Steel aréna na nohách: Famózni hádzanári na ME vybojovali historické víťazstvo!

Víťazné oslavy hádzanárov Slovenska po historickom triumfe na MEVíťazné oslavy hádzanárov Slovenska po historickom triumfe na ME Zdroj: TASR/František Iván

KOŠICE - Hádzanári Slovenska sú stále v hre o postup do hlavnej fázy domácich ME. V sobotu si v dôležitom súboji F-skupiny v košickej Steel Aréne poradili s Litvou 31:26 a zaznamenali svoje historicky prvé víťazstvo na európskom šampionáte.

Slováci v zostave už aj s navrátilcom Rábekom odštartovali sľubne - Prokop sa po necelej polminúte presadil z prvého útoku svojho tímu, v bránke potom "čaroval" Žernovič a po dvoch presných zásahoch Urbana za sebou viedli domáci na začiatku 8. minúty o tri góly 5:2. Kukučkova ekipa pôsobila kompaktne v obrane, vpredu si zodpovedne pripravovala pozície na zakončenie a Potisk v 11. minúte zvýšil na 7:3. V búrlivej atmosfére košickej haly si slovenský tím udržiaval štvorgólový náskok, po vylúčení Slaninku sa však Litovčania priblížili na rozdiel dvoch (9:7). Domáci však boli "nabudení", v ofenzíve bral streľbu na svoje plecia Hruščák a keď sa v 24. minúte presadil delovkou aj Prokop, viedol jeho tím po štvorgólovej šnúre už výrazne o šesť gólov 13:7. Žernovič v závere polčasu zlikvidoval sedmičku najväčšej hviezdy súpera Malašinskasa a potom aj ďalšiu v podaní Pletu a Slováci aj vďaka nemu išli na prestávku už s plusom siedmich gólov (15:8).

Prvý gól druhého dejstva zaznamenal Kalafut pri vlastnom oslabení strelou cez celé ihrisko do prázdnej bránky. Litovčania v snahe zvrátiť nepriaznivý vývoj viditeľne zrýchlili prechod do útoku a v 40. minúte sa po zlom striedaní domácich priblížili po góle kapitána Babarskasa na rozdiel piatich gólov - 16:21. Slováci sa v útoku presadzovali čoraz ťažšie a opäť Babarskas o chvíľu neskôr stlačil náskok súpera na štyri góly, takže kouč domácich musel regovať oddychovým časom. Hneď po ňom upokojil spoluhráčov gólom Slaninka, parádnym zákrokom Žernovič a Rábek v 44. minúte zvýšil na 23:17. Litovčania nezložili zbrane a zdramatizovali koncovku, po presnej strele Petreikisa to bolo v 48. minúte už iba o tri góly 24:21. Slováci však záver zvládli - nestratili hlavu, hrali koncentrovane a aj vďaka zákrokom druhého brankára Paula ešte zvýraznili svoj náskok. Ich trojgólovú šnúru zavŕšil v 54. minúte Slaninka zásahom na 28:22 a definitívne zlomil odpor súpera. Litovčania sa necelé tri minúty pred koncom ešte dokázali dostať na rozdiel štyroch gólov (24:28), ale na body už nedostali šancu pomýšľať.

Víťazné oslavy hádzanárov Slovenska Galéria fotiek (16) Zdroj: TASR/František Iván

Slováci si pripísali do tabuľky prvé dva body a o postupovú miestenku budú bojovať v priamom súboji s Ruskom v pondelok o 18.00 h. Zverenci kouča Petra Kukučku predtým vo štvrtok prehrali v prvom stretnutí s favorizovaným Nórskom 25:35. Do hlavnej fázy sa zo základnej skupiny prebojujú dva tímy.

Až pri svojej štvrtej účasti na ME a celkovo v jedenástom zápase medzi európskou elitou dosiahli slovenskí reprezentanti svoje prvé víťazstvo, doteraz mali na konte deväť prehier a jediný bod za remízu 21:21 zo súboja s domácim Srbskom na ME 2012. Slováci výhrou proti Litve zároveň ukončili dva roky trvajúcu desaťzápasovú sériu prehier na medzinárodnej scéne.

F-skupina (Košice):

Slovensko - Litva 31:26 (15:8)

Zostava a góly SR: Žernovič, Paul- T. Urban 7/3, Hruščák 6, Slaninka 2, Ďuriš 1, Prokop 3, Péchy 3, Rábek 3, Hniďák, Kalafut 3, Briatka, Mikita, Macháč, Potisk 3, Kováčech. Najviac gólov Litvy: Malašinskas 8/3, Barbarskas 4. Rozhodovali: Nikolov, Načevski (obaja Maced.), vylúčenia: 8:4, ČK: 59. Slaninka po treťom vylúčení, 7m hody: 4/3 - 7/3, 1504 divákov

ďalší sobotný zápas F-skupiny:

Nórsko - Rusko 22:23 (12:14)
Najviac gólov: Barhold 7, Sagosen 4 - Žitnikov 7, Kotov 4

tabuľka:
1. Rusko       2  2 0 0  52:49  4
2. Nórsko      2  1 0 1  57:48  2
3. SLOVENSK0   2  1 0 1  56:61  2  
4. Litva       2  0 0 2  53:60  0

ďalší program zápasov F-skupiny:

sobota 15. januára:
20.30 h Nórsko – Rusko

pondelok 17. januára:
18.00 h SLOVENSKO – Rusko
20.30 h Litva – Nórsko

Viac o téme: Slovensko Litva ME v hádzanej
  • Autor: © Zoznam/
  • VIDEO: RTVS
  • Zdroj: TASR

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy