Prekvapivé pódium v štafetách jednotlivcov: Favoriti zaváhali, Slovensko tesne za TOP 10

Slovenskí reprezentanti v zmiešaných štafetách jednotlivcov v slovinskej PokljukeSlovenskí reprezentanti v zmiešaných štafetách jednotlivcov v slovinskej Pokljuke Zdroj: TASR/Michal Svítok

POKLJUKA - Francúzska dvojica Emilien Jacquelin a Anais Bescondová triumfovali v sobotňajšej miešanej štafete dvojíc v rámci 6. kola Svetového pohára v biatlone v slovinskej Pokljuke. Senzačnú druhú priečku si so stratou 5,9 sekundy vybojovali Estónci, tretí boli Rakúšania (+12,1). Slováci Martin Otčenáš a Ivona Fialková obsadili 14. miesto s bilanciou 2+8 a stratou 1:47,7 min.

Francúzska dvojica sa držala od začiatku v popredí, celkovo musela iba päťkrát dobíjať. Bescondová však definitívne rozhodla o prvenstve až na záverečnom úseku a po čistej ôsmej streľbe. Nórka Karoline Offigstad Knottenová na nej zaváhala a tak sa na druhú priečku vyšvihli senzačne Estónci v zložení Rene Zahkna a Regina Ojová. Spolufavoriti Nemci Erik Lesser a Franziska Preussová obsadili až 11. priečku, Nóri boli tesne pred nimi.

"Naposledy som túto disciplínu išla tiež s Martinom ešte pred dvomi rokmi, zdá sa mi v Östersunde. Takže som bola zvedavá, čo to bude a myslím si, že som to celkom zvládla. Nijako špeciálne sme sa na to nepripravovali, každý sme si robili na svojom úseku svoju prácu a jedine, kde sme sa videli, bola výmena. Je to taký chaos, krátke trate a je to hlavne o streľbe. Ja som do nej išla spôsobom risk - zisk. Aj trénerka hovorí, že práve to mi sedí, že keď špekulujem a centrujem rany, tak mi to ide kade-tade. Naopak, keď som v rýchlom rytme, je to fajn. Asi je to aj podvedomé, že keď mám tri náhradné náboje, môžem riskovať," povedala Ivona Fialková.

Martin Otčenáš na trati Galéria fotiek (5) Zdroj: TASR/Michal Svítok

Martin Otčenáš sa po pretekoch ospravedlňoval za svoje chyby na prvej stojke, kde musel odkrúžiť dve 75 m dlhé trestné kolá. "Škoda toho zaváhania, akoby som tam nebol pri zmysloch. Mrzí ma to a ospravedlňujem sa Ive, vďaka jej, že zabojovala do konca a ešte tie tri pretekárky predbehla," dodal.

Slovenskí reprezentanti v zmiešaných Galéria fotiek (5) Zdroj: TASR/Michal Svítok

Otčenáš už na prvej streľbe dvakrát dobíjal, na druhej musel absolvovať aj dve trestné kolá a figuroval až na 23. priečke. Ivona Fialková potom slovenskú dvojicu posunula dopredu a po štvrtej streľbe už bola na 17. mieste. Rovnakú pozíciu si na ďalších dvoch streľbách držal aj Otčenáš a I. Fialková na poslednom úseku po poslednej ôsmej streľbe ešte dokázala predbehnúť tri súperky na konečné 14. miesto. Celkovo museli Slováci bežať dve trestné kolá a osemkrát dobíjali.

Martin Otčenáš na trati Galéria fotiek (5) Zdroj: TASR/Michal Svítok

Najlepšia slovenská biatlonistka Paulína Fialková sa rozhodla v sobotu pauzovať, keďže si chcela oddýchnuť pred nedeľňajšími pretekmi s hromadným štartom. V sobotu je na programe ešte miešaná štafeta štvoríc.

SP v biatlone v Pokljuke - 6. kolo
miešaná štafeta dvojíc:
1. Emilien Jacquelin, Anais Bescondová (Fr.) 38:33,4 min (0+5), 2. Rene Zahkna, Regina Ojová (Est.) +5,9 (0+3), 3. Simon Eder, Lisa Theresa Hauserová (Rak.) +12,1 (0+6), 4. Christian Gow, Emma Lunderová (Kan.) +16,0 (0+6), 5. Dmytro Pidrušnyj Anastasija Merkušinová (Ukr.) +28,8 (1+4), 6. Serafin Wiestner, Irene Cadurischová (Švaj.) +40,7 (0+7), 7. Andrejs Rastorgujevs, Baiba Bendiková (Lot.) +41,2 (0+8), 8. Timofej Lapšin, Anna Frolinová (Kór.rep.) +43,7 (1+8), 9. Viktor Krjuko, Iryna Krjuková (Biel.) +44,1 (0+3), 10. Vetle Sjaastad Christiansen, Karoline Offigstad Knottenová (Nór.) +48,9 (0+7),... 14. Martin OTČENÁŠ, Ivona FIALKOVÁ (SR) +1:47,7 (2+8)

poradie v SP v miešaných štafetách:
1. Švédsko 137 b., 2. Nórsko 133, 3. Francúzsko 128, 4. Nemecko 120, 5. Rakúsko 118, 6. Estónsko 117,... 16. SLOVENSKO 72

Viac o téme: Martin Otčenáš Anais Bescondová Ivona Fialková Emilien Jacquelin
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: TASR/Michal Svítok
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy