Hokejový Slovan už mapuje posily pre ďalšiu sezónu: Stantiena mrzí predčasný koniec

Tréner HC Slovan Bratislava Roman Stantien na lavičke belasýchTréner HC Slovan Bratislava Roman Stantien na lavičke belasých Zdroj: TASR - Pavol Zachar

BRATISLAVA - Stabilné výkony počas celej sezóny 2019/2020, výborné výkony kľúčových hráčov a dobrá úroveň hokejovej Tipsport Ligy. To sú hlavné atribúty, ktoré potešili Romana Stantiena, trénera Slovana Bratislava. Hoci ho predčasné ukončenie sezóny pre pandémiu koronavírusu mrzí, uvedomuje si, že zdravie všetkých je prvoradé. Stantien má v Slovane zmluvu aj na ďalšiu sezónu, v nej by chcel poskladať čo najsilnejší tím. Aj preto už má predstavu o hráčoch, ktorí by mohli mužstvo posilniť.

Ukončenie hokejovej sezóny prišlo veľmi rýchlo, zástupcovia klubov sa na tom dohodli 11. marca vo Zvolene. Realizačný tím Slovana preto zorganizoval rýchlu rozlúčku v kabíne. "V piatok dopoludnia sme spolu s generálnym manažérom p. Bakošom poďakovali všetkým za odvedenú prácu v rámci celej sezóny a rozišli sme sa domov. Slovan chce vždy vyhrávať a hrať o najvyššie priečky, s tým by sme vstupovali aj do play off a hneď v prvom roku po návrate do súťaže by sme mysleli na úspech. Škoda, že sme si to o titul nerozdali v atraktívnej vyraďovačke, no zdravie je samozrejme prvoradé," uviedol Stantien pre klubový web.

Päťdesiatpäťročný kouč prevzal mužstvo v júni, jeho meno bolo vôbec prvé, ktoré klub zverejnil pred začiatkom prípravy na sezónu v TL. V tom čase nemal Slovan na súpiske ani jedného hráča. Stantien však s odstupom času hodnotí skladbu mužstva ako veľmi dobrú: "Slovan je pojem, mám k nemu vzťah z hráčskych, ale aj trénerských čias. Preto som vôbec neváhal. Slovan nebol v jednoduchej situácii, komunikoval som s vedením, ktoré tvrdo a poctivo pracovalo na tom, aby bolo všetko vyriešené. Vtedy bol klub ešte bez generálneho manažéra. S asistentom Rudom Jendekom sme začali na papieri tvoriť kostru možného kádra a kontaktovať agentov i chalanov. V ďalších týždňoch sa do tímu pridal aj p. Bakoš a síce času už nebolo veľa, spoločne sme poskladali veľmi solídne mužstvo."

Roman Stantien a asistent Galéria fotiek (3) Zdroj: TASR - Oliver Ondráš

Slovan vstúpil do ligy triumfom 2:1 na ľade Košíc a ihneď ukázal, že bude pre ligu prínosom. "Nevyhli sme aj výkyvom, ale jednu dobu sme ťahali sériu pätnástich duelov v sérii, v ktorých sme získali minimálne bod a deväťkrát za sebou sme zvíťazili. Dôležité boli výhry vonku, či v Trenčíne, ale aj na prelome mesiacov október a november, keď sme len na tri päťky zvládli náročné zápasy v Banskej Bystrici (3:1) a vo Zvolene (2:1) a išli sme na čelo tabuľky. Niektoré výsledky, najmä v období Vianoc, keď sme stratili body v Poprade, Košiciach či doma s Nitrou, ovplyvnila maródka a nie dostatočná šírka kádra. Napriek tomu sme si dokázali udržať výkonnosť a nikdy sme neopustili top trojku ligy. Pozitívom bola aj dobrá domáca januárová séria, ktorá vyvrcholila skvelým výkonom proti Košiciam (6:1). Mužstvo šliapalo, čo bola zásluha skúsených a starších hráčov, ktorých dobre dopĺňali tí mladší," skonštatoval Stantien.

Generálny manažér klubu Juraj Bakoš v lete po zložení kádra uviedol, že na posily do tímu už nezostali peniaze, ale pred koncom prestupového obdobia sa káder doplnil. Prišli zámorskí hráči Martin St. Pierre, Brett Carson a Joe Basaraba, ako aj Slovinec Žiga Pance. "Potvrdili sa získané referencie na Martina St. Pierrea, ktorý svojou kreativitou a konštruktívnou hrou oživil presilovky i hru ofenzívy. Tiež aj zakončenia a výborná strela Joea Basarabu, ktorý má v štatistikách viac ako bod na zápas. V obrane pomohol Brett Carson. Skúsený obranca, použiteľný vo všetkých herných činnostiach. Záver nadstavby zastihol vo forme Žigu Panceho," zhodnotil posily kouč "belasých".

Slovan však počas celého obdobia ťahala najmä dvojica Jindřich Abdul a Tomáš Zigo. Český krídelník nazbieral najviac bodov zo všetkých hráčov TL (62), Zigo bol do ukončenia sezóny na druhom mieste v tabuľke strelcov s 27 gólmi: "Abdul bol dominantný, dokázal nám rozhodovať zápasy, čo sa často ukazovalo ako kľúčové. Mal fantastickú sezónu, viedol som ho vlani v Poprade a videl som v ňom potenciál. Tomáš Zigo vždy dokázal vhodne pracovať pre tím, tento rok k tomu pridal aj kanadské body, dobrú robotu pri nich odvádzal Rado Puliš a predtým Rado Bondra. Nesmieme však zabúdať ani na ďalších, ktorí boli tiež veľmi platní. Milan Kytnár svojou defenzívnou hrou ale aj dôležitými gólmi, keď ich mužstvo potrebovalo, rovnako obetavý Tomáš Matoušek. Marek Viedenský sa po zranení dostával do dobrej výkonnosti."

Hráči Slovana Radovan Puliš, Galéria fotiek (3) Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Stantien má v Slovane zmluvu aj na ďalšiu sezónu a v porovnaní s predchádzajúcou má výhodu v tom, že môže mužstvo skladať oveľa skôr. Aj preto si už vytypoval niektoré možné posily: "Páčilo sa mi viac hráčov v súperových mužstvách. Od úvodu sezóny sa dobre ukazoval Peter Šišovský, jeho prestup sa nám však nepodarilo zrealizovať, dnes má dlhodobý kontrakt v tíme Vítkovíc. Niektorých ďalších by som si však vedel predstaviť v budúcnosti aj v Slovane. Mená však dnes prezrádzať nechcem. Mám predstavu, koho by som chcel v tíme aj naďalej. Zároveň chcem mužstvo vhodne doplniť o nových hokejistov. Určite sa k tomu s vedením klubu stretneme a urobíme všetko pre to, aby bol Slovan v novej sezóne čo najsilnejší."

Viac o téme: HC Slovan Bratislava Roman Stantien
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: TASR - Pavol Zachar
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy