Kuriózna situácia v slovenskom biatlone: Nie sú peniaze, tak sa na majstrovstvá sveta nejde!

Peter VozárPeter Vozár Zdroj: TASR - Dušan Hein

BRATISLAVA - Osem slovenských reprezentantov sa predstaví na majstrovstvách sveta v biatlone v talianskej Anterselve, ktoré sa zmiešanou štafetou začnú už vo štvrtok 13. februára. Premiérovo ich z pozície prezidenta Slovenského zväzu biatlonu (SZB) bude sledovať Peter Vozár, ktorý 28. decembra 2019 nahradil v tejto funkcii Tomáša Fuska. Rovnako ako celá športová verejnosť na Slovensku aj rodák z Banskej Bystrice očakáva najlepšie výkony od 27-ročnej Paulíny Fialkovej, ktorá sa bude snažiť nadviazať na úspechy Anastasie Kuzminovej z nedávnej minulosti.

"Paulína Fialková má najvyššie ambície. Je to športovkyňa svetového formátu a s tlakom, ktorý je na ňu vyvíjaný, je vyrovnaná. Je veľmi rýchla a má vyrovnanú rytmickú streľbu. Radšej má kontaktné preteky, ale môže uspieť vo všetkých disciplínach. Samozrejme, každého by potešila medaila, ale aj umiestnenia do 10. miesta budú veľkým úspechom. V prípade ostatných reprezentantov by sme chceli, aby boli výsledky lepšie než v doterajšom priebehu Svetového pohára," skonštatoval Vozár v rozhovore pre agentúru SITA.

Na snímke slovenská reprezentantka Galéria fotiek (7) Zdroj: TASR - Michal Svítok

Na rozdiel od sestier Fialkových sa príliš nepočíta s poprednými umiestneniami slovenských biatlonistov v mužskej kategórii. V šiestich kolách Svetového pohára dokázal bodovať zatiaľ iba Martin Otčenáš, ktorý vďaka 39. miestu vo vytrvalostných pretekoch v slovinskej Pokljuke získal iba dva body. "Táto skutočnosť nás neteší. Bohužiaľ, odráža to situáciu, v ktorej sa slovenský biatlon nachádza. Samozrejme, boli by sme radi, keby pribudli nejaké bodíky a neboli len tie symbolické dva, ktoré máme doteraz," pokračoval Vozár.

Zaujímavosťou je, že Peter Vozár ako prezident SZB nebude priamo v dejisku svetového šampionátu. "Je to z toho dôvodu, že SZB momentánne bojuje s obrovským dlhom viac než 400-tisíc eur, ktorý mu tu zanechalo predošlé vedenie. Pre mňa ako prezidenta je prvoradá podpora štátnej reprezentácie a mládeže. Aj preto som sa rozhodol nevycestovať do Anterselvy, ale radšej posilníme servisný a realizačný tím. V dejisku MS budeme mať fyzioterapeuta a tiež lekára, čo minulé roky nebolo," skonštatoval.

Peter Vozár vyjadril ambíciu nadväzovať diplomatické kontakty a plánuje vycestovať na marcové podujatie Svetového pohára v Novom Měste na Morave. Neúčasť vedenia SBZ na MS v Anterselve súvisí výlučne s ekonomickým šetrením. "Nechceme ísť tou cestou ako v minulosti, že na vrcholné podujatia chodili zväzoví funkcionári a chýbalo servisné zabezpečenie alebo lekár. Ak si mám vybrať či na svetové podujatie pôjdem ja alebo napríklad lekár našej výpravy, tak aj do budúcnosti budem presadzovať, aby išiel lekár alebo iný člen realizačného tímu," uviedol Vozár.

Sestry Fialkové Galéria fotiek (7) Zdroj: SITA/TASR - Michal Svítok

Vo funkcii prezidenta SZB je Vozár necelé dva mesiace, pôsobenie zatiaľ hodnotí pozitívne. "Ten čas mi prešiel veľmi rýchlo. Myslím si, že úspešne sme zvládli dve podujatia IBU Cupu v Osrblí, čo je zásluha najmä organizačného výboru na čele s Ivorom Lehoťanom. Je to niečo, čím sa môžeme pochváliť," uviedol a tiež zdôraznil, že je potrebné začať intenzívnejšie pracovať s mládežou."Ono sa to ľahko hovorí, ale je to dlhodobý proces. Vychovať dobrého biatlonistu je desať rokov tvrdej práce. Paulína Fialková a jej sestra Ivona sú príkladom toho, že sa to dá. V súčastnosti máme niekoľko kvalitných juniorov a junioriek, no musíme s nimi pracovať a ako vedenie zväzu aj patrične podporovať," dodal Vozár v rozhovore pre agentúru SITA.

Viac o téme: Paulína Fialková Ivona Fialková Peter Vozár
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: TASR - Dušan Hein
  • Zdroj: SITA

Súvisiace články

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy