Hokejové talenty na Slovensku potrebujú hrať: SZĽH prišiel s pilotným projektom

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

BRATISLAVA – Mládežnícky hokej na Slovensku prežíva mimoriadne náročnú sezónu 2020/2021. Keďže pandémia koronavírusu výrazne paralyzovala jeho organizovanú súťažnú štruktúru, Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) v druhej polovici minulého týždňa spustil pilotnú časť projektu, ktorého cieľom je v súlade s aktuálnou vyhláškou ÚVZ SR dožičiť hokejovej mládeži opätovný kontakt so športovou konfrontáciou. Stálym dejiskom krátkodobých hokejových kempov, organizovaných formou takzvaných bublín, sa stalo Námestovo.

Súčasťou pilotného projektu boli mládežnícke družstvá MMHK Nitra, HKM Zvolen a HKM Michalovce, ktorých hráči z juniorskej či dorasteneckej kategórie sú súčasťou tréningového procesu v rámci platnej výnimky pre extraligových účastníkov. Vstup do bubliny v Námestove im umožnil negatívny výsledok RT-PCR testu nie starší ako 24 hodín. Následne absolvovali miniturnaj systémom každý s každým v upravenom zápasovom formáte 3x15 minút. V prípade nerozhodného výsledku nasledovali samostatné nájazdy, po konci každého stretnutia aj doplnkové nájazdy. Na výstup z bubliny museli mať všetci účastníci negatívny výsledok antigénového testu, nie staršieho ako dvanásť hodín.

"Veľmi citlivo vnímame a zároveň sa s kolegami na športovom oddelení pravidelne zaoberáme súčasnou situáciou. Všetci dobre vieme, že naša mládež momentálne nemôže organizovane súťažiť. Chceme však, aby športovala, aby emócie, ktoré šport prináša, opäť rezonovali a hráči ich mohli precítiť. Samozrejme, riadime sa aktuálnym znením vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, ktorá určuje, čo všetko musí byť splnené v súvislosti s organizáciou bubliny. Všetky podmienky a opatrenia dodržiavame,“ povedal pre zväzový web Rastislav Konečný zo športového oddelenia SZĽH.

V rámci základných opatrení v bubline je povinné prekrytie horných dýchacích ciest, povinná dezinfekcia rúk a dodržiavanie odstupov. Organizátori navyše pripravili denný harmonogram jednotlivým účastníkom tak, aby sa mimo zápasových konfrontácií nestretali spoločne v zdieľaných priestoroch, ktoré sú pravidelne dezinfikované. "Uvedomujeme si, že súčasná pandemická situácia na Slovensku je veľmi komplikovaná. K príprave podujatia preto pristupujeme maximálne obozretne. Naším zámerom je organizovať takéto bubliny podľa možností na pravidelnej báze a pre viaceré kategórie v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch. Samozrejme, pozorne budeme sledovať vývoj situácie a aktualizáciu platných vyhlášok ÚVZ SR,“ dodal Konečný.

Po pilotnom projekte s mládežníkmi Nitry, Zvolena a Michaloviec sú v pláne ďalšie. Záujem zo strany klubov je veľký. "V prvom kole sme oslovili predovšetkým kluby, ktoré disponujú hráčmi v tréningovom procese v rámci platnej výnimky pre Tipos extraligu a SHL. Prihlásenie sa do kempu je však na dobrovoľnej báze. Sme veľmi radi, že záujem je. V podstate každý deň komunikujeme s klubmi ohľadom účasti na ďalších termínoch, kde okrem iného kladieme dôraz na protiepidemiologické opatrenia. Nanešťastie, zatiaľ sme limitovaní kapacitou organizácie takýchto podujatí, všetci však veríme, že situácia sa časom zlepší. SZĽH bude robiť maximum, aby v rámci bublín umožnilo čo najvyššiemu počtu hráčov dostať sa na ľad, do tréningového procesu, ku konfrontáciám medzi jednotlivými družstvami,“ vysvetlil Konečný.

Viac o téme: Rastislav Konečný SZĽH
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: TASR - Pavel Neubauer
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy