Petra Vlhová sa nezľakla návratu Shiffrinovej: Najvyššie ambície by som mala aj bez nej!

Petra VlhováPetra Vlhová Zdroj: TASR/AP Photo/Alessandro Trovati

LEVI - Svetové zjazdárky sú roky zvyknuté, že po úvodnom obrovskom slalome v ľadovcovom Söldene nasleduje po pauze, zväčša trojtýždennej, slalom v polárnom Levi. Koronálna kríza v úzkej symbióze s nevyspytateľným klimatickým vývojom však nenechala v kalendári Svetového pohára kameň na kameni. Úvod v Rakúsku, v ktorom slovenská lyžiarka Petra Vlhová skončila tretia, sa navzdory tradícii posledného októbrového víkendu predsunul o týždeň. A potom už neplatí vôbec nič z "originálu", na čele s komplet zrušeným trojtýždňovým zámorským turné.

Muži dokonca na svoje ďalšie preteky čakajú vyše mesiaca a v rakúskom Lechu opäť s nimi pôjdu aj ženy (na budúci týždeň). Podujatie s paralelným obrovským slalomom sa však malo ísť tiež o dva týždne skôr, a tak aspoň u žien paradoxne nenastalo nabúranie klasickej úvodnej dvojice podujatí. Navyše k sobotnému slalomu v Leví pribudol aj nedeľný a pauza po Söldene sa natiahla "iba" na mesiac. "Prestávka bola naozaj dlhá," zdôrazňuje v mediálnom odkaze Petra Vlhová s tým, že vďaka vhodnému programu to nevnímala nijako dramaticky.

Po prvých pretekoch zostala v tamojších podmienkach trénovať ešte dva dni a vzácny týždeň strávila doma. Odvtedy sa pripravovala vo Fínsku: "Takmer dva týždne, takže to celé ubehlo rýchlo. Podmienky síce neboli úplne ideálne, no trénovali sme intenzívne. Je fajn, že som v obrovskom slalome skončila tretia a v prvých pretekoch tak prišiel hneď dobrý výsledok. Verím, že to všetko dobre dopadne aj v Levi, cítim sa dobre, uvidíme. Počula som, že tam bude aj časť divákov, ale v Levi nikdy nebola nejaká veľká atmosféra, takže sústredím sa ako vždy len a len na preteky."

Cez víkend by sa mala vo fínskom stredisku do diania po dlhej pauze vrátiť aj jej americká rivalka Mikaela Shiffrinová. "Úprimne, neriešim to z hľadiska ambícií. Či by prišla, či neprišla, moje ciele sú vždy najvyššie," tvrdí Vlhová, ktorá v Levi triumfovala v roku 2017. Vlani po prvom kole viedla, druhé však po páde nedokončila. V sobotu bude bojovať o svoje pätnáste víťazstvo v pretekoch SP, ak by uspela, v nedeľu by to bolo o šestnáste. Znie priam neuveriteľne, že Slovensko má športovkyňu, ktorá v 25 rokoch siaha po métach zjazdárskych veličín ako Petra Kronbergerová, či Deborah Compagnoniová.

Viac o téme: Petra Vlhová Mikaela Shiffrinová
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: TASR/AP/Alessandro Trovati
  • Zdroj: TASR, športky

Súvisiace články

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy