Jozef, kde si a prečo nám to robíš? Šampióni chceli byť so slovenskou legendou... Silný odkaz!

Alexej Konstantinovič JagudinAlexej Konstantinovič Jagudin Zdroj: SITA/SPR Media/Jiří Zerzoň

BRATISLAVA - Olympijskí šampióni v krasokorčuľovaní Alexej Jagudin, Adelina Sotnikovová, Tatiana Totmianinová, Maxim Marinin čii Roman Kostomarov aj ďalšie hviezdy ľadových arén vo štvrtok večer bavili bratislavské publikum na exhibičnej šou Fire on Ice a svojimi výkonmi vzdali hold kariére legendárneho Jozefa Sabovčíka.

Jozef, prečo nám to robíš? 

Bronzový medailista zo zimných olympijských hier 1984 v Sarajeve mal byť pôvodne tiež súčasťou podujatia, vyradila ho však minulotýždňová operácia a čriepky z akcie mohol sledovať iba doma priamo z postele. Všetci účastníci bratislavskej šou poslali Sabovčíkovi do USA spoločný odkaz, ktorý tlmočil hviezdny Alexej Jagudin:

"Jozef, kde si? Ty si v posteli a my na ľade. Prečo nám to robíš? Dívaš sa na nás ako korčuľujeme, pritom si mal byť tu. Prajeme ti všetci veľa šťastia, buď najmä zdravý. Ľudia tlieskajú tebe, nie nám. Drž sa, čakáme na teba."

Jozef Sabovčík Galéria fotiek (4) Zdroj: SITA/Branislav Bíbel

Tridsaťdeväťročný rodák z Petrohradu, ktorý vyhral olympijskú súťaž mužov v Salt Lake City 2002, na adresu Sabovčíka tiež poznamenal: "Väčšina fanúšikov prišla kvôli Jozefovi, bol veľkou hviezdou. Len málo ľudí v krasokorčuľovaní dokázalo to, čo on. Všetci sme si užili šou v Bratislave. Veríme, že keď sa zotaví z operácie, ešte ho uvidíme na ľade a bude sa môcť rozlúčiť vo veľkom štýle. Mnoho ľudí sa po úspechoch a medailách zmenilo, no Jozef zostal stále rovnako dobrým človekom, akým bol predtým."

Taká cesta cez oceán sa nedá zvládnuť

Sabovčík sa tisíckam divákov na ZŠ Ondreja Nepelu prihovoril aspoň prostredníctvom videoprezentácie. "Veľmi ma to bolí, ale musel som absolvovať druhú operáciu platničky, nedalo sa jej napriek veľkej snahe a rôznym kúram a injekciám vyhnúť. Krátko po nej sa nedá zvládnuť cesta cez oceán. Určite to však bude fantastická šou, pretože v nej účinkujú tie najväčšie svetové a domáce hviezdy,“ povedal Sabovčík ešte pred začiatkom slávnosti na bratislavskom ľade.

Tomáš Verner Galéria fotiek (4) Zdroj: SITA/SPR Media/Jiří Zerzoň

Osobnou účasťou ho zastúpila jeho dlhoročná trénerka Agnesa Búřilová. Súčasťou štvrtkovej šou bol aj talent slovenského krasokorčuľovania Lukáš Václavík či elitní českí reprezentanti Michal Březina a Eliška Březinová, na ľade sa po dlhej pauze predstavili aj súrodenci Oľga a Jozef Beständigovci. Veľký aplauz zožali mnohonásobní svetoví šampióni v akrobacii na ľade Vladimir Besedin s Alexejom Poliščukom.

Zaujímavá úloha českého brata

Zaujímavú úlohu mal vo štvrtok majster Európy z roku 2008 Tomáš Verner, ktorý sa zhostil roly moderátora akcie. Predstavil sa aj na ľade - na hudbu, pri ktorej vystupoval aj Sabovčík, predviedol podobné variácie. Na pár okamihov sa tak akoby prevtelil do bratislavského rodáka.

Eliška Březinová Galéria fotiek (4) Zdroj: SITA/SPR Media/Jiří Zerzoň

"Bola to zložitá úloha, najmä v Bratislave. Jozef Sabovčík je veľkou postavou svetového krasokorčuľovania a bolo to ešte ťažšie, keďže pri ľade sedela aj jeho pani trénerka Búřilová. Keď Jozef uvidí môj výkon, snáď sa nezhrozí a uzná, že som do toho dal všetko. Nad saltom som ani neuvažoval, nikdy mi tento kúsok nebol vlastný. Nie je to až taký jednoduchý prvok, ako to u Jozefa roky vyzeralo," povedal Tomáš Verner v rozhovore.

"Atmosféra bola skvelá a veľmi ma mrzí, že tu Jozef nemohol byť a zažiť úctu a rešpekt od nás všetkých. Chcel by som mu odkázať, nech sa najmä uzdraví a postaví sa na nohy."

Ťažké a mrzuté prehry s Jagudinom

Priaznivci poznajú Jozefa Sabovčíka aj podľa kúsku, ktorý ho preslávil po celej planéte - salto vzad. Slovenský fenomén už skôr avizoval, že aj v prípade príchodu na Slovensko túto súčasť svojich exhibičných vystúpení isto vynechá. Na bratislavskom ľade ho však v tomto smere nahradil Jevgenij Kuznecov, ktorý salto predviedol publiku hneď niekoľkokrát.

Eliška Březinová Galéria fotiek (4) Zdroj: SITA/SPR Media/Jiří Zerzoň

Hlavná hviezda štvrtkovej exhibície Alexej Jagudin má na Bratislavu spomienku starú už osemnásť rokov. Na majstrovstvách Európy v januári 2001 tu získal "iba" striebro, keď prehral súboj s krajanom Jevgenijom Puščenkom. "Prehry s Jevgenijom som vždy zle znášal. Stalo sa tak aj v Bratislave. Nebol som teda spokojný. Je to už dávno, Tatiana s Maximom vtedy boli tiež strieborní. Teraz medaily už nehrajú takú úlohu, ani neviem, kde ich mám. Asi sú niekde v Petrohrade u mojej mamy. Dôležité pre všetkých bolo, že sa po čase vrátili na miesto, kde súťažili pred mnohými rokmi," prezradil.

A ako sa mu vlastne darí pripravovať na vystúpenia, aj keď už má 39 rokov? "Roky pribúdajú, a preto je to stále náročnejšie. Nesnažíme sa v našej šou ukazovať niečo, čo je jednoduché a krásne. Chceme predvádzať kvalitné skoky, piruety či krokové pasáže. Aj preto s nami vystupujú aj olympionici z Pjongčangu," dodal Jagudin.

Viac o téme: Jozef Sabovčík Alexej Jagudin Tatiana Totmianinová Maxim marinin Roman Kostomarov
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/SPR Media/Jiří Zerzoň
  • Zdroj: SITA

Súvisiace články

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy