VIDEO Chárov Boston, Černákova Tampa Bay a Colorado postúpili: Montreal svoj boj nevzdáva

Zdeno Chára si potriasa rukami s hráčmi eliminovanej Caroliny HurricanesZdeno Chára si potriasa rukami s hráčmi eliminovanej Caroliny Hurricanes Zdroj: SITA/Nathan Denette/The Canadian Press via AP

TORONTO - Slovenskí hokejisti majú za sebou úspešnú noc v play-off NHL. Z postupu do semifinále Východnej konferencie sa tešia brankár Jaroslav Halák a kapitán Zdeno Chára z Bostonu Bruins, ako aj obranca Tampy Bay Lightning Erik Černák, ktorý si otvoril bodový účet v tohtoročnej vyraďovačke. V hre o Stanleyho pohára sa udržal Montreal Canadiens s útočníkom Tomášom Tatarom.

Boston aj Tampa Bay vyhrali v sérii 4:1 na zápasy. Bruins v piatom stretnutí 1. kola play-off v Toronte zdolali Carolinu 2:1. Lightning aj vďaka asistencii Černáka zvíťazili nad Columbusom 5:4 po predĺžení. Montreal zdolal Philadelphiu 5:3 a znížil stav série na 2:3. V západnej konferencii v Edmontone triumfovalo Colorado nad Arizonou 7:1 a postúpilo po výsledku série 4:1. Na pokraji vypadnutia sú obhajcovia Stanleyho pohára zo St. Louis, Vancouveru podľahli 3:4 a v sérii prehrávajú 2:3.

Tampa prehrávala ešte v 50. minúte 2:4, no podarilo sa jej vyrovnať a v šiestej minúte predĺženia rozhodol o jej triumfe Brayden Point. Slovenský obranca odohral 22:09 min a okrem asistencie si pripísal aj dva hity a tri zblokované strely. Bol to jeho prvý bod v tohtoročnej play-off. "Blesky" vrátili Columbusu nečakané vyradenie v prvom kole minuloročnej play-off, keď ich Blue Jackets zmietli v štyroch dueloch. "Mali sme 422 dní na to, aby sme nad tým rozmýšľali," povedal pre nhl.com tréner Tampy Jon Cooper. "Je zaujímavé, ako pracujú hokejoví bohovia. Som rád, že po sklamaní v minulom roku a všetkom tom, čo sa deje v tejto sezóne, sme napokon tu a ostávame v hre. Z postupu máme radosť," dodal Cooper. Point strelil v sérii štyri góly, rozhodol aj úvodný duel, ktorý sa skončil až v piatom predĺžení a stal sa štvrtým najdlhším zápasom histórie NHL. Tri asistencie zaznamenal Nikita Kučerov a so 70 bodmi sa stal historicky najproduktívnejším hráčom Lightning v play-off, keď prekonal rekord Martina St. Louisa.

Gólová radosť hráčov Tampy Galéria fotiek (14) Zdroj: TASR/AP/Cole Burston/The Canadian Press

Carolina v zápase o udržanie sa v sérii viedla po presnom zásahu Haydna Fleuryho, ale Bruins v druhej tretine skóre otočili. Na 1:1 vyrovnal vo forme hrajúci David Krejčí a víťazný gól strelil štyri sekundy pred druhou sirénou Patrice Bergeron, ktorý prekonal Petra Mrázka z mínusového uhla. Veľkou mierou sa o triumf a postup finalistov z minulého ročníka NHL postaral slovenský brankár Jaroslav Halák, ktorý chytil 23 z 24 striel a mal 95,8-percentnú úspešnosť zákrokov. Halák po nečakanom odchode jednotky Tuukku Raska z torontskej "bubliny" vychytal tretie víťazstvo v treťom štarte. "Rozhodli špeciálne tímy a viackrát nás skvelými zákrokmi podržal Jaro," povedal Bergeron pre klubový web Bruins. Z postupu sa teší aj Chára, ktorý odohral vyše 20 minút a zblokoval jednu strelu. Po zápase vzdal hold mladému tímu Hurricanes. "Carolina je skvelý hokejový klub. Majú mladých, nebezpečných hráčov, výborného trénera a je ťažké ich zdolať," povedal Chára. Boston zmietol Carolinu v predchádzajúcej play-off vo finále Východnej konferencie v štyroch zápasoch. Do zostavy Bostonu sa po trojzápasovej pauze vrátil David Pastrňák a zaznamenal dve asistencie. "Teším sa, že som bol konečne s chlapcami na ľade. Každým striedaním som sa cítil lepšie a lepšie," povedal hviezdny český útočník. Caroline citeľne chýbal mladý ruský útočník Andrej Svečnikov, ktorý sa zranil v závere tretieho zápasu po nešťastnom súboji s Chárom. "Hrali sme dobre, na chlapcov som hrdý. Dali do toho všetko a rozhodli detaily," povedal tréner "Canes" Rod Brind'Amour. O vyrovnanosti série svedčí fakt, že štyri z piatich duelov sa skončili jednogólovým rozdielom. Boston súpera v ďalšom kole ešte nepozná.

Montreal sa udržal v hre aj bez bodového prispenia Tatara, jedným z hrdinov Canadiens bol dvojgólový Joel Armia. Slovenský útočník absolvoval na ľade 17:23 min, na konte mal tri strely na bránku, štyri hity a jednu zblokovanú strelu. Rozdielový gól strelil deväť minút pred koncom Nick Suzuki, víťazstvo Montrealu poistil do prázdnej bránky Phillip Danault. Montreal sa po dvoch zápasoch bez streleného gólu konečne v útoku chytil a živí nádej na zvrat v sérii. Brankár Carter Hart držal čisté konto 122 minút a 53 sekúnd, sériu mu prerušil Armia. "Náš tím ukázal charakter. Od začiatku sme boli v zápase, hrali sme vo veľkom nasadení," povedal asistent trénera Canadiens Kirk Muller, ktorý vedie tím v čase neprítomnosti Claudea Juliena. Pri všetkých góloch Flyers bol Jakub Voráček, autor dvoch gólov a asistencie. Montreal dostal do vedenia 3:2 v presilovke Brendan Gallagher, keď vo vzduchu parádne trafil Suzukiho pas. Celkovo to bol jeho 22. presný zásah v tejto sezóne, čím sa dotiahol na Tatara a delia sa o pozíciu najlepšieho strelca tímu. Gallagher ukončil strelecké suchoty, presadil sa prvýkrát v play-off. "Bojoval sám so sebou, je skvelé, že konečne zhodil to bremeno," povedal Suzuki. Šiesty zápas série je na programe v noci na sobotu SELČ.

Tomáš Tatar so spoluhráčmi Galéria fotiek (14) Zdroj: SITA/Nathan Denette/The Canadian Press via AP

Hokejisti Colorada potvrdili skvelú formu, keď dvakrát za sebou zdolali Arizonu 7:1 a prebojovali sa do semifinále Západnej konferencie. Dvoma gólmi a dvoma asistenciami sa o to postarala najväčšia hviezda Avalanche Nathan MacKinnon, dva góly strelil aj Nazem Kadri. "Ešte sme nič nevyhrali, je to len postup do ďalšieho kola. Sme hladní, cítime sa na ľade perfektne a tešíme sa na pokračovanie play-off," povedal MacKinnon, ktorý v sérii nazbieral 10 bodov (3+7). Dvanásťgólový rozdiel (14:2) v posledných dvoch zápasoch série play-off je druhý najlepší výkon v histórii NHL. Montreal prestrieľal v roku 1944 Toronto Maple Leafs 15:1 (4:1, 11:0). "Mali sme skvelé vstupy do zápasov, darí sa nám v presilovkách. Je veľa vecí, ktoré sa mi na našom tíme páčia," povedal tréner "lavín" Jared Bednar. Coyotes ťahali v celej sérii za kratší koniec. "Jednoducho nás prevýšili. Nechávali sme sa vylučovať, čo nemôžeme robiť proti tímu ako Colorado. V celej sérii sme nenašli odpoveď na MacKinnona," povedal tréner Arizony Rick Tocchet. MacKinnon bodoval vo všetkých ôsmich zápasoch play-off, takú dlhú sériu v drese "Avs" mali pred ním v roku 2001 Peter Forsberg a Milan Hejduk.

Blues viedli v piatom zápase série nad Vancouverom 3:1, ale Canucks otočili na 4:3 a ujali sa vedenia 3:2 na zápasy. Dvoma gólmi vrátane víťazného zásahu sa zaskvel útočník štvrtej formácie Tyler Motte a otvoril si strelecký účet v play-off. Veľkou oporou Vancouveru bol brankár Jacob Markström, ktorý zlikvidoval 36 striel St. Louis. "Mal niekoľko fantastických zákrokov, ktorými nás podržal," pochválil Švéda útočník Jake Virtanen, autor vyrovnávajúceho gólu na 3:3. Séria v Edmontone pokračuje šiestym zápasom v noci na sobotu.

1. kolo play-off NHL - štvrťfinále Východnej konferencie - 5. zápas:

Tampa Bay - Columbus 5:4 pp (2:1, 0:2, 2:1 - 1:0)
Góly: 6. Johnson (ČERNÁK, Cirelli), 7. Coleman (Bogosian), 53. Shattenkirk (Point, Kučerov), 59. Cirelli (Point, Kučerov), 66. Point (Kučerov) – 12. Foligno (Wennberg, Atkinson), 30. Stenlund (Jones, Atkinson), 40. Wennberg (Gavrikov, Foligno), 50. Bjorkstrand (Dubois, Gavrikov). Brankári: Vasilevskij - Korpisalo, strely na bránku: 25:41.

Boston - Carolina 2:1
/konečný výsledok série 4:1/

Philadelphia - Montreal 3:5
/stav série 3:2/

štvrťfinále Západnej konferencie - 5. zápasy:

Colorado - Arizona 7:1
/konečný výsledok série 4:1/

St. Louis - Vancouver 3:4
/stav série 2:3/

Viac o téme: Zdeno Chára Philadelphia Flyers Tomáš Tatar Boston Bruins Montreal Canadiens Tampa Bay Lightning Columbus Blue Jackets Carolina Hurricanes Erik Černák Arizona Coyotes Brayden Point
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP/Nathan Denette, VIDEO: NHL.com
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy