Veľkolepý Turnaj majstrov v slovenskej réžii: Kľaknúť museli aj srbskí velikáni

Michal MertiňákMichal Mertiňák Zdroj: TASR/Martin Baumann

BRATISLAVA - Slovenský tenista Filip Polášek ukončí rozprávkovú sezónu na prestížnom Turnaji majstrov. Ten sa od roku 2009 hrá v londýnskej O2 aréne a práve pri premiére v britskej metropole malo na tomto podujatí zastúpenie aj Slovensko. Bolo to vďaka Michalovi Mertiňákovi, ktorý sa s Čechom Františkom Čermákom napokon prebojoval až do semifinále. Aj po desiatich rokoch sú spomienky rodáka z Považskej Bystrice na tento úspech veľmi živé.

"Bolo to vynikajúce obdobie. Od začiatku roka sme hrali veľmi dobre, vyhrali sme päť ATP turnajov a hoci sme mali slabšie výsledky na gradslamoch, tak sme sa kvalifikovali z piateho miesta. Už samotný postup na Turnaj majstrov bol veľký úspech a prakticky sme nemali čo stratiť. Hrali sme uvoľnene, nepripúšťali sme si na seba tlak a napokon sme sa dostali až do semifinále," povedal Mertiňák v rozhovore.

Turnaj majstrov je jedno z najväčších podujatí v roku. Aj preto je jeho organizácia, divácky záujem či starostlivosť o hráčov na veľmi vysokej úrovni. "Organizácia bola vynikajúca. Prišli pre nás na letisko, medzi hotelom a miestom, kde sme hrali zápas sme sa prepravovali loďou, strava bola vynikajúca a všetko bolo veľmi dobre pripravené. Bolo to síce už pred desiatimi rokmi, no zhodou okolností som tam bol minulý rok na pozvanie a bolo to to isté, perfektné po každej stránke," zaspomínal si 40-ročný Mertiňák.

Michal Mertiňák Galéria fotiek (3) Zdroj: TASR/Martin Baumann

Mertiňák s Čermákom začali síce turnaj prehrou, ale napriek tomu dokázali zo skupiny postúpiť. Cenné bolo víťazstvo najmä nad kanadsko-srbským párom Daniel Nestor, Nenad Zimonjič, ktorý v sezóne 2009 ovládol Wimbledon a na koncoročné podujatie sa naladil triumfmi v Bazileji a na parížskej "tisícovke". V semifinále spanilú jazdcu československého páru zastavila dvojica Max Mirnyj, Andy Ram po setoch 4:6, 6:7 (4). Bol to jediný vzájomný duel spomenutých párov.

Dnes 40-ročný Mertiňák si vo svojej kariére zahral aj vo finále Davisovho pohára. V roku 2005 však Slovensko v Národnom tenisovom centre v Bratislave podľahlo Chorvátsku tesne 2:3. Za väčší úspech považuje účasť na Turnaji majstrov.

Michal Mertiňák Galéria fotiek (3) Zdroj: TASR/Martin Baumann

"Davisov pohár je niečo iné. Štyri stretnutia sme hrali doma, pričom prvé tri som hral iba štvorhru s Karlom Beckom. Vyhrali sme všetky tri zápasy, vo finále však nemohol nastúpiť a ktovie, ako by to dopadlo, keby mohol hrať. Je to tiež obrovský úspech, ale je to tímová súťaž. Na Turnaj majstrov sa nedostanete náhodou, je tam iba osem párov a musíte po celý rok podávať výborné výkony," dodal Mertiňák.

Viac o téme: Michal Mertiňák Filip Polášek Ivan Dodig ATP Finals 2019
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: TASR/Martin Baumann
  • Zdroj: SITA

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy