Nadalova radosť z postu jednotky trvala len chvíľu: Rafa, všetci sa modlíme za šťastný koniec!

Rafael NadalRafael Nadal Zdroj: SITA/AP/Kamil Zihnioglu

MALLORCA - Rafael Nadal sa presne po roku a celkovo ôsmykrát v kariére vrátil na post svetovej tenisovej jednotky. Španiel sa o 640 bodov dostal pred Srba Novaka Djokoviča.

A to aj napriek tomu, že zverenec Mariána Vajdu a Gorana Ivaniševiča po piaty raz v kariére ovládol prestížny halový turnaj v Paríži a Nadal vzdal semifinále pre svalové zranenie ešte pred jeho začiatkom. Z prepočtov Asociácie tenisových profesionálov (ATP) vyplýva, že ak chce 33-ročný Španiel zotrvať na poste jednotky až do konca sezóny, musí na nadchádzajúcom Turnaji majstrov v Londýne postúpiť minimálne do finále. Práve triumf na elitnom podujatí osmičky najlepších hráčov sveta Nadalovi ako jediný chýba v zbierke titulov z najväčších turnajov.

"Už teraz som veľmi spokojný s mojou sezónou. Mal som ťažký začiatok roka po zranení, ale postupne som sa do toho dostal s stabilizoval svoju hru na vysokej úrovni. Som veľmi hrdý, že sa mi to podarilo," uviedol Rafael Nadal, cituje ho portál atptour.com.

Rafael Nadal Galéria fotiek (22) Zdroj: SITA/AP/Kamil Zihnioglu

Španiel je vo veku 33 rokov a 154 dní druhou najstaršou jednotkou histórie po svojom veľkom rivalovi Rogerovi Federerovi. Legendárny Švajčiar sa zatiaľ naposledy posadil na pomyselný trón 18. júna 2018 ako 36-ročný. Momentálne má 38 a stále mu patrí tretia priečka. Ak sa Nadalovi podarí udržať na vrchole do konca sezóny, stane sa najstaršou koncoročnou jednotkou.

"Rafa si počas kariéry vždy kládol iba tie najvyššie ciele a jeho ďalší návrat na post jednotky je toho dôkazom. Je to úžasný úspech, keď vezmeme do úvahy, že v jeho veku je herne stále na vrchole. Veľká gratulácia jemu aj celému tímu ľudí okolo neho," uviedol Chris Kermode, výkonný riaditeľ ATP.

Rafael Nadal Galéria fotiek (22) Zdroj: SITA/AP/Kamil Zihnioglu

Nadal začal v sumáre kariéry 197. týždeň na líderskej pozícii, ale nie je to zďaleka rekordné číslo. Až päť tenistov je zatiaľ pred ním na čele s Federerom, ktorý na vrchole ATP strávil neuveriteľných 310 týždňov, čiže takmer šesť rokov. Druhý je v rebríčku najdlhšieho kraľovania Američan Pete Sampras s 286 týždňami a tretí Djokovič s 275. Pred Nadalom sú aj český rodák s americkým pasom Ivan Lendl (270) a Američan Jimmy Connors (268). Nadal sa stal prvýkrát jednotkou vo februári 2008 ako 22-ročný.

Energický ľavák z Malorky v tomto roku ovládol po dvanásty raz Roland Garros v Paríži, štvrtýkrát US Open v New Yorku a pridal aj deviaty titul z rímskej antuky na podujatí BNL D´Italia a piaty z tvrdého povrchu na turnaji Canadian Open v Montreale. Celkovo má bilanciu víťazstiev a prehier 51-6.

Rafael Nadal Galéria fotiek (22) Zdroj: SITA/AP/Michel Euler

Napriek jeho obrovskej motivácii zatiaľ nie je isté, či ho aktuálne svalové zranenie pustí na výberový turnaj ATP Finals do Londýna. Podľa portálu denníka Marca v pondelok absolvoval vyšetrenie magnetickou rezonanciou u svojho lekára Ángela Ruiza Cotorra v Palma de Mallorca a v utorok sa definitívne rozhodne o tom, či pôjde do anglickej metropoly.

"Nadal si už po pätnásty raz vybojoval právo účasti na Turnaji majstrov, ale až šesťkrát nehral pre rôzne zdravotné problémy. V jeho tohtoročnom kalendári neskôr figuruje ešte jedno podujatie - finálový turnaj Davisovho pohára v Madride v dňoch 18.- 24. novembra," pripomína Marca.

Viac o téme: Rafael Nadal Novak Djokovič ATP Finals 2019
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP/Kamil Zihnioglu
  • Zdroj: SITA

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy