Zmiešané štafety korisťou francúzskeho kvarteta: Slováci za najlepšími zaostali

Šimon Bartko odovzdáva štafetu Terézii Poliakovej na trati súťaze v miešanej štafete štvorícŠimon Bartko odovzdáva štafetu Terézii Poliakovej na trati súťaze v miešanej štafete štvoríc Zdroj: TASR/Michal Svítok

POKLJUKA - Francúzske kvarteto Quentin Fillon Maillet, Simon Desthieux, Justine Braisazová a Julia Simonová vyhralo sobotňajšiu miešanú štafetu štvoríc v rámci 6. kola Svetového pohára v biatlone v slovinskej Pokljuke. Pred druhým Nórskom malo v cieli náskok 40,6 s, tretie skončilo Nemecko (+1:01,4). Slováci v zložení Michal Šima, Šimon Bartko, Terézia Poliaková a Veronika Machyniaková so streleckou bilanciou 2+13 obsadili až 21. miesto.

Už na prvom mužskom úseku sa vpredu osamostatnila trojica favorizovaných štafiet - Nemecko, Nórsko a Francúzsko. Nóri Tarjei Bö a Johannes Thingnes Bö iba dvakrát dobíjali a pripravili pre svoje krajanky ideálnu pozíciu pred druhou polovicou pretekov. Na druhej odovzdávke viedli pred Francúzskom o 16 sekúnd, tretí Nemec Johannes Kühn už strácal 35 sekúnd.

Braisazová na treťom úseku dostala Francúzsko na čelo, po výbornom výkone v bežeckej stope získala pred Nórskom náskok viac ako 40 sekúnd a Simonová ho bez problémov ustrážila. Súboj o druhú priečku na poslednej streľbe s Nemkou Nemka Vanessou Hinzovou zvládla lepšie Nórka Ingrid Landmark Tandrevoldová. Francúzi predtým v sobotu vyhrali aj mix štafetu dvojíc.

Slovenskú štafetu rozbehol Šima a na oboch streleckých položkách musel dvakrát dobíjať, čo znamenalo 20. miesto po prvom úseku. Bartko na druhom sa posunul o jednu priečku dopredu, hoci po streľbe v stoji musel absolvovať jeden trestný okruh.

Slovenská reprezentantka Veronika Machyniaková Galéria fotiek (6) Zdroj: TASR/Michal Svítok

Poliaková potom musela na strelnici spolu dvakrát dobíjať a po nevýraznom behu klesla pred poslednou odovzdávkou na 22. priečku, s mankom takmer šesť minút na Francúzov. Machyniaková na záverečnom úseku zaostávala, pridala ďalší trestný okruh a z poslednej klasifikovanej priečky sa vpred nevyšvihla. Slováci zaostali za víťazmi o priepastných 11:38 min.

 Kalich horkosti si vypila do dna Veronika Machyniaková, ktorá takmer zabudla ísť na trestné kolo. "Keď som štartovali, boli sme už dosť vzadu, tak som sa to snažila nejako udržať. Tá ležka mi vyšla, no už som dostala informáciu na trati, že sa mám poponáhľať, nech prídem aspoň na druhú položku. Keď som prišla, videla som, že Francúzka už došla do cieľa. Tak som to chcela čím skôr odstrieľať, nech dobehnem aspoň tie dve pred sebou. Jednu som tam nechala a nevedela som či mám pokračovať, aby nás nediskvalifikovali. Bola som zmätená, rozbehla som sa, išla som ďalej na trať a už keď som prešla medzičas, tak som zistila, že som neprešla trestné kolo. Rozhodca mi ale prišiel povedať, že ešte môžem ísť, tak som sa to snažila nejako dobehnúť do cieľa," povedala.

Terézia Poliaková a Veronika Galéria fotiek (6) Zdroj: TASR/Michal Svítok

Poliaková nebola spokojná so svojim bežeckým výkonom a streľbou v ľahu: "Ležka mi nevyšla, so stojkou som spokojná, tá mi sadla. Povedala som si, že tam musím zastrieľať čisto, aby nás niekde na trati nestiahli. No bežecky sa trápim a už ma to veľmi hnevá. Cítim, že to telo nepracuje tak, akoby malo na tej trati. Tá trať ani nie je taká náročná, ako sú náročné moje telo, moje nohy a moje pocity." Bartko musel absolvovať na svojom úseku aj jeden trestný okruh: "Dnes to bolo dosť ťažké, bežecky sa mi nešlo trak ako naposledy a hlavne ma mrzí to trestné kolo v stojke, mal som tam unavené nohy."

Najlepšia slovenská biatlonistka Paulína Fialková sa rozhodla v sobotu v miešaných štafetách pauzovať, keďže si chcela oddýchnuť pred nedeľňajšími pretekmi s hromadným štartom.

Viac o téme: Terézia Poliaková Michal Šima Šimon Bartko Veronika Machyniaková Simon Desthieux Quentin Fillon Maillet Justine Braisazová a Julia Simonová
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: TASR/Michal Svítok
  • Zdroj: TASR

Súvisiace články

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy