Klaňal sa nám basketbalový svet: Striebro nevyčísliteľnej hodnoty, európske legendy nechápali

Arvydas Sabonis na OH proti americkej legende Hakeemovi OlajuwonoviArvydas Sabonis na OH proti americkej legende Hakeemovi Olajuwonovi Zdroj: Profimedia

PEZINKU - V Pezinku sa v piatok uskutočnilo stretnutie basketbalových legiend. Na úspešnú kariéru a veľké množstvo zážitkov si prišlo zaspomínať 12 reprezentantov z oboch strán rieky Moravy. Spoločne tiež vzdali česť zosnulým legendám.

Jeden z najväčších úspechov československého basketbalu je strieborná priečka z ME 1985 v Nemecku. V Pezinku sa z tohto kádra stretlo až sedem hráčov. Tretinu mužstva vtedy tvorili Slováci. Do Pezinka zavítali všetci traja žijúci - Stanislav Kropilák, Juraj Žuffa i Oto Matický. Člen základnej zostavy Peter Rajniak zomrel už v roku 2000.

"S Jurajom Žuffom sme vtedy boli nastupujúca generácia," zaspomínal si Matický. "Museli sme nadviazať na slávnu éru a snáď sa nám to podarilo. Predstavili sme sa ešte na ďalších dvoch kontinentálnych šampionátoch. Ešte na ME v Ríme v roku 1991 sme skončili na šiestom mieste, čo sú dnes nepredstaviteľné méty pre slovenský basketbal. No najväčším zážitkom pre mňa zostáva hvizd rozhodcu po skončení semifinálového zápasu so Španielskom na ME 1985. Z Pezinku vtedy prišla do Stuttgartu veľká skupina fanúšikov. To si budem pamätať na celý život," dodal Matický. Československo zdolalo Španielov v semifinále 98:95.

Stanislav Kropilák Galéria fotiek (2) Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Stanislav Kropilák, člen strieborného mužstva na ME 1985

Na Slovensku kvalita basketbalu od tých čias poklesla. Spolu s tým aj povedomie o jeho veľkých úspechoch v minulosti. Veď v Stuttgarte vtedy československá reprezentácia nestačila až vo finále na Sovietsky zväz s Arvydasom Sabonisom. Vo štvrťfinále vyradila Juhosláviu s Draženom Petrovičom. Obaja basketbalisti sú dnes členovia Siene slávy NBA aj Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA). Po Chorvátovi je pomenovaná aj hlavná aréna v Záhrebe.

Než sa stal Petrovič jedným z najlepších basketbalistov všetkých čias, nedokázal prejsť na ME 1985 cez Československo a najmä cez obrancu Kamila Brabenca. "Nebolo to len o mne. V prvom polčase sme vtedy dokonale dodržali taktiku. Jarda Skála sa vždy Petrovičovi postavil do cesty a on sa musel zbaviť lopty. Všetci na palubovke potom robili všetko, aby ju už nedostal," zaspomínal si jeden z najúspešnejších českých hráčov histórie.

Na stretnutie basketbalových legiend prišli aj Marián Kotleba, Pavol Bojanovský, Zdeněk Kos, Vlastimil Havlík, Jiří Jandák, Jiří Okáč, Jaroslav Skála a organizátor a člen tímu z OH 1976 v Montreale Justín Sedlák.

Viac o téme: Dražen Petrovič Arvydas Sabonis Stanislav Kropilák Juraj Žuffa Otto Matický Justín Sedlák
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: Profimedia
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy