Štartuje druhé kolo play-off NHL: V hre o Stanleyho pohár ostali dvaja Slováci

Hokejisti Tampy Bay Anthony Cirelli a Erik ČernákHokejisti Tampy Bay Anthony Cirelli a Erik Černák Zdroj: SITA/AP Photo/Chris O'Meara

NEW YORK - V noci na utorok SELČ odštartuje v hokejovej NHL druhé kolo play off, teda semifinále Východnej a Západnej konferencie. V hre o Stanleyho pohár ostalo osem tímov a v nich dvaja slovenskí korčuliari Erik Černák a Adam Ružička.

Kým Černák je veľká defenzívna opora dvojnásobného obhajcu trofeje Tampa Bay Lightning, útočník Ružička zatiaľ vo vyraďovačke čaká na šancu v drese Calgary Flames a nenastúpil ani v jednom zápase. Po prvom kole sa s play off rozlúčili obranca Washingtonu Capitals Martin Fehérváry, ktorý posilnil Slovákov na majstrovstvách sveta v Helsinkách, a skončila aj dvojica z Dallasu Stars Marián Studenič a Andrej Sekera.

Tampa sa v druhom kole stretne vo floridskom derby s najlepším tímom základnej časti, držiteľom Prezidentskej trofeje Florida Panthers. "Blesky" vyradili v náročnej sedemzápasovej sérii Toronto Maple Leafs, ale v poslednom dueli prišli o elitného útočníka Braydena Pointa, ktorý sa zranil na konci prvej tretiny. Jeho štart v prvom zápase v noci na utorok je málo pravdepodobný.

Point v pondelok netrénoval a skepticky sa o jeho štarte vyjadril aj tréner Jon Cooper. "Je veľmi pravdepodobné, že nestihne úvodný zápas. Potom pôjdeme deň po dni. Veríme, že sa vráti," povedal Cooper pre nhl.com.

Erik Černák so spoluhráčmi Galéria fotiek (3) Zdroj: Profimedia

Point zaznamenal v sérii s Torontom štyri body (2+2) vrátane víťazného zásahu v predĺžení šiesteho zápasu, keď "Bolts" čelili hrozbe vypadnutia. Tampa otočila sériu z 2:3 na 4:3 a môže sa stať prvým tímom od roku 1983, ktorý získal Stanley Cup trikrát za sebou. Predtým sa to podarilo hráčom New Yorku Islanders.

V pondelok pre zranenie netrénoval ani Corey Perry, ale podľa Coopera by mal v prvom zápase hrať. Florida vyradila v šiestich zápasoch Washington a do druhého kola postúpila prvýkrát od roku 1996. Obaja floridskí rivali sa v play off streli aj minulý rok, Tampa zdolala "panterov" v prvom kole 4:2 na zápasy a neskôr získala Stanley Cup druhýkrát za sebou a tretíkrát v klubovej histórii.

Prvé kolo bolo vyrovnané

V prvom kole sa z ôsmich sérii play off skončilo až päť v rozhodujúcom siedmom zápase. Vo formáte na štyri víťazstvá sa hrá v NHL od roku 1939, najviac siedmych zápasov v jednej sezóne bolo sedem v rokoch 1994, 2011 a 2014. Sedem zápasov potrebovali na postup aj hokejisti Caroliny Hurricanes, ktorí vyradili Boston Bruins a ich ďalším súperom budú New York Rangers.

Štart brankára Frederika Andersena, ktorý pre zranenie v dolnej časti tela nechytal od 16. apríla, je stále nepravdepodobný, ale tréner "hurikánov" Rod Brind’Amour verí, že sa ešte v play off vráti.

"Dúfam, že keď postúpime ďalej, tak bude šanca, že sa vráti," povedal tréner Caroliny. Postup do druhého kola vychytal Hurricanes výbornými výkonmi Antti Raanta, ktorý mal v šiestich zápasoch priemer 2,37 inkasovaného gólu na zápas a 92,7 percentnú úspešnosť. Tretí duel vynechal pre zranenie v dolnej časti tela.

Brett Pesce (22) a Galéria fotiek (3) Zdroj: SITA/Ap/Steven Senne

Rangers vyradili Pittsburgh Penguins, keď v predĺžení siedmeho zápasu rozhodol v presilovke Artemij Panarin. Prvé dva zápasy semifinále Východnej konferencie s Carolinou nestihne pre zranenie v dolnej časti tela útočník "jazdcov" Barclay Goodrow, ktorý sa zranil pri blokovaní strely v prvom zápase s Penguins.

"Ešte nekorčuľoval, ale rátame, že sa vráti v priebehu série," povedal tréner Gerard Gallant. Goodrow je jediný hráč Rangers, ktorý získal Stanley Cup. Podarilo sa mu to pred rokom v drese Tampy Bay.

Bitka o Albertu

V semifinále západu sa stretnú najvyššie nasadený tím konferencie Colorado Avalanche so St. Louis Blues a prvýkrát od roku 1991 sa v "bitke o Albertu" predstavia Calgary Flames s Edmontonom Oilers. V kanadských médiách sa špekuluje, či nastúpi hviezdny nemecký útočník "olejárov" Leon Draisaitl, ktorý mal v sérii s Los Angeles problémy s členkom a so sebazaprením hral aj v siedmom zápase proti Kings.

"V siedmom stretnutí hral cez bolesť s vyvrtnutým členkom. Dokáže sa prehrýzť celou bitkou o Albertu? Alebo má väčší zmysel vyliečiť sa a vrátiť sa po úvodných zápasoch?" napísal na twitteri uznávaný insider NHL Frank Seravalli. Draisaitl strelil v sérii s "kráľmi" päť gólov a pridal štyri asistencie. Líder produktivity po prvom kole je kapitán Edmontonu Connor McDavid, ktorý nazbieral 14 bodov (4+10).

Viac o téme: NHL Tampa Bay Lightning Calgary Flames Erik Černák Adam Ružička
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: TASR
Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy