Od slovenskej elity sa očakáva veľa: Popri veľkých menách sa myslí aj na mladé nádeje

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: archív K.M.

BRATISLAVA - Slovenská lyžiarska asociácia (SLA) má pred novou sezónou očakávania od elitných pretekárov a plánuje do európskych a svetových súťaží zapájať aj mladé talenty. Na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informoval prezident SLA Ivan Ivanič. Do elitnej skupiny patria najmä zjazdári Petra Vlhová, Adam Žampa či snoubordistka Klaudia Medlová.

"Popri očakávaniach od opôr sa sústredíme na to, aby čo najviac skúseností získavali v súbojoch so svetovou či európskou špičkou naše mladé nádeje. Okrem akrobatického lyžiara Michaela Oravca sú to najmä pretekári sústredení v novozložených tímoch Národných lyžiarskych centier. Vrcholom sezóny pre mladých pretekárov budú olympijské hry mládeže vo Švajčiarsku a majstrovstvá sveta juniorov. Pri bežcoch na lyžiach chceme po desiatich rokoch opäť postaviť na štart juniorskú ženskú štafetu," uviedol Ivan Ivanič. Podľa neho má Slovensko za sebou veľmi úspešný rok 2019 a bude náročné zopakovať kvalitné výsledky v budúcnosti.

SLA v nedávnej minulosti zriadila Národné lyžiarske centrá (NLC) pre alpské a bežecké lyžovanie. Ich vznik sprevádzali rozpory v hnutí, problémom bol aj výber pretekárov či trénerov. "Už prvé mesiace fungovania potvrdili opodstatnenosť ich zriadenia," povedal Ivanič a pokračoval: "Ide o dlhodobý proces na niekoľko rokov. Rozvoj tohto projektu je absolútnou prioritou SLA."

V behu na lyžiach Slovensko v nedávnom období nedosiahlo výraznejšie úspechy na snehu. Darilo sa však Slovákom v behu na kolieskových lyžiach. "Tretie celkové víťazstvo Aleny Procházkovej v behu na kolieskových lyžiach vo Svetovom pohári a striebro z majstrovstiev sveta hovoria za všetko. Nestratili sa ani Ján Koristek či juniorky," zhodnotil športový riaditeľ a predseda bežeckého úseku SLA Michal Malák.

Dlhodobo dosahuje kvalitné výsledky snoubordistka Klaudia Medlová. "V polovici leta odletela na Nový Zéland a mesiac tam strávila tréningom vo výborných podmienkach. Spolu so Samuelom Jarošom sa aktuálne pripravuje vo Švajčiarsku," poznamenal tréner snoubordistov Marek Hliničan. "Eva Hanicová a Martin Jozsa by mali počas sezóny štartovať v Európskom pohári, Eva by v závere ročníka mala skúsiť už aj Svetový pohár," informoval Hliničan. Po pauze na Slovensku chcú obnoviť činnosť pretekárov v snoubordkrose, v ktorom Radoslav Židek získal na ZOH 2006 v Turíne striebornú medailu.

V akrobatickom lyžovaní budú Slováci štartovať v Európskom pohári. "Máme tiež v pláne postaviť tréningové centrum pre big air a slopestyle," poznamenal tréner akrobatických lyžiarov Tomáš Murgáč.

V skokoch na lyžiach bude medzi seniormi štartovať iba Viktória Šidlová. "Teší nás, že máme mnoho talentov v kategórii žiakov," doplnil Ján Tánczos ako predseda skokanského úseku SLA. Nedávno potešil výkonom iba 12-ročný Hektor Kapustík, ktorý v Taliansku previedol skok dlhý 121 metrov.

Viac o téme: Petra Vlhová Adam Žampa Slovenská lyžiarska asociácia Klaudia Medlová SLA Ivan Ivanič Tomáš Murgáč Marek Hliničan Ján Tánczos Viktória Šidlová Michal Malák
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: archív K.M.
  • Zdroj: SITA

Súvisiace články

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy