Lyžiarska elita na jednom mieste či boj o titul na ostrie noža: Priatelia, máme sa na čo tešiť!

Petra VlhováPetra Vlhová Zdroj: SITA/AP/Alessandro Trovati

BRATISLAVA – Ani v najbližšom týždni si športoví fanúšikovia nebudú môcť vydýchnuť, a to prakticky ani jeden deň či večer. Na programe je viacero mimoriadne zaujímavých podujatí a uspokojené budú túžby futbalových, hokejových či lyžiarskych fanatikov. Čo teda čaká svet športu v najbližších dňoch?

Nekonečná dávka svetového futbalu tej najvyššej akosti 

Dva zápasy s rovnakým súperom počas jediného týždňa? Prečo nie. Manchester United a Leeds United si vyskúšajú takúto partičku, a to v stredu na Old Trafford, v nedeľu sa presunú na Elland Road do Leedsu.  

Starosti manažérov (Erik Ten Hag vs. Jessie March) sú však podstatne odlišné. Kým Ten Hag vzkriesil United, nastavil disciplínu, nový herný systém a mnohí hráči sa pod ním prebudili, najväčšmi Marcus Rashford, ťažiaci aj z odchodu Cristiana Ronalda. 

March má záchranárske povinnosti, Leeds sedí na 17. Mieste s 18 bodmi, už beztak hlboká jama sa ešte viac prehĺbila nedeľňajšou prehrou 0:1 v Nottinghame. Navyše, Leeds v najbližších týždňoch nečaká žiadna prechádzka ružovými záhradami. Dvakrát Manchester United, potom výlet do Goodison Parku za Evertonom, domáci zápas so Southamptonom, trip na Chelsea a domáci duel s Brightonom. Koľko bodov z týchto zápasov je reálnych?  

Nudná liga bez boja o titul?  

Nemecká liga nepatrila v posledných sezónach k tým najzaujímavejším, čo sa týka priameho boja o titul. Bayern Mníchov mal akoby vyárendované miesto na piedestále od samého začiatku až do konca, snaha súperov bola skôr kozmetická a nikdy nedošlo k reálnemu ohrozeniu.  

Tákáto skutočnosť sa však na jar 2023 môže výrazne zmeniť. Teda, ona sa už zmenila, pretože pohľad na tabuľku Bundesligy hovorí celkom jasnou rečou. Bayern síce okupuje prvú priečku so 40 bodmi, ale len o bod pred Unionom Berlín, šiesty Freiburg ich má 34. Medzi nimi Dortmund (37), RB Lipsko (36) a Frankfurt (35). To je podľa našich skromných výpočtov zamiesené na riadnu ruvačku.  

Minulé ročníky by ste našli len minimum pozorovateľov, ktorí by zapochybovali o Meisterschale pre Bayern, ale Bavori vyzerajú teraz neobyčajne zraniteľne. Včera síce triumfovali 4:2 vo Wolfsburgu, ale dá sa smelo povedať, že boli skôr efektívni, než efektní. Už v sobotu o 18.30 hod. príde priamy boj tímov z terajšej “veľkej šestky” - Lipsko privíta doma Union Berlín. 

Včerajšie víťazstvo Bayernu vo Wolfsburgu 4:2

Dvojzápas Ramsayovcov proti Nemecku 

Slovenská hokejová reprezentácia vstupuje do roku 2023 dvomi zápasmi behom dvoch dní proti Nemecku. Najväčšiu radosť majú fanúšikovia na východnom Slovensku, pretože prvý deň sa bude baviť štadión v Michalovciach, vo štvrtok (9. 2.) sa všetko presunie do košickej Steel Arény.  

Craig Ramsay pokračuje v omladzovaní a obrode slovenského hokeja, keď debut si môžu odkrútiť hneď šiesti hráči - brankár Eugen Rabčan, obrancovia Dávid Romaňák, Branislav Ligas, Pavol Funtek a útočníci Adam Lukošik a Dominik Jendek.

Skvelou správou je celkovo 14 nominovaných z domácej najvyššej hokejovej ligy, zvyšok tvoria siedmi chlapci z českej extraligy a Pavol Funtek z americkej USHL. Michalovsko-košický dvojduel s Nemeckom je posledným turnajom pred ostrou prípravou na MS v Lotyšsku a Fínsku. 

Repríza finále Stanley Cupu 

Minulý jún im prekazili slastnú túžbu po troch tituloch po sebe, teraz sa konečne rozbiehajú po zraneniach a slabej forme. Hokejisti Colorada Avalanche stále balansujú na hranici postupu do play-off, avšak ich forma pred Zápasom hviezd jasne naznačila, že starí dobrí Avs sú pravdepodobne späť. 

Lavíny z posledných ôsmich zápasov triumfovali sedemkrát, škvrnou je len zbytočná prehra 3:5 s Anaheimom. Počas tejto šnúry dosiahli skóre 33:15, jedenkrát nedostali gól a v ďalších troch dueloch sa ich protivník dokázal presadiť iba jedenkrát.  

Ani forma Tampy Bay nie je na zahodenie, Blesky si idú v pokojnom tempe za postupom do play-off, vyhrali 8 z posledných 10 zápolení. Prehliadku hviezd ako Victor Hedman, Steven Stamkos, Nikita Kučerov, Brayden Point, Nathan MacKinnon, Cale Makar či Mikko Rantanen môžete sledovať v noci zo štvrtka na piatok o 1:00. 

MS v lyžovaní 

Ak neholdujete futbalu alebo hokeju a inklinujete skôr k lyžovaniu, akiste sa už potom neviete dočkať svetového šampionátu v Chourchevel/Méribel, ktorý sa začína dnes a vyvrcholia až budúci víkend. Do boja pôjdu muži i ženy vo viacerých disciplínach.  

Slovenskú favoritku Petru Vlhovú už netreba nijako špeciálne predsTamtavovať. Liptovská rodáčka vynechá dnešnú alpskú kombináciu. Je to určite škoda, pretože dnes by obhajovala striebro a nepochybne by patrila k najväčším favoritkám minimálne na medailu. Slovenské “zlatíčko” štartuje len v slalome a obrovskom slalome, ostatné disciplíny budú bez jej participácie.  

Fajnšmekri si prídu na svoje v zjazde, super-G, alpskej kombinácii, paralelnom slalome, slalome, obrovskom slalome a tímovej súťaži. Slovensko má spomedzi mužov zastúpenie v Adamovi Žampovi, jeho brat sa kvári so zranením a po novom si vyskúša rolu spolukomentátora.  

No, a kto je favoritkou celého podujatia s názvom MS v lyžovaní 2023 bude “absolútne šokujúcim spôsobom” Mikaela Shiffrinová. Americká fenoménka má šancu na zlato prakticky v každej jednej disciplíne a nikoho by neprekvapilo, ak by zo šampionátu odišla ako najúspešnejšia pretekárka.

Viac o téme: Manchester United Bayern Mníchov Nemecko Petra Vlhová Slovensko Mikaela Shiffrinová Bundesliga Tampa Bay Lightning Colorado Avalanche Andreas Žampa Leeds United RB Lipsko Craig Ramsay Courchevel/Meribel
  • Autor: © Zoznam/Ondrej Herceg
  • VIDEO: YouTube/Bundesliga
  • Zdroj: Športky

Súvisiace články

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy