Senzačný krok legendy nenechal nikoho chladným: VIDEO Reakcie sa množia, už sa nevieme dočkať!

Kim Clijstersová s trofejou pre víťazku US Open Kim Clijstersová s trofejou pre víťazku US Open Zdroj: SITA/AP/Charles Krupa

BRUSEL – US Open 2012. Grandslamový turnaj, ktorý sa navždy zapísal do kroník tenisu ako definitívna bodka za kariérou dvoch nesmrteľných legiend. Kým americký bombardér Andy Roddick je už naplno etablovaný v civilnom živote a jeho občasné návraty na kurt sú len v rovine exhibičných duelov, Belgičanka Kim Clijstersová pred pár týždňami šokovala celú športovú verejnosť správou, že sa v budúcej sezóne pokúsi o návrat do sveta profesionálneho športu.

Bývalá svetová jednotka a víťazka štyroch Grandslamov patrí medzi najväčšie osobnosti histórie ženského tenisu. V radoch fanúšikov mimoriadne obľúbená belgická bojovníčka sa rozhodla pre nečakaný krok a v oficiálnom podcaste pod hlavičkou WTA prehovorila o svojich bláznivých zámeroch.

"Nevnímam to tak, že potrebujem niekomu niečo dokazovať. Je to výzva. Stále milujem hrať tenis. Je otázne, či sa dokážem vrátiť na úroveň, na ktorej túžim byť, ale beriem to ako výzvu," priznala Clijstersová, ktorá sa s kariérou rozlúčila už pred dvanástimi rokmi. V roku 2008 sa stala matkou, aby krátko na to ohlásila návrat do súťažného kolotoča. 


Čítajte aj: Strastiplná cesta, múza z NHL i slzy dojatia: VIDEO Príbeh, aký dokáže zrežírovať iba šport!


Trojnásobná šampiónka US Open je už sedem rokov na tenisovom dôchodku a okrem rodičovských povinností stíha aj podrobne sledovať dianie na ženskom okruhu. "V priebehu tých rokov mi párkrát napadlo, že by som sa mohla vrátiť, no vždy som na to rýchlo zabudla, pripadalo mi to nemožné," povedala dnes už tridsaťšesťročná hviezda, ktorú by mal pri veľkolepom návrate viesť nemecký odborník Sascha Bajin, známy predovšetkým ako úspešný lodivod Naomi Osakovej, víťazky dvoch grandslamových titulov.

Budem na seba tlačiť

Podobné méty sú pre Kim Clijstersovú zrejme pasé, no jej nečakané rozhodnutie je beztak skvelou správou a ďalšou dokonalou pozvánkou pred novým ročníkom. "Uvidím, kam dostanem voľné karty. Ak sa ale na konci roka nebudem cítiť pripravená, nebudem sa vracať na kurt len preto, aby som tam bola," potvrdila vždy úprimná a bezprostredná športovkyňa, ktorá na profesionálnom okruhu ovládla štyridsaťjeden turnajov.

Jedna z najkomplexnejších hráčok histórie je extrémne motivovaná a svoj nečakaný krok berie naozaj vážne. "Chcem byť schopná súťažiť na najvyššej úrovni. Ak sa do toho dostanem, uvidíme, či zvládnem aj druhú fázu. Budem na seba tlačiť, aby som dosiahla každý stanovený ciel,“ potvrdila rodáčka z Bilzenu, ktorá počas svojej doterajšej kariéry zarobila takmer dvadsaťpäť miliónov amerických dolárov.

Belgická ikona patrí k Galéria fotiek (3) Belgická ikona sa preslávila obrovskou bojovnosťou Zdroj: SITA/AP/Darron Cummings

Lavína pozitívnych reakcií

Senzačné rozhodnutie belgickej tenistky spustilo hotovú lavínu reakcií. Bývalá svetová jednotka a jedna z najlepších hráčok všetkých čias Steffi Grafová sa už nemôže dočkať. "Myslím si, že bude zábava sledovať ju. Predpokladám, že ak sa rozhodla pre návrat, musí tomu veriť. Zrejme je presvedčená, že to dokáže. Pohybuje sa už niekoľko rokov mimo tenisu, má rodinu a deti. Je to veľmi náročné, bude to veľká výzva, no zdá sa, že sa ňu teší," povedala nenapodobiteľná Nemka citovaná portálom UBI Tennis.

Na pozitívne slová z úst manželky Andreho Agassiho nadviazala ďalšia celebrita tenisových dvorcov a jedna z najvplyvnejších osobností športového priemyslu. Maria Šarapovová spomína na hru svojej niekdajšej súperky len v dobrom. "Keď hrávala, bola jednou z najambicióznejších a najschopnejších tenistiek na okruhu. Pracovať tak tvrdo po tom, čo porodila tri deti, je niečo neuveriteľné," uviedla ruská šampiónka a bývalá vládkyňa svetového rebríčka.  

Bývalá svetová jednotka počas Galéria fotiek (3) Kim Clijstersová počas svojej rozlúčky na US Open 2012 Zdroj: TASR/AP/Charles Krupa

Úspešné návraty do sveta tenisu nie sú na ženskom okruhu ničím výnimočným. Ideálnym príkladom je práve Clijstersová, ktorá po comebacku v roku 2009 senzačne triumfovala na US Open, čím sa navždy zapísala do tenisovej histórie. Famózny počin belgickej hviezdy motivoval aj ďalšie známe mamičky zo sveta WTA, Serena Williamsová i Viktoria Azarenková síce svoj návrat neokorenili ziskom najväčšieho titulu, no i tak si zaslúžili uznanie širokej verejnosti.

Vidíme sa v roku 2020

Aké sú bezprostredné očakávania trojnásobnej šampiónky na Turnaji majsteriek? Clijstersová prehovorila k fanúšikom prostredníctvom videa na sociálnej sieti. "Čo vlastne ešte chcem od života? V posledných siedmich rokoch som bola predovšetkým matka, čo ma, samozrejme, napĺňalo. Stále však milujem aj pocit byť profesionálnou tenistkou a ak mám byť úprimná, veľmi mi to za tie roky chýbalo. Čo ak sa pokúsim to skĺbiť dokopy? Môžem byť skvelou matkou a možno aj tenisovou hviezdou? Pokúsim sa o to. Vidíme sa v roku 2020," uviedla Clijstersová.

Či sa sympatickej Belgičanke podarí fenomenálny reštart kariéry, alebo nie, je stále vo hviezdach. Členka Medzinárodnej siene slávy si však zaslúži maximálny rešpekt a prípadný úspešný návrat na kurty by len podčiarkol jej úchvatný životný príbeh.

Viac o téme: Maria Šarapovová Kim Clijstersová Andy Roddick Steffi Grafová Sascha Bajin
  • Autor: © Zoznam/ps
  • FOTO: SITA/AP/Charles Krupa; Twitter/Kim Clijsters
  • Zdroj: športky

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy