Historický úspech pre český basketbal: Najväčšie prekvapenie turnaja medzi najlepšiu osmičku!

Tomáš SatoranskýTomáš Satoranský Zdroj: SITA/AP/Lintao Zhang

PEKING - Basketbalisti Česka sa stali poslednými štvrťfinalistami majstrovstiev sveta v Číne. V záverečnom zápase v zamotanej K-skupine síce prehrali s Grékmi 77:84, ale víťazstvo Američanov nad Brazílčanmi pomerom 89:73 im zabezpečilo postup medzi osmičku najlepších.

Zverenci izraelského trénera Ronena Ginzburga prenikli do ďalšej fázy vďaka tomu, že mali v minitabuľke troch tímov s bilanciou tri víťazstvá a dve prehry najlepšie skóre. Preto odsunuli tesne za seba reprezentantov Grécka aj Brazílie.

"Bol to pre nás určite fyzicky najnáročnejší zápas na týchto majstrovstvách. Grécko je takticky vyspelý tím, nedali nám nič zadarmo. Mentálne sme to však zvládli. Jardo Bohačík dal veľmi dôležité strely, mne na konci zápasu taktiež niečo padlo. Zase to bolo o sebavedomí, ktoré sme postupne získali. Veľa energie čerpáme aj z podpory, ktorú máme doma," cituje českého reprezentanta Tomáša Satoranského portál iDnes.cz.


Príďte povzbudiť slovenských tenistov v Davis Cupe.


Víťazmi K-skupiny sa stali zatiaľ nezdolaní Američania, ktorí triumfovali na scéne majstrovstiev sveta už v 24 zápasoch v sérii. Do Číny síce pricestovali s kádrom, v ktorom chýbajú najväčšie hviezdy NBA, ale okrem duelu s Tureckom (víťazstvo 93:92 po predĺžení, pozn.) v ostatných stretnutiach uspeli rozdielom minimálne šestnástich bodov.

Už pred začiatkom pondelňajšieho programu bolo jasné, že z L-skupiny postúpia do štvrťfinále Austrália a Francúzsko. V ich vzájomnom súboji sa napokon rozhodlo o tom, že "protinožci" obsadili prvú priečku vďaka tesnému triumfu 100:98. Okrem spomenutých družstiev sa v elitnom oktete predstavia aj Španielsko, Srbsko, Argentína a Poľsko.

Po osemfinálovej fáze zostali na turnaji štyri družstvá bez jedinej prehry, ktoré vstupujú do štvrťfinále z lepšej východiskovej pozície. Stopercentní Argentínčania vyzvú v utorňajšom šlágri Srbov, Španielov preveria Poliaci, Američania nastúpia proti Francúzom a Austrálčania sa predstavia v súboji proti Česku.

Program štvrťfinále MS basketbalistov (všetky časy sú v SELČ):
Utorok 10. septembra: Argentína - Srbsko (13.00), Španielsko - Poľsko (15.00)
Streda 11. septembra: USA - Francúzsko (13.00), Austrália - Česko (15.00)

Viac o téme: Grécko USA Česko
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP/Lintao Zhang
  • Zdroj: SITA

Súvisiace články

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy