Bol svetová jednotka, vyhral US Open a trénoval s Federerom: Český talent verí v lepšie zajtrajšky

Český tenista Jonáš Forejtek drží trofej po víťazstve nad Američanom Emiliom Navom vo finále juniorskej mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open 8. septembra 2019 v New YorkuČeský tenista Jonáš Forejtek drží trofej po víťazstve nad Američanom Emiliom Navom vo finále juniorskej mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open 8. septembra 2019 v New Yorku Zdroj: SITA/AP/Adam Hunger

PRAHA - S juniorskou kategóriou sa český tenista Jonáš Forejtek lúčil ako svetová jednotka a grandslamový víťaz US Open. V úspešnom roku 2019 prežil vydarenú premiéru v Davisovom pohári a zatrénoval si so Švajčiarom Rogerom Federerom. Raketový vzostup medzi mužmi sa ale nekonal, dva roky sa skôr trápil a teraz dúfa, že už to bude iba lepšie.

Ešte predvlani v novembri sa blysol na turnaji ATP v Sofii výhrou nad bývalým víťazom US Open Marinom Čiličom z Chorvátska. Odvtedy sa ale na elitný okruh nepredral. Neúspešne sa pokúšal vlani prejsť kvalifikáciou v Hamburgu, inak hrá na challengeroch a akciách ITF.

"Ani stretnutie s Čiličom nebolo najlepšie, už tam sa začalo obdobie, v ktorom som nehral dobre. Trápil som sa v druhej polovici roku 2020 aj vlani, čo bolo ťažké. Teraz to je lepšie, konečne sa to trochu zlepšuje," povedal Forejtek po prehre s Rakúšanom Sebastianom Ofnerom vo štvrťfinále challengera TK Sparta Prague Open na antuke v Stromovke, kde predtým vyradil nasadenú jednotku Nemca Daniela Altmaiera. "Je to asi lepšie ako priemerný výsledok, začiatok roka je to celkom slušný," hodnotil dvadsaťjedenročný tenista.

Český tenisový reprezentant Jonáš Galéria fotiek (2) Zdroj: SITA/AP/Alexandra Čunderlíková

Teraz pôjde na challenger do Ostravy a potom sa vráti do Prahy na ďalšiu akciu rovnakej kategórie na Štvanici. "Chcel by som nejaký challenger vyhrať, ale sústredím sa postupne," povedal Forejtek, ktorý sa v tohtoročnej sezóne dostal z kvalifikácie do semifinále challengera v Lille.

V rebríčku sa po turnaji na Sparte posunie na životné maximum – 271. miesto svetového rebríčka. Jeho parťák z víťazného páru z juniorskej štvorhry vo Wimbledone Jiří Lehečka sa už ale usadzuje vo svetovej stovke a mal by sa dostať na 88. miesto. "Podarilo sa mu to veľmi dobre. Hrá fakt dobre, čo som videl. Je oveľa napred a je to motivácia, že to ide a aby som ho dohnal," uviedol Forejtek.

Je to o hlave

Poznáva, aký náročný je prechod z juniorov medzi mužov. "Je to o hlave, ako sa zvládajú situácie a o sebavedomí proti lepším hráčom. Dúfam, že som nazbieral skúsenosti a bude to len lepšie," zopakoval Forejtek, ktorého od tejto sezóny trénuje Robin Vik. "Zlepšujeme moje silné stránky, forhend a servis. A snažím sa stále bojovať, pretože tí najlepší sú veľmi zahryznutí."

Jeho cieľom je ďalej stúpať rebríčkom, aby mal šancu hrať kvalitnejšie turnaje. Skúsi sa dostať do kvalifikácií Wimbledonu či US Open, kde slávil úspechy ako junior. "A odraziť sa niekam vyššie, ale hlavne musím bojovať zápas od zápasu," vyhlásil Forejtek.

Viac o téme: Jonáš Forejtek
  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: ČTK
Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy