Veľká bomba hneď na úvod žrebu! V Európskej lige uvidíme bitku titanov

Zoltán Gera žrebuje dvojice play-off Európskej ligyZoltán Gera žrebuje dvojice play-off Európskej ligy Zdroj: SITA/AP/Laurent Gillieron/Keystone

NYON - Futbalisti FC Barcelona sa v baráži o účasť v osemfinále Európskej ligy stretnú s Manchestrom United, v ktorého kádri figuruje slovensky brankár Martin Dúbravka. Rozhodol o tom pondelkový žreb vo švajčiarskom Nyone.

Juventus Turín bude o miesto v šestnástke najlepších bojovať proti francúzskemu FC Nantes. Zaujímavú konfrontáciu ponúknu súboje Ajaxu Amsterdam s Unionom Berlín, Bayeru Leverkusen s AS Monaco i FC Sevilla proti PSV Eindhoven.

Úradujúci víťaz Európskej konferenčnej ligy AS Rím sa stretne s rakúskym Red Bull Salzburg. Ďalšie dvojice tvoria Sporting Lisabon - FC Midtjylland a Šachtar Doneck - Stade Rennes.

Barcelona a Manchester United sa stretli v európskych súťažiach celkovo 13-krát, premiérovo však pôjde o ich súboje v EL. Naposledy súperili vo štvrťfinále Ligy majstrov 2018/19, Katalánci vtedy zvíťazili v oboch zápasoch - na Old Trafford 1:0 a doma 3:0.

"Manchester je náš tradičný rival. Pod trénerom Ten Hagom vyrástli a majú v tíme skvelé individuality," reagoval na žreb Xavi, tréner FC Barcelona.

Juventus a FC Nantes hrali proti sebe v semifinále Ligy majstrov v sezóne 1995/96. Taliansky klub vyhral prvý zápas na domácom ihrisku 2:0 a v odvete prehral 2:3. Juventus vtedy pod vedením Marcella Lippiho zdolal vo finále Ajax Amsterdam na penalty.

Zoltán Gera žrebuje dvojice Galéria fotiek (9) Zdroj: SITA/AP/Laurent Gillieron/Keystone

Zaujímavosťou súboja Sevilly s Eindhovenom je, že andalúzsky klub vyhral svoju prvú európsku trofej (Pohár UEFA) v roku 2006 na štadióne PSV nad Middlesbroughom 4:0.  

Osem tímov z druhých miest základných skupín Európskej ligy bolo nasadených, k nim priradil žreb osem klubov z tretích priečok základných skupín Ligy majstrov. Nemohli na seba naraziť kluby z jednej krajiny.

Prvé zápasy baráže sú na programe 16. februára budúceho roka, odvety o týždeň neskôr. Finále Európskej ligy sa uskutoční 31. mája 2023 v Budapešti.

Dvojice baráže o účasť v osemfinále Európskej ligy 2022/2023:
FC Barcelona - Manchester United
Juventus Turín - FC Nantes
Sporting Lisabon - FC Midtjylland
Šachtar Doneck - Stade Rennes
Ajax Amsterdam - Union Berlín
Bayer Leverkusen - AS Monaco
FC Sevilla - PSV Eindhoven
Red Bull Salzburg - AS Rím

Kalendár Európskej ligy 2022/2023:
16. februára: prvé zápasy baráže
23. februára: odvety baráže
24. februára: žreb osemfinále
9. marca: prvé zápasy osemfinále
16. marca: odvety osemfinále
17. marca: žreb štvrťfinále a semifinále
13. apríla: prvé zápasy štvrťfinále
20. apríla: odvety štvrťfinále
11. mája: prvé zápasy semifinále
18. mája: odvety semifinále
31. mája: finále (Budapešť/Maď.)

Viac o téme: Manchester United FC Barcelona Európska liga Juventus Turín Žreb
  • Autor: © Zoznam/
  • Twitter/UEFA Europa League
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy