Oficiálny preddraftový rebríček: Slafkovský medzi najlepšími! Šéf skautingu nešetril chválou

Juraj Slafkovský a Šimon Nemec počas tréningu slovenskej hokejovej reprezentácieJuraj Slafkovský a Šimon Nemec počas tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie Zdroj: TASR/SZĽH - Andrej Galica

BRATISLAVA - Vstupný draft NHL sa uskutoční až v lete a dovtedy sa môže veľa zmeniť, no už dnes je každému jasné, že slovenský hokej čaká jeden z najlepších draftov v histórii.

V doterajších preddraftových rebríčkoch sa objavilo viacero slovenských mien a výnimkou nie je ani oficiálny rebríček v podaní NHL Central Scouting, ktorá medzi najväčšie nádeje pred tohtoročným výberom zaradila hneď šestnásť chlapcov spod Tatier. 

Zdá sa, že nášmu ubolenému hokeju po dlhých rokoch tápania konečne svitá na lepšiu budúcnosť. Už deväť rokov čakáme na hokejistu zvoleného v prvom kole, tým posledným vyvoleným bol v roku 2013 Marko Daňo, ktorého si vybral Columbus Blue Jackets. 

Je takmer isté, že v tomto roku sa v prvom kole dočkáme minimálne dvoch slovenských hokejistov, dokonca v najlepšej desiatke, čo sa ešte nikdy nestalo. Nie je vylúčené, že zaznejú hneď tri mená, čo by sa stalo takisto po prvýkrát v histórii. 

Slafkovský útočí na najvyššie priečky

Rebríček NHL Central Scouting je rozdelený na hráčov zo Severnej Ameriky a z Európy.

Druhým mužom európskeho rebríčka je Juraj Slafkovský, ktorého zámorskí experti považujú za najväčšiu slovenskú nádej v blížiacom sa drafte. Pred útočníkom TPS Turku sa umiestnil iba jeho súper z fínskej ligy Joakim Kemell, jeden z najzaujímavejších hráčov celej súťaže s priemerom takmer bod na zápas. 

Na snímke Juraj Slafkovský Galéria fotiek (3) Juraj Slafkovský Zdroj: TASR/SZĽH/Andrej Galica

"Slafkovský by mal byť v reprezentačnom tíme Slovenska na februárových olympijských hrách v Pekingu 2022. Veľmi dobre v rámci pravidiel využíva svoju postavu, dosah a silu. Je aktívny a efektívny na oboch stranách klziska, má dobrý prehľad a všetky nástroje potrebné na to, aby mal skvelú kariéru," pochválil mladého Košičana riaditeľ európskeho skautingu NHL Goran Stubb.

Výhodou talentovaného hokejistu je fakt, že v nízkom veku už má za sebou seniorský šampionát v Lotyšsku či olympijskú kvalifikáciu v Bratislave. Nechýbal ani v zostave trénera Ivana Feneša na nedávnych MS hráčov do 20 rokov, kde patril k najlepším hráčom s dvojkrížom na hrudi. 

Nemec klesol, šancu na 1. kolo má aj Mešár

Ďalším veľkým talentom slovenského hokeja a obrovskou nádejou pre letný draft je nitriansky obranca Šimon Nemec. Rodák z Liptovského Mikuláša je trinástym najproduktívnejším bekom Tipos extraligy, v 25 stretnutiach si pripísal šestnásť asistencií.

O sedemnásťročnom košikárovi sa hovorí, že by mohol byť najvyššie postaveným obrancom celého draftu. V spomínanom rebríčku hráčov z Európy mu však NHL Central Scouting priradil "až" šieste miesto medzi korčuliarmi, teda o dva fleky nižšie ako český mladík David Jiříček.

Na snímke hráč Slovenska Galéria fotiek (3) Šimon Nemec Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

V súvislosti s možným útokom na prvé kolo draftu sa spomína aj popradský expres a jeden z najdynamickejších útočníkov našej extraligy Filip Mešár. V zozname Európanov mu patrí 15. pozícia. 

Dnes už osemnásťročný muž zažil na Nemeckom pohári v súboji so Švajčiarskom svoju premiéru v seniorskom národnom drese a skvelé výkony podáva aj v drese "kamzíkov". V dvadsiatich stretnutiach trafil do čierneho päťkrát a pridal štyri asistencie. 

V rankingu NHL Central Scouting figurujú aj ďalší slovenskí hokejisti. V zámorskom rebríčku nájdeme Serváca Petrovského (52.), Jozefa Viliama Kmeca (92.) a Mariána Moška (164.). Jediným slovenským zástupcom spomedzi gólmanov je Šimon Latkóczy (32.), ktorý bol veľkou oporou počas nedávneho šampionátu v Red Deere. 

Vo výbere európskych korčuliarov natrafíme na nitrianskeho útočníka Adama Sýkoru (36.), "slovanistu" Alexa Šoteka (41.), ďalej Pavla Štetku (101.), Jakuba Križana (108.), Sebastiana Nahalku (110.), Lucu Krakovského (117.), Jakuba Kopeckého (118.) a Mateja Tomasa (131.)

O jednotke niet pochýb

Predpokladá sa, že jednoznačnou draftovou jednotkou sa stane osemnásťročný Kanaďan Shane Wright. Útočník Kingstonu hráva na pozícii centra a v aktuálnej sezóne Ontario Hockey League zaznamenal 30 bodov (11 gólov a 19 asistencií) v dvadsiatich dvoch zápasoch.

Predstavil sa aj na nedávnych MS juniorov, ktoré sa však nedohrali pre množiace sa pozitívne prípady koronavírusu. 

"Neexistoval konsenzus o jednotke pre Severnú Ameriku v polovici sezóny, ale v tomto bode si Shane Wright udržiava prvé miesto," citovala riaditeľa Centrálneho skautingu NHL Dana Marra oficálna stránka zámorskej profiligy. "Keď vezmeme do úvahy všetko, Shane zostáva žiaducim balíkom talentov NHL a dokázal, že je schopný uniesť záťaž a byť rozdielovým elementom, keď je to potrebné," dodal. 

"Shane je skvelý talent a chlapec, ktorého skautská komunita sleduje už nejaký čas, takže každý pozná atribúty, ktoré môže tímu priniesťUkazuje sa každú noc, je vodcom a hrá každú situáciu. Robí, čo je potrebné na celom ľade a každý tréner sa môže na takého hráča spoľahnúť, pretože je prínosom nielen v ofenzíve, ale je aj všestranným vodcom tímu," pridal sa Joey Tenute z NHL Central Scouting.

Blížiaci sa vstupný draft NHL sa uskutoční 7. až 8. júla v ikonickej montrealskej hale Bell Centre. Mekka hokeja bude hostiť prestížnu udalosť 27-krát v histórii, prvýkrát od roku 2009. 

Uplynulé dva drafty sa pre pandémiu Covid-19 konali iba virtuálne. Minuloročnou draftovou jednotkou sa stal robusný kanadský obranca Owen Power, ktorého si z najvyššej priečky vybralo Buffalo.

Viac o téme: NHL Rebríček Draft Šimon Nemec Juraj Slafkovský Filip Mešár
  • Autor: © Zoznam/ Patrik Seman
  • Twitter/Canadian Hockey League
  • Zdroj: Športky
Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy