Nadal pokoril všetkých bez straty setu: Lenže pozor, svet tenisu očaril v Mexiku niekto iný!

Taylor FritzTaylor Fritz Zdroj: SITA/AP/Rebecca Blackwell

ACAPULCO - Prišiel, videl, zvíťazil. Tento výrok patrí niekdajšiemu rímskemu panovníkovi Gaiovi Juliovi Caesarovi, no pokojne by sme ho mohli premiestniť i do úst Rafaela Nadala. Španielsky velikán v nedeľu ovládol turnaj v Acapulcu a z tohto podujatia si tak odniesol celkovo tretie víťazstvo. Viac ako o Nadalovi bol uplynulý týždeň o americkej vychádzajúcej hviezde Taylorovi Fritzovi. Kalifornský chlapec vyradil kvarteto neľahkých súperov a postúpil až do finále, kde podľa očakávania proti Rafaelovi Nadalovi ťahal za kratší koniec povrazu. I tak si ale môže odniesť mnoho pozitív.

Fritzova cesta sa začala víťazstvom nad super bojovným Johnom Millmanom z Austrálie (proti Federerovi na Australian Open mal niekoľko mečbalov), talentovaným Francúzom Ugom Humbertom, Kyleom Edmundom a v semifinále na neho nestačil ani bombardér John Isner. Zavalil ho 13 esami, Fritz však kontroval 15. 

Spokojnosť napriek prehre? Nepochybne. Fritz síce z piatich finálových účastí na okruhu vyhral iba raz (Eastbourne, 2019), no predtým išlo len o 250-ky. Tentoraz sa prebojoval do posledného hracieho dňa na úrovni 500, čo sa rozhodne dá považovať za krok vpred. Fritz sa zaradil k šampiónovi 2017 Samovi Querreymu, ako jediná dvojica postúpili do finále. 22-ročný rodák zo San Diega sa dnes objavil na 24. mieste rebríčka, ide o kariérne maximum. 

Taylor Fritz Galéria fotiek (12) Zdroj: SITA/AP/Rebecca Blackwell

Prehra proti Nadalovi sa dala očakávať, duo odohralo spolu prvý súťažný zápas vôbec. Fritz po zápase vychválil svojho súpera. "Je jedným z najlepších hráčov, akí kedy hrali túto hru, a dnes mi to ukázal. Toto je jeden z mojich najobľúbenejších turnajov. Som rád, že som mohol mať dobrý týždeň na jednom z najobľúbenejších podujatí. Počas celého týždňa som pociťoval lásku," ocenil Fritz i fanúšikov či organizátorov. 

"Vždy si želáte, že môžete vyhrať, ale z tohto týždňa si musím vziať pozitíva. Stúpiť na kurt spolu s Rafom bola pocta. Hral som s Rogerom, Novakom, ďalšími dvomi hráčmi, na ktorých som sa díval ako dieťa. Keď sa zamyslíte a pozriete späť, je šialené, že som hral proti Rafovi, ktorého som sledoval od detstva," oživil spomienky Fritz. 

Môj cieľ nemôže byť post svetovej jednotky

Rafael Nadal sa ukázal fanúšikom prvý raz od štvrťfinálovej porážky od Dominica Thiema na Australian Open. Medzitým si odskočil na exhibíciu s Rogerom Federerom do Kapského Mesta v Juhoafrickej republike. Napriek tomu, že španielskemu hráčovi prial žreb, svoje víťazstvo nepodceňoval.

Nadal na diaľnici za titulom predbehol Pabla Andujara (Španielsko), Miomira Kečmanoviča (Srbsko), Soonwoo Kwona (Južná Kórea), Grigora Dimitrova (Bulharsko) a na záver i Američana Taylora Fritza. Dokopy nestratil jediný set a o vlastný servis prišiel celkovo šesťkrát. 

"Nemôžem byť šťastnejší. Hral som skvelé podujatie od začiatku do konca. Acapulco bolo mojím prvým veľkým titulom v kariére, takže byť schopný zostať tu až 15 rokov je úžasné. Nemôžem dostatočne vyjadriť vďaku ľuďom, ktorí mi tu zakždým vytvoria pocit domova," hovoril Nadal po zisku 85. singlovej trofeje v kariére. 

Rafa s trofejou Galéria fotiek (12) Zdroj: SITA/AP/Rebecca Blackwell

Nadal prehral v priemere päť hier a celkovú bilanciu v Acapulcu vylepšil na 20-2, pridal sa tým k Davidovi Ferrerovi a Thomasovi Musterovi. Im sa tento turnaj taktiež ako jediným podarilo vyhrať trikrát. Takmer mesačná absencia bola citeľná.

"Po tom, čo som od Australian Open nesúťažil, je to pre mňa dôležitý týždeň i moment. Hral som solídne, so správnou intenzitou a správnou vášňou. Môj forhend výborne fungoval," vyzdvihol Nadal svoje prednosti a dodal: "Tento titul neznamená, že budem mať výbornú sezónu. Znamená to ďalší dobrý štart do sezóny. Dodáva mi sebavedomie, dovoľuje mi byť v privilegovanej pozícii, čo sa týka boja o Londýn (záverečný Turnaj majstrov). Nakoniec, pre tieto pocity stále bojujem. Vždy som šťastný, keď tu hrám, bez ohľadu na výsledok. Predstavte si, ako sa cítim po zisku titulu!"

Tretí celkový triumf Nadal Galéria fotiek (12) Zdroj: SITA/AP/Rebecca Blackwell

Držiteľ 19 grandslamových primátov oslávi počas Roland Garros 34. narodeniny. V praxi povedané, a s prihliadnutím na jeho časté zranenia, musí poriadne premýšľať, ktorého turnaja sa zúčastní. Opotrebované telo totiž, pochopiteľne, nemôže zvládať záťaž ako pred desiatimi rokmi. 

"Kalendár musí byť konzervatívny podľa potrieb môjho tela, osobného života a šťastia. Hrám tam, kde sa cítim šťastný a mám najlepšie možnosti na užitie si hry. Nerozmýšľam o poste jednotky, to nemôže byť môj cieľ. Ak sa mi takáto možnosť zjaví, tak ako minulý rok, budem šťastný, ale moje priority sú zostať súťaživý tak dlho, ako budem môcť, a snažiť sa predĺžiť si kariéru čo najviac," zakončil najlepší španielsky športovec všetkých čias. 

Mužský okruh čaká tento týždeň prestávka od veľkých turnajov, pretože na rad prichádza Davis Cup. Predstavia sa v ňom i Američania či Slováci. Nadalovo Španielsko priamo postúpilo na záverečný turnaj, pretože v novembri 2019 aj za pomoci fantastických obetavých výkonov svojho miláčika Rafu vyhralo celé podujatie. 

Viac o téme: Rafael Nadal Taylor Fritz ATP 500 Acapulco
  • Autor: © Zoznam/Ondrej Herceg
  • FOTO: SITA/AP/Rebecca Blackwell; VIDEO: YouTube/Tennis TV
  • Zdroj: športky

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy