 5 3 1 1 7:5 10 - istý postup do 1/16 finále
3. Slovan 5 1 1 3 8:9 4
4. Besiktas 5 1 0 4 6:11 3

G-skupina:
Young Boys Bern - FC Porto 1:2 (1:0)
Góly: 6. Fassnacht - 76. a 79. Aboubakar

Feyenoord Rotterdam - Glasgow Rangers 2:2 (1:0)
Góly: 33. Toornstra, 68. Sinsterra - 53. a 65. Morelos

H-skupina:
CSKA Moskva - Ludogorec Razgrad 1:1 (0:0)
Góly: 76. Čalov - 66. Keseru

Ferencváros Budapešť - Espanyol Barcelona 2:2 (1:1)
Góly: 23. Siger, ŠKVARKA (z 11 m) - 31. Melendo, 90.+6 Darder, ČK: 90.+4 Civič (Budapešť)
/Škvarka za domácich od 86. min a strelil gól/

I-skupina:
AS St. Étienne - KAA Gent 0:0 (0:0)
ČK: 76. Ngadeu-Ngadjui (Gent)

FK Olexandrija - VfL Wolfsburg 0:1 (0:1)
Gól: 45.+1 Weghorst (z 11m)

J-skupina:
Basaksehir Istanbul - AS Rím 0:3 (0:3)
Góly: 30. Veretout (z 11m), 41. Kluivert, 45.+1 Džeko
/Škrtel za domácich do 52. min/

AC Wolfsberg - Borussia Mönchengladbach 0:1 (0:0)
Gól: 60. Sindl
/Bénes za hostí celý zápas/

L-skupina:

AZ Alkmaar - Partizan Belehrad 2:2 (0:2)
Góly: 88. a 90.+2 Druijf - 16. Asano, 27. Soumah, ČK: 84. Boadu (AZ)

Viac o téme: Besiktas Istanbul ŠK Slovan Bratislava
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: TASR - Pavel Neubauer; VIDEO: Matchat
  • Zdroj: SITA

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy