20 rokov od majstrovskej senzácie: Malé mestečko šokovalo Košice! O pár rokov klub zanikol

Na snímke v čiernom tancuje branár Sečoviec a slovenskej reprezentácie Richard Štochl s Petrom JanomNa snímke v čiernom tancuje branár Sečoviec a slovenskej reprezentácie Richard Štochl s Petrom Janom Zdroj: TASR - Milan Kapusta

SEČOVCE - Slovenskej hádzanárskej lige dlhodobo kraľuje Tatran Prešov. Na začiatku nového tisícročia však súťaž ovládol iný tím z východu - ŠKP Sečovce.

V sezóne 1999/2000 bol najväčším favoritom na zisk titulu obhajca prvenstva MHK Košice. Rybník im však vypálili Sečovce, vyše 8-tisícové mesto na Dolnom Zemplíne v okrese Trebišov. Bola to veľká senzácia, veď východoslovenská metropola padla s nečakaným rivalom, ktorý po základnej časti skončil na treťom mieste a po nadstavbe dokonca na druhom.

V tom čase ekonomicky silný klub zlanáril pred, ale aj počas sezóny do tímu viacerých Košičanov. Tréner Jaroslav Papiernik okrem toho prispel k tomu, že do tímu pribudol aj odchovanec Michaloviec a neskôr viacnásobný najlepší hádzanár Slovenska - brankár Richard Štochl. Do Sečoviec prišiel počas rozbehnutej sezóny. Okrem toho boli v tíme aj takí hráči ako Peter a Pavol Janovci, exreprezentanti Petrišák, Shejbal alebo Csaba Szücs, otec súčasného reprezentanta Slovenska. 

Na snímke čiastočný pohľad Galéria fotiek (11) Zdroj: TASR - S. Písecký

Nový majster prekvapil celé Slovensko

Do play-off išli z prvého miesta Košice a v prvých dvoch dueloch vyhrali 24:20 a 25:21. Sečovce sa ale nevzdali a doma taktiež oba dueli dotiahli do víťazného konca v pomere 25:23 a 20:19. O majstrovi teda musel rozhodnúť piaty duel v Košiciach. Obhajca prehral 19:22 a prišiel nielen o sériu 36 domácich víťazných duelov v rade, ale titul prekvapujúco získali Sečovce. Písal sa 6. máj 2000. Medzi elitou pritom boli "policajti" iba druhú sezónu, v tej premiérovej skončili na piatom mieste.

„Finálová séria s Košicami bola pre nás viacerých špecifická. Veď sme nastúpili proti hráčom, s ktorými sme nedávno hrávali. Po dvoch prehrách sme sa zdravo nahnevali. Doma sme sériu vyrovnali a do Košíc sme už išli s jasným cieľom – získať titul. Mali sme skúsenejší káder ako oni a to zrejme zavážilo, že sme rozhodujúci duel vyhrali,“ povedal pre Noviny Zemplína Richard Štochl.

Na snímke pod Richardom Galéria fotiek (11) Zdroj: TASR - Milan Kapusta

Obhajoba, striebro a o päť rokov koniec

Sečovce si po zisku titulu zahrali aj v európskych pohároch. Nasledujúcu sezónu odštartovala svoju históriu súťaž HIL (spoločná česko-slovenská liga). V rámci Slovenska skončili na prvom mieste a v semifinále vyradili Topoľčany. Po roku ich tak vo finále znovu čakali Košice, ktorým odveta opäť nevyšla. Prvý duel vyhrali 23:21, ale v Sečovciach prehrali 19:22 a obhájili titul. 

ŠKP sa do finále dostal aj v ďalšej sezóne, ale na majstrovský hetrik nedosiahol. Po sérii 2:3 získala titul Považská Bystrica. Tým skončili aj najlepšie časy sečovskej hádzanej. Nasledovných päť sezón vždy skončili "policajti" na 6. alebo 7. mieste. Kvôli finančným problémom sa do sezóny 2007/08 neprihlásili. Od roku 2013 pôsobí v Sečovciach nový klub – ŠK Noxwel Sečovce, do ktorého prestúpili mladežnícke oddiely HK.

Na sníme kompletný tím Galéria fotiek (11) Zdroj: TASR - S. Písecký

Viac o téme: MHK Košice ŠKP Sečovce
  • Autor: © Zoznam/MZ
  • FOTO: TASR - Milan Kapusta
  • Zdroj: športky

Súvisiace články

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy