VIDEO Ahoj, Alex, rád ťa spoznávam! Nezastavuj sa, skóruj ďalej

Hviezda Washingtonu Capitals Alexander OvečkinHviezda Washingtonu Capitals Alexander Ovečkin Zdroj: SITA/AP/Carlos Osorio

DETROIT - Ruský útočník Alexander Ovečkin sa opäť zapísal do histórie NHL. Kapitán Washingtonu strelil v nočnom zápase na ľade Detroitu Red Wings svoj 786. gól v drese Capitals a vyrovnal rekord legendárneho Gordieho Howea v počte zásahov za jeden tím.

Ovečkin skóroval práve v meste, kde sa Howe najviac preslávil. Člen Siene slávy strelil v drese Red Wings 786 gólov, ďalších 15 pridal za Hartford Whalers a s 801 presnými zásahmi je druhý najlepší strelec histórie profiligy za Wayneom Gretzkym (894).

Ruského kanoniera prišiel do arény Little Ceasars osobne pozdraviť Mark Howe, syn Gordieho a zaprial Ovečkinovi veľa šťastia. "Ahoj, Alex. Rád ťa spoznávam. V mene Gordieho a celej našej rodiny Howeovcov ti želáme veľa šťastia. Nezastavuj sa, skóruj ďalej," povedal Mark Howe a poklepal Ovečkina po ramene.

Krátke, ale emotívne stretnutie Ovečkina nakoplo a v zápase bol jediným strelcom Capitals, keď v druhej tretine prekonal z ľavého kruhu Villeho Hussa. Capitals napokon prehrali 1:3. Lepšie to ani nemohlo dopadnúť, Ovečkin vyrovnal rekord Gordieho Howea v aréne, kde je pod stropom zavesený jeho dres s číslom 9.

“Mr. Hockey” strieľal v rokoch 1946-1971 góly v drese Red Wings v hale Olympia, ktorá je od súčasného domovského stánku klubu vzdialená len pár kilometrov. "Je to veľká vec, vyrovnal som rekord legendy a veľmi si to vážim," povedal ruský strelec, ktorý celú kariéru v NHL hrá v drese Washingtonu.

Gordie Howe sa s Ovečkinom stretol osobne v roku 2009 počas Zápasu hviezd v Montreale a v Bell Centre stále visí fotografia z ich spoločného stretnutia. Howe zomrel vo veku 88 rokov 10. júna 2016. "Bola to obrovská česť a mám na to krásne spomienky," povedal o stretnutí s legendou Ovečkin.

Kvality ruského krídelníka uznal aj Mark Howe. "Je to fenomenálny strelec. Myslím, že Gordie bol komplexnejší hokejista, ale Alex je čistý kanonier, akých v tejto lige nenájdete veľa," povedal 67-ročný Mark Howe, ktorý bol počas aktívnej kariéry obranca a v rokoch 1973-1980 si zahral vo viacerých kluboch aj so svojim otcom.

Miluje hokej a chce stále viac

V NHL drží rekord v počte strelených gólov v oslabení ako obranca (28), v profilige nazbieral v 929 zápasoch 742 bodov a v roku 2011 ho uviedli takisto do Siene slávy. V Detroite bol osobne v rámci osláv 25. výročia zisku Stanley Cupu z roku 1997.

Tridsaťsedemročný Ovečkin napriek svojmu veku patrí stále k najlepším kanonierom v NHL. V minulej sezóne dal 50 gólov v 77 zápasoch a bol štvrtý najlepší strelec za Austonom Matthewsom z Toronta Maple Leafs (60), Leonom Draisaitlom z Edmontonu Oilers (55) a Chrisom Kreiderom z New Yorku Rangers (52).

V tejto sezóne strelil 6 gólov v 12 dueloch. "Má fantastickú strelu. Málo hráčov v NHL dokáže vyslať na bránku takú bombu. On má navyše presnú strelu, puky z jeho hokejky netriafajú brankárov, ale letia do rohov bránky. Miluje hokej a hoci by sa mohol uspokojiť s tým čo má, on chce stále viac," dodal Mark Howe.

Viac o téme: Washington Capitals Alexander Ovečkin Mark Howe Detroit Red Wings Gordie Howe Wayne Gretzky
  • Autor: © Zoznam/
  • VIDEO: YouTube/NHL
  • Zdroj: TASR
Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy