VIDEO Rozlúčka s defenzívnym monštrom a klubovou legendou: Prvotriedny profesionál a líder

Luol DengLuol Deng Zdroj: SITA/AP/Darron Cummings

CHICAGO - Basketbalovú NBA opúšťa po 15 rokoch Luol Deng. 34-ročný rodák zo Sudánu sa s ligou rozlúči ako hráč Chicaga, kde začal úspešnú kariéru. Kvôli tomu podpísal vo štvrtok jednodenný kontrakt s Bulls.

Klub zatiaľ nezverejnil, v ktorom zápase tejto sezóny vzdá Dengovi hold. Pri oficiálnej rozlúčke bude mať zastúpenie aj český basketbal, pretože Tomáš Satoranský pôsobí práve v Chicagu. Deng strávil v Chicagu desať rokov a patril k pilierom tímu. V drese Bulls zaznamenal celkom 10 286 bodov a pravidelne s nimi hral play-off. Dvakrát sa dostal do zostavy pre Zápas hviezd NBA. 

"Chcem, aby sa môj príbeh basketbalistu skončil tam, kde sa začal," povedal Deng, ktorý reprezentoval Veľkú Britániu a zahral si za ňu na OH v Londýne. Po odchode z Chicaga pôsobil v Clevelande, Miami, Los Angeles Lakers a naposledy v minulej sezóne v Minnesote. Končí s prriemerom 15 bodov na zápas. 

"Od momentu, kedy sme draftovali Luola Denga zo siedmeho miesta v drafte 2004, stali sme sa lepším tímom. Luol sa o seba staral s prvotriednym profesionalizmom, líderstvom, pomohol Bulls k ôsmim postupom do play-off. Vždy si budeme pamätať jeho all-star kariéru a divokú súťaživosť, ktorú priniesol na oba konce palubovky počas každej noci," povedal viceprezident basketbalových operácií Chicaga John Paxson, trojnásobný šampión s rovnakým klubom behom prvej éry Michaela Jordana. 

Luol Deng Galéria fotiek (2) Zdroj: SITA/AP/Alan Diaz

O Luolovi Dengovi sa pochvalne vyjadril aj bývalý spoluhráč Kirk Hinrich. Strieľajúci rozohrávač, ktorý odohral v základnej časti NBA 879 zápasov s priemerom 10,9 bodov. Známy bol najmä vďaka presným trojkám, košom prepadlo jeho 1 172 pokusov. "Na ihrisku bol skvelý spoluhráč, ale keď sa dívam späť a rozmýšľam o všetkých veciach, ktoré spravil pre komunitu. Ako čas plynie a vy dospievate, uvedomujete si, ako dôležitý bol. Mal veľký vplyv na ihrisku aj mimo neho," povedal K.C. Johnsonovi z NBC Chicago. 

Deng dosiahol dvojciferné strelecké priemery v prvých 12 ligových sezónach a v ročníkoch 2011-2013 viedol v počte priemerne odohraných minút. V oboch rokoch bol vymenovaný do Tímu hviezd. V sezóne 2011/12 ho ocenili za defenzívne schopnosti, prebojoval sa do druhého najlepšieho obranného tímu v lige a v premiérovej sezóne 2004/05 medzi päť najlepších nováčikov.

 

 

 

Viac o téme: Miami Heat Chicago Bulls Los Angeles Lakers Luol Deng Minnesota Timbervolwes
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP/Darron Cummings; VIDEO: Twitter/Chicago Bulls
  • Zdroj: ČTK, športky

Súvisiace články

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy