VIDEO Nezlomná Tampa krok od postupu: Víťazný gól padol v posledných sekundách zápasu!

Hokejisti Tampy Bay sa tešia z góluHokejisti Tampy Bay sa tešia z gólu Zdroj: SITA/AP/Frank Franklin II

NEW YORK - Hokejistom Tampy Bay chýba krok k postupu do finále NHL. V piatom stretnutí finálovej série Východnej konferencie zvíťazili na ľade New Yorku Rangers 3:1.

Víťazný gól na 2:1 dal 110 sekúnd pred koncom tretej tretiny český útočník Ondřej Palát. Slovenský obranca Erik Černák v drese víťazov odohral 22:11 min a zaznamenal jeden plusový bod, jednu strelu na bránu, dve trestné minúty a 4 hity.

Dvojnásobní obhajcovia Stanley Cupu prehrávali v sérii 0:2, ale tromi víťazstvami za sebou strhli vedenie na svoju stranu a postup do tretieho finále za sebou môžu spečatiť v noci na nedeľu na domácom ľade. Hrdinom “bleskov” sa stal opäť český útočník Palát, ktorý minútu a 50 sekúnd pred treťou sirénou tečoval strelu Michaila Sergačova a zlomil nerozhodný stav. “Mali sme dobré striedanie. Do konca boli dve minúty, išiel som pred bránku a puk sa od môjho kolena odrazil dnu. Bola to skvelá strela ‘Sergieho’,” povedal Palát pre nhl.com.

Keď to budeš skúšať, dočkáš sa odmeny

Sergačov strelil predtým vyrovnávajúci gól, svoj prvý v tohtoročnom play off a ukončil 40-zápasové čakanie na presný zásah v bojoch o Stanleyho pohár. Oporou Lightning bol opäť brankár Andrej Vasilevskij, ktorý chytil 24 striel. “Nebolo to nič zvláštne. Toto jednoducho stále trénujeme. Chalani idú pred bránku a obranca tam nastrelí puk. Ako povedal náš kapitán Steven Stamkos, keď to budeš skúšať, dočkáš sa odmeny. Dnes sme sa odmeny dočkali,” dodal Sergačov.

Rangers v polovici zápasu otvorili skóre, keď obranca Ryan Lindgren strelou od mantinelu zaskočil Vasilevského a prekonal ho ponad rameno na vyrážačkovej strane. “Chceli sme dať druhý gól a zvýšiť náskok, ale nevyšlo to. Síce sme prehrali a sme krok od vyradenia, ale už sme boli v tejto situácii. Musíme v Tampe vyhrať a vrátiť sa na rozhodnutie domov,” povedal Lindgren.  

Erik Černák v súboji Galéria fotiek (7) Zdroj: SITA/AP/Adam Hunger

“Jazdci” prehrali na domácom ľade v Madison Square Garden prvýkrát po ôsmich triumfoch, čo je klubový rekord. Nepomohlo im ani 24 zákrokov Igora Šesťorkina, ktorý inkasoval dvakrát, pretože posledný gól strelil Brandon Hagel do prázdnej bránky. “Bol to ťažký zápas, o tom niet pochýb. Zajtra sadneme do lietadla a budeme pripravení na boj v Tampe. Majú výborný tím, ale my sa nevzdávame. Chceme vybojovať siedmy zápas,” pokračoval tréner NYR Gerard Gallant. Rangers hrali 19. zápas za uplynulých 38 dní.

Švédsky obranca Lightning Victor Hedman pochválil za výkon Sergačova, ktorý bol kľúčovým mužom Tampy. “Je skvelé, že vedia zabrať aj iní chalani. Sergie hral výborne a som rád, že sa zapísal aj do streleckej listiny a potom mal prsty pri víťaznom góle. Ako povedal ‘Pally’, boli to dve skvelé strely,” povedal Hedman, ktorý odohral takmer 25 minút.

Je schopný pre úspech tímu spraviť všetko

Palát skóroval v treťom zápase za sebou a druhýkrát za tri zápasy rozhodol v záverečných minútach. V treťom zápase strelil víťazný gól na 3:2 len 42 sekúnd pred koncom. Český útočník sa stal prvým hráčom v histórii NHL, ktorý v play off rozhodol dva zápasy gólmi v riadnom čase menej ako dve minúty pred koncom. Bol to jeho 11. víťazný gól vo vyraďovacích bojoch. Spomedzi aktívnych hráčov dali viac len Joe Pavelski (14) Jevgenij Malkin (13).

“‘Pally’ je neskutočný bojovník. Je schopný pre úspech tímu spraviť všetko a je za to odmenený. Nech už je to karma, alebo hokejoví bohovia, keď robíte správne veci, tak sa úspech dostaví,” povedal kapitán Stamkos. Tampa dostala len štyri góly v troch posledných zápasoch, v prvých dvoch inkasovala deväť.

Rangers v tohtoročnom play off majú bilanciu 5:0 v zápasoch, v ktorých čelili vyradeniu. “V každej sérii sme prehrávali 2:3. Vieme, že teraz už pôjde o všetko, ale veríme si. Hrali sme dobrý hokej a keď to predvedieme aj v Tampe, tak verím, že uspejeme,” dodal útočník Rangers Andrew Copp.

Tímy, ktoré v sérii na štyri víťazstvá vyhrali piaty zápas napokon aj sérii v 78,5 percent prípadov vyhrali.

semifinále play off NHL

New York Rangers – Tampa Bay Lightning 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)
Góly: 31. Lindgren - 38. Sergačov, 59. Palát (Sergačov, Hedman), 60. Hagel (Kučerov). Brankári: Šesťorkin - Vasilevskij, strely na bránku: 25:27, 18.006 divákov.
/stav série: 2:3/

Viac o téme: Hokej NHL New York Rangers Tampa Bay Lightning
  • Autor: © Zoznam/
  • VIDEO: nhl.com
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy