Veľká pocta pre českú tenisovú legendu: Berdych sa na Turnaji majstrov lúčil s úspešnou kariérou

Tomáš Berdych sa v Londýne rozlúčil s aktívnou kariérouTomáš Berdych sa v Londýne rozlúčil s aktívnou kariérou Zdroj: SITA/AP - Kirsty Wigglesworth

LONDÝN - Český tenista Tomáš Berdych ukončil kariéru. Na dnešnom ceremoniáli počas Turnaja majstrov v Londýne dal zbohom bielemu športu po sedemnástich rokoch na okruhu ATP, počas ktorých si zahral finále Wimbledonu a získal 13 turnajových titulov.

Spolu s bývalou svetovou štvorkou sa slávnostne lúčilo s tenisom ďalších osem hráčov. Medzi nimi tiež Berdychov daviscupový parťák Radek Štěpánek, ktorý skončil už vlani, Španiel David Ferrer, Cyperčan Marcos Baghdatis alebo Bielorus Max Mirnyj.

Tomáš Berdych sa v Galéria fotiek (6) Zdroj: SITA/AP - Kirsty Wigglesworth

"V živote je veľa vecí, ktoré si môžete kúpiť. Ale pre nás tenistov je len hlavný jeden moment, a to keď skončil zápas v hale, ako je táto, a vy ste vyhrali. Tento moment je pre všetkých, zvlášť pre mňa, ten najlepší. Je ale čas ísť ďalej. Prídu ďalšie veci, ktoré ma budú tešiť," povedal Berdych.

S tenisom tridsaťštyriročný rodák z Valašského Meziříčí končí kvôli chronickým problémom vyplývajúcim z vrodenej chyby ľavého bedra, ktoré sa prejavujú bolesťou chrbta, ktoré ho trápili posledné dva roky.

Najväčším Berdychovým úspechom na okruhu ATP je finále Wimbledonu z roku 2010, v ktorom prehral so Španielom Rafaelom Nadalom. Podieľal sa na dvoch českých triumfoch v Davisovom pohári. Posledný zápas odohral Berdych v septembri v 1. kole US Open.

Lúčiaci sa Tomáš Berdych Galéria fotiek (6) Zdroj: SITA/AP - Kirsty Wigglesworth

Grandslamový titul v ére veľkej štvorky, ktorú tvorí Švajčiar Roger Federer, Španiel Rafael Nadal, Srb Novak Djokovič a Brit Andy Murray, získať nedokázal. "Mal smolu, že ich vo svojej kariére stretol. Grandslamový titul by si zaslúžil," povedal v týždni Jaroslav Navrátil, pod ktorého vedením Berdych vstúpil do sveta profesionálneho tenisu.

Vďaka servisu a razantnému forhendu sa vypracoval na jedného z najstabilnejších hráčov. Šesť rokov strávil nepretržite v prvej desiatke rebríčka a sedemkrát sezónu v Top 10 i ukončil. "Jeho konzistencia bola obdivuhodná a každý rok atakoval päťdesiat výhier za sezónu, to je neuveriteľné," povedal ďalší z bývalých Berdychových koučov Tomáš Krupa.

Na všetkých turnajoch veľkej štvorky dokázal ako jeden z mála postúpiť minimálne raz do semifinále. V Davisovom pohári zohral počas 13 rokov 67 zápasov s bilanciou 50:17 a hlavnou mierou sa zaslúžil o dva celkové triumfy v rokoch 2012 a 2013.

Berdych, ktorý sa v júli 2015 oženil s modelkou Ester Sátorovou, zarobil na odmenách 29,491.328 milióna dolárov, v prepočte vyše 683 miliónov českých korún.

Viac o téme: Tomáš Berdych Turnaj majstrov 2019
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP - Kirsty Wigglesworth; VIDEO: Tennis TV
  • Zdroj: ČTK

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy